Χανιά | Διαμαρτυρήθηκαν μισθωτοί τεχνικοί και διανομείς της efood – Το εργατικό κέντρο δεν κάνει δεκτά τα αιτήματά τους

χανιά-διαμαρτυρήθηκαν-μισθωτοί-τεχν-1581798

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Παράρτημα Ν. Χανίων και Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στην Ε-food Ν. Χανίων.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων δεν έκανε στη δύναμη του δεκτά τα σωματεία επειδή έχουν στη δύναμη τους εργαζόμενους με το λεγόμενο μπλοκάκι.

Τη στήριξη τους με την παρουσία τους και χαιρετισμούς έδωσαν τα σωματεία Οικοδόμων , Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Τροφίμων και Ποτών, Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Παράρτημα Χανίων , και το σωματείο Εργαζόμενων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Χανίων. Οι κεντρικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τον πρόεδρο του Σωματείου Διανομέων και γραμματέα του επιχειρησιακού σωματείου της E-food Γ.Εμμανουηλίδη και από την πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Παράρτημα Ν. Χανίων Μοργιανού Γιασεμή.

Ο Γιώργος Εμμανουηλίδης τόνισε:“ Μας λένε πως οι εργαζόμενοι ως freelancer είναι πλέον περισσότεροι και πως μόνοι τους επέλεξαν αυτή τη μορφή εργασίας. Ότι τα ωράρια τους είναι ελεύθερα και οι απολαβές μεγαλύτερες! Πως ο αγώνας πέρσι κερδήθηκε αλλά τώρα το καθεστώς είναι άλλο. Να σας απαντήσουμε κύριοι , πως από πέρσι η εταιρία σταμάτησε να κάνει προσλήψεις μισθωτών. Να σας πούμε πως οι freelancer στην efood πρέπει να δηλώσουν τα ωράρια τους , τα οποία και δεν αλλάζουν οποτε θέλουν.

Πως οι έμμεσες πιέσεις για να γυρίσουν οι συνάδελφοι από μόνοι τους οπως λέτε στο συνεργατικό μοντέλο ήταν πολλές . Είτε με αλλαγή ωραρίων που πίεζαν τους συναδέλφους να παραιτηθούν είτε με οικονομικό εκβιασμό. Το σχέδιο της εταιρίας περσι μετά τον νικηφόρο αγώνα δεν άλλαξε και για αυτό φτιάξαμε τα σωματεία μας.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι γνωρίζουν πολύ καλά το πρόσκαιρο των καλύτερων αποδοχών. Όπως πέρσι έδωσε κίνητρο σε μισθωτούς να πιάσουν δουλειά στην εταιρία τους έτσι και από περσι τον Σεπτέμβρη και μετά δίνει κίνητρα για να αλλάξει καθεστώς και να ρίξει αργότερα τους μισθούς στα τάρταρα.

Η ανάγκη είναι που σπρώχνει σε αυτό το μοντέλο τους συναδέλφους και όχι πως ένα πρωί ξύπνησαν και ήθελαν να γίνουν επιχειρηματίες. Να σας ενημερώσουμε πως μια σχέση εργασίας είναι εξαρτημενη και ορίζεται ως τέτοια από αντικειμενικά κριτήρια και όχι από το πως νιώθει ο εργαζόμενος η εταιρία και εσεις!

Όταν καθορίζεται το που , το πότε και το για πόσο χρονικό διάστημα θα δουλέψει ο διανομέας η δουλειά του είναι εξαρτημένη. Το σωματείο μας από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης του μέσα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας αγωνίζεται ενάντια στο freelancing , αγωνίζεται για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξασφαλίζουν συγκροτημένα δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους.

Αν η διοίκηση του εργατικού κέντρου θέλει να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα μας γιατί απορρίπτει το αίτημα μας; Για ποιο λόγο προσπαθούν να απομονώσουν το σωματείο μας από τα υπόλοιπα σωματεία;

Τους λέμε καθαρά ότι δε θα τα καταφέρουν.”Ακόμα η Γιασεμή Μοριανού επισήμανε: “Όλοι όσοι δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας και αμείβονται με μπλοκάκι είναι κομμάτι των εργαζόμενων και έχουν θέση στα σωματεία τους. Χρέος του σωματείου δεν είναι να υιοθετεί τη θέση των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Χρέος του σωματείου είναι να ενώνει όλους όσους εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από ποιο τρόπο αμοιβής έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες.

Χρέος του σωματείου είναι να αγωνίζεται σταθερά για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα εξασφαλίζουν συγκροτημένα δικαιώματα για το σύνολο των εργαζομένων και για την εφαρμογή τους στο σύνολο των χώρων δουλειάς.”

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου κατέληξε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με βασικό σύνθημα «Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες!!». Το επόμενο διάστημα το σωματείο μας μαζί με το ΣΜΤ θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε σωματεία και συλλόγους, αλλά και τους εκλεγμένους στη πόλη μας.

Η απόφαση του ΕΚΧ είναι παντελώς άδικη και ανυπόστατη. Γίνεται προσπάθεια με διάφορες προφάσεις να απομονωθούν σωματεία που δίνουν καθημερινή μάχη για να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων στα Χανιά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook