Χανιά | Χορευτικά δρώμενα σε δημόσιους χώρους με πάνω από 100 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Dance Days Chania | Video+Photos

χανιά-χορευτικά-δρώμενα-σε-δημόσιους-1733334

Παραστάσεις χορού, σεμινάρια και ημερίδα με θέμα το σώμα θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Dance Days που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά από το Σάββατο 22 Ιουλίου μέχρι την Τετάρτη 2 Αυγούστου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πάνω από 100 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, αναδεικνύοντας την τέχνη του χορού και τα οφέλη της. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έγιναν σήμερα γνωστές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, οι διοργανωτές στο ΚΑΜ.

Για ένα γεγονός που αναδεικνύει την τέχνη μέσα από πολλές δράσεις και φέρνει κοντά τον κόσμο με τα έργα, έκανε λόγο η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dance Days Chania και χορογράφος Σοφία Φαλιέρου:

«Είναι ένα γεγονός που φέρνει κοντά την τέχνη και τα θέματά της στα οποία έρχεται το συνειδητό σώμα σαν ενότητα που αφορά το Φεστιβάλ φέτος. Έρχεται με πάρα πολλές δράσεις στην πόλη και σε εσωτερικά θέατρα. Σχεδόν όλες οι δράσεις θα υπάρχουν καθημερινά στον χώρο του “Μίκης Θεοδωράκης”. Υπάρχει το πρότζεκτ των νέων δημιουργών στον δημόσιο χώρο. Καθημερινά θα συμβαίνουν πρόβες όπου οι θεατές και επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τα έργα καθώς συντελούνται, για μας αυτό είναι πολύ σπουδαίο επίτευγμα, κατόρθωμα του Φεστιβάλ».

20 εκπαιδευτικοί από 7 σχολεία της πόλης και 410 παιδιά θα συμμετέχουν με ζωγραφική

«Υλοποιείται το πρότζεκτ «Το δικό μου σώμα μιλά», στο οποίο μέσω της ζωγραφικής το παιδί προσπαθεί να εκφράσει τι συμβαίνει στον ψυχικό του κόσμο και να επικοινωνήσει την σωματικότητά του. Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν αύριο στον Άγιο Ρόκκο».

Από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Αντώνης Παπαδεράκης τόνισε πως πρόκειται για μια πρωτότυπη διοργάνωση για όλη την χώρα και η πολιτεία πρέπει να το δει με θετικό μάτι, ζητώντας ουσιαστικά μεγαλύτερη υποστήριξη από τους δημόσιους φορείς:«τα Χανιά εξελίσσονται σε πόλη των Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ αυτό δεν πιστοποιεί ότι η πόλη δεν παρακολουθεί μόνο τις παραδοσιακές τεχνικές έκφρασης αλλά παρακολουθεί τις σύγχρονες μορφές τέχνης. Αυτή η διοργάνωση έχει και εμβέλεια και βάθος, με ευρεία συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Τα Χανιά έχουν μακραίωνη ιστορία με τον χορό. Στο 13ο Dance Days θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε παραστάσεις τόσο στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης όσο και εκτός, σε χώρους πολύ ιδιαίτερους, δημόσιους, σε διάφορα σημεία της πόλης είπε από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης.

Ο Αρχιτέκτων και κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Βαζάκης δήλωσε: «Συμμετέχουμε με πολλή χαρά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού με το πρόγραμμα “Το σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη”. Δεν είναι η πρώτη φορά που η σχολή μας συμμετέχει. Ενδιαφερόμαστε πάντα στην σύνδεση της αρχιτεκτονικής τέχνης με την πόλη».

Η υπεύθυνη της ενότητας Video Dance Αλίκη Χιωτάκη είπε πως «η ενότητα φέτος θα φιλοξενήσει 28 έργα, τα εννέα από αυτά είναι ελληνικές συμμετοχές, οι υπόλοιπες συμμετοχές είναι διεθνείς από όλο τον κόσμο. Η ενότητα θα φιλοξενηθεί στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στις 27 Ιουλίου και στις 2 Αυγούστου η δεύτερη προβολή θα λάβει χώρα σε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ μέσα στην πόλη».

Στο μεταξύ, η project manager του Dance Days Chania, Χρύσα Γεωργίου είπε πως φέτος το Φεστιβάλ φέρνει την τέχνη του σώματος στην πόλη και αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί το κοινό να προμηθευτεί εισιτήρια. «Μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια από το ticketservices.gr και από το ταμείο του θεάτρου. Για πρώτη φορά η ενότητα του Video Dance βγαίνει εκτός κλειστού χώρου, ώστε να συνομιλήσει με τους κατοίκους».

Το Dance Days Chania για ακόμη μια χρονιά επενδύει στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα προτείνοντας 12 σεμινάρια για ερασιτέχνες, σπουδαστές, επαγγελματίες και για όλη την οικογένεια.

Διεθνώς αναγνωρισμένοι δημιουργοί γίνονται μέρος του φεστιβάλ Dance Days Chania προσφέροντας εργαλεία για τον αυτοσχεδιασμό και την κινησιολογική έρευνα, την διαμόρφωση ενός έργου και της δημιουργικής διαδικασίας.

Ο σχεδιασμός της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει 17 παραστάσεις, 12 σεμινάρια, ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος Χώρος», 2ήμερο αφιέρωμα Video Dance, ημερίδα με θέμα «Σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη», έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας από παιδιά και εφήβους με θέμα «Το δικό μου σώμα “μιλά”» και άλλες δράσεις στην πόλη.

Το “Dance Days Chania” διοργανώνεται από το Σύλλογο Εκφραστικού Χορού “Συν-Κίνηση” από το 2011 με εθελοντική εργασία των μελών του. Μέχρι στιγμής, το 13ο DDC, έχει τη συνδιοργάνωση του Δήμου Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook