Χανιά | Δεν έπεφτε καρφίτσα στο «Μίκης Θεοδωράκης» για ένα… «καθόλου συναρπαστικό βιβλίο» | Photos

χανιά-δεν-έπεφτε-καρφίτσα-στο-μίκης-θ-771516

Με βαθύ συναίσθημα και σχεδόν σαρκαστική διάθεση μίλησε η Ιωάννα Καρυστιάνη για το τελευταίο της βιβλίο τις «Χίλιες Ανασες» που διαδραματίζεται στο νησί «Κουκούτσι» με πρωταγωνιστιες τρεις… αντι-ηρωίδες.

«Με «Χίλιες Ανάσες» επέστρεψε χθες στα Χανιά η Ιωάννα Καρυστιάνη για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο στο κοινό, το οποίο είχε κατακλύσει ακόμα και τους εξώστες στο «νέο θέατρο με το βαρύ όνομα» όπως έσπευσε να σχολιάσει η συγγραφέας, κάνοντας ειδική αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη. 

Μιλώντας δε για τις «Χίλιες Ανάσες», προέτρεψε όσους αναγνώστες αναζητούν «ένα βιβλίο με συναρπαστικά γεγονότα, με συνταρακτική πλοκή, με πολύκροτους χαρακτήρες… όχι, δεν είναι αυτό το βιβλίο» καθώς οι πρωταγωνιστές του είναι «οι άδοξοι της καθημερινότητας, στην ένδοξη στράτα της ζωής (…) ταπεινοί αλλά όχι ταπεινωμένοι.».

«Όσοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή δεν είναι παραπλανημένοι»

Με τους αντιδικτατορικούς της αγώνες στην «πλάτη» η Καρυστιάνη έστειλε το δικό της αντιφασιστικό μήνυμα, με αφορμή την προχθεσινή επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο, πριν την έναρξη της εκδήλωσης: «Άκουσα έναν βουλευτή της Χρυσής Αυγής να λέει πως δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Δυστυχώς η Χρυσή Αυγή υπάρχει και στη Βουλή και θέλω να πω ότι αυτοί που την ψηφίζουν δεν είναι παραπλανημένοι. Διότι υπάρχει το δείγμα, δεν είναι υποθετικό. Όλοι ξέρουν τι σήμαινε φασισμός, ρατσισμός, χιτλερισμόςς. Θεωρώ ότι όταν η ιστορία ουρλιάζει, δεν επιτρέπεται οι άνθρωποι να βάζουν ωτασπίδες. Είτε είναι άνθρωποι απλοί, είτε βρίσκονται στις ηγεσίες της κοινωνικής ζωής και στην ηγεσία της Ευρώπης. Είναι απογοητευτικό και επικίνδυνο. Διότι τα αυγά του φιδιού τα κλώσησαν και τα φίδια τώρα σκάνε σε όλον τον κόσμο.Τα Χανιά, σαν «εμβόλιο»

«Επειδή ήρθα αρκετά νωρίτερα, όταν είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει, με συνεπήρε αυτό το ατμοσφαιρικό σιωπηλό λιμάνι, η σιγαλιά του χειμώνα στα στενά που το καλοκαίρι επισκέπτονται τα πλήθη από τουρίστες και επισκέπτες της πόλης. Είναι πανέμορφη πόλη και νιώθω πολύ μεγαλύτερο τρακ και αγωνιά -πάντα νιώθω- αλλά ένα παραπάνω γιατί είναι το βιβλίο πολύ καινούριο και γιατί σήμερα βρίσκομαι στον γενέθλιο τόπο μου. Βλέπω συγγενείς, φίλους, παλιές συμμαθήτριες… Η αγωνία μου είναι πολύ μεγαλύτερη» τόνισε η κα Καρυστιάνη, σε δήλωσή της πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ ερωτηθείσα αν το «Κουκούτσι» το νησάκι που φιλοξενεί τους ήρωες στις «Χίλιες Ανάσες» έχει κάτι από Χανιά, απάντησε:

«Ο γενέθλιος τόπος του καθενός είναι σαν εμβόλιο στο χέρι του: ένα σημαδάκι. Όπου και να τον βγάλει αργότερα η ζωή, όπου κι αν βρεθεί τον ακολουθεί. Σε όλα τα βιβλία, υπάρχει μέσα πολλή Κρήτη, πολλά Χανιά».

«Η ταπεινότητα και η ρουτίνα με συναρπάζουν»

Μια μηχανικός αυτοκινήτων, μια μεταφράστρια βιβλίων, και μια ακόμη, αιωνίως παραμένουσα στο Κουκούτσι, το νησί της καταγωγής τους, αόρατο, μικρό, κάπου στη στοίβα του Αιγαίου. Η Πηγή, η Πόπη και η Πέπη, ανεξαρτήτως προσωπικών πορειών, άτυχων γάμων, σπουδών, μη σπουδών, ταξιδιών ή ακινησίας, παιδιών ή σόλο ύπαρξης, ξαναβρίσκονται. Ανταμώνουν και πάλι όπως παλιά ως συμμαθήτριες, εξαιτίας του μυστηριώδους θανάτου του Στέλιου, άντρα της Πηγής, στον γενέθλιο τόπο.Σύμφωνα με την συγγραφέα, «ακόμα και οι περιφερειακοί ήρωες είναι πρωταγωνιστές σε κάποιες σελίδες του βιβλίου και ο καθένας με τη δική του λογική και τα δικά του βιώματα, συμπληρώνει την εικόνα».

«Ξεκινά με την υπόσχεση ενός βιβλίου που η αστυνομική πλοκή θα έχει πιο μεγάλο χώρο στην επεξεργασία της ιστορίας αυτής και σταδιακά γίνεται μια αποκλιμάκωση. Ήθελα να μείνω στη μελέτη και στην εμβάθυνση του τετριμμένου και του συνηθισμένου που μπορεί να μην ακούγεται και να μην είναι τόσο προκλητικό -όλοι ψάχνουν μια πολύκροτη ιστορία να γράψουν, θέλουν να βρουν στοιχεία στους βασικούς χαρακτήρες που να είναι ιδιαίτερα, να είναι επιδραστικές προσωπικότητες γενικότερα. Εγώ ήθελα να κινηθώ στα ρέστα, στα υπόλοιπα μιας κοινωνικής πραγματικότητας, στη χαμηλή κλίμακα. και να αποκλιμακώσω όλα αυτά που υπόσχονταν ηχηρές αποκαλύψεις ή υπερθέαμα. Κάτι ταπεινό. Η ταπεινότητα και η ρουτίνα με καίει, με συναρπάζει, με ανάβει» τόνισε.

Για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι Βαρβάρα Περράκη και Βαγγελιώ Σερδάκη ενώ την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook