Χανιά | Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού σχολείου Κουνουπιδιανών για την συγχώνευση των τμημάτων

χανιά-διαμαρτύρεται-ο-σύλλογος-γονέω-1299520

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών αναφέρεται στο πρόβλημα της συγχώνευσης των τμημάτων που προκύπτει μετά την απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

Ο ίδιος ο Σύλλογος αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας παρακάτω:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Στις 12-10-2021 αιφνιδίως ενημερωθήκαμε από την Δ/νση του 1ου Δημ. Σχολείου Κουνουπιδιανών ότι κατόπιν «εντολής» της Υπουργού Παιδείας διατάσσεται η σύμπτυξη των τριών τμημάτων της Β’ τάξης σε δύο, με την προωθούμενη σύμπτυξη προκύπτει ότι τα τμήματα πλέον θα αποτελούνται από 24 παιδιά στον αριθμό αντί για 16 που είναι ως τώρα.

Προς μεγάλη μας έκπληξη και ενώ έχει παρέλθει ήδη ένας και πλέον μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία διαδέχεται μια εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρονιά 2019-20 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πληροφορηθήκαμε την σύμπτυξη των τμημάτων ενώ οι προηγούμενοι 19 μήνες πανδημίας ανέδειξαν την αναγκαιότητα τήρησης αποστάσεων και μείωσης των μαθητών ανά σχολικό τμήμα.

Οι εν λόγω μαθητές στην πρώτη επαφή τους με την Δημοτική Εκπ/ση στην Α’ τάξη, επλήγησαν τόσο σε κοινωνικοσυναισθηματικό όσο και σε γνωστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες, οι οποίες δεν δύναται να καλυφτούν μέσα από την συνένωση των τμημάτων, αλλά να επιδεινωθούν αφού ο δια ζώσης διδακτικός χρόνος θα καταμεριστεί ακόμα περισσότερο. Το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο δυσχεραίνεται και το βάρος της μαθησιακής υποστήριξης θα ανατίθεται στις οικογένειες.

Επιπλέον να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και ειδικότερα η ύπαρξη ενός μαθητή με πολύ σοβαρή μαθησιακή δυσκολία σε ένα από τα τρία τμήματα, που απαιτεί παρουσία παράλληλης στήριξης και περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ήπιο σε ερεθίσματα.

Βάση του επιβεβλημένου για την ψυχοκινητική ανάπτυξη και ασφάλεια ζωτικού χώρου που αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή εντός της σχολικής αίθουσας δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση του αριθμού των μαθητών, γεγονός που η Δ/ντρια του σχολείου κα. Γ. Σαρικάκη, στις εγγραφές των μαθητών στην Α’ Δημοτικού κοινοποίησε και αυτός αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα χωρισμού των τμημάτων σε τρία για την σχολική χρονιά 2020-21.

Ειδικά σε μια περίοδο με τόσο έντονη την σεισμική δραστηριότητα στο νησί αυτό θα μπορούσε να αποβεί άκρως επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των μαθητών σε μια ενδεχόμενη διαδικασία εκκένωσης του χώρου.

Ειδικά για μια μερίδα μαθητών οι οποίοι γεωγραφικά ανήκαν και είχαν αρχικά εγγραφεί στο Δημ. Σχολείο Παζινού, οι εγγραφές τους δεν έγιναν δεκτές παρά επείσθησαν να μεταφερθούν στο 1ο Δημ. Σχολείο Κουνουπιδιανών με την αιτιολογία ότι τα τμήματα του Παζινού θα προέκυπταν πολυάριθμα, ενώ στα Κουνουπιδιανά θα δημιουργούνταν τα ολιγομελή τμήματα που σήμερα κινδυνεύουν.

Διερωτόμαστε ως γονείς ποια είναι τα παιδαγωγικά επιχειρήματα με τα οποία θα πείσουμε τα μικρά παιδιά μας ότι είναι αναγκαίο να χωριστούν από τους αγαπημένους τους φίλους, συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αποτελούν σταθερές για τις ψυχοκοινωνικές τους ανάγκες.

Πόσο αντιφατικό είναι αυτό το εγχείρημα με τις οδηγίες του ίδιου του ΙΕΠ περί ψυχοκοινωνικοσυναισθηματικής ενδυνάμωσης των μαθητών/τριων. Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να εξαιρεθεί από την ρύθμιση η Β’ τάξη του σχολείου μας και επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα.»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού σχολείου Κουνουπιδιανών για την συγχώνευση των τμημάτων

  1. Το θέμα δεν είναι όμως να εξαιρεθεί μόνο το τμήμα που αφορά το παιδί μας από τη ρύθμιση αυτή…! Ή η ρύθμιση να μην εφαρμοστεί φέτος λόγω πανδημίας. Το θέμα είναι ότι αυτή η ρύθμιση είναι βαθιά αντιπαιδαγωγικη,αντιεκπαιδευτικη και προβληματική!!! Και ναι! Το ξέρουμε! Παλαιότερα τα τμήματα μπορεί να είχαν και σαράντα παιδιά, διαφόρων τμημάτων, με έναν εκπαιδευτικό. Το θέμα όμως είναι μια κοινωνία να εξελίσσεται προς το καλύτερο και όχι να οπισθοδρομει!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook