Χανιά | Ανεπαρκείς θέσεις στάθμευσης, παραβατικότητα και άλλα προβλήματα – Τι ζητούν επαγγελματίες της Παλιάς Πόλης

χανιά-ανεπαρκείς-θέσεις-στάθμευσης-π-1270000

Για καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Παλιά Πόλη των Χανίων κάτοικοι και επαγγελματίες, μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη, η πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης, Τζίνα Μαρκουλάκη. Οι ανεπαρκείς θέσεις στάθμευσης αποτέλεσαν ένα από τα σημεία της συζήτησης:

«Υπάρχει ασφυξία, οι θέσεις στάθμευσης δεν επαρκούν ούτε καν για τους ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην Παλιά Πόλη και ενώ έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές, οι λύσεις αργούν. Βέβαια και ο κόσμος που κυκλοφορεί πρέπει να ευαισθητοποιηθεί,  όσοι μένουν κοντά καλό θα ήταν να περπατούν ή να χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν πάρκινγκ στην πόλη, ενδεχομένως υπόγεια, ενώ και τα περιφερειακά πάρκινγκ θα πρέπει να προχωρήσουν πια, με συχνά δρομολόγια.

Το 2019 υπήρχαν επισκέπτες που δεν έμειναν στα Χανιά γιατί δεν είχαν που να αφήσουν το αυτοκίνητό τους, φέτος δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο, αλλά τι θα γίνει όταν επανέλθουμε στα επίπεδα που είχαμε;»

Επίσης η κα Μαρκουλάκη ζήτησε να μπουν αυτόματες μπάρες που θα αποκόπτουν την κίνηση των οχημάτων, τις ώρες που εκείνη απαγορεύεται:

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η μόνιμη παραβίαση του δακτυλίου στην Παλιά Πόλη που δεν εφαρμόζεται. Υπάρχουν διερχόμενα αυτοκίνητα και τροχήλατα σε όλη τη διάρκεια της μέρας και είναι πρόβλημα. Περνάνε αυτοκίνητα, μηχανάκια, κούριερ.

Πολλές φορές έχουμε φτάσει στο παρά πέντε να γίνει ατύχημα μπροστά στα μάτια μας, με παιδιά ή με τουρίστες που είναι χαλαροί και δεν προσέχουν γύρω τους.  Πρέπει να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση αλλά επειδή αυτό δεν επαρκεί,  να μπουν αυτόματες ηλεκτρικές μπάρες που θα κλείνουν όταν θα απαγορεύεται η είσοδος των οχημάτων. Στην οδό Χάληδων, στη Μουσούρων, στην κάτω πλευρά της Ποτιέ και στη Θεοτοκοπούλου. Πρέπει να κλείνουν αυτά τα σημεία πέρα από τις ώρες που είναι για την τροφοδοσία.»

Ακόμα, η πρόεδρος του συλλόγου ζήτησε καλύτερη αστυνόμευση για τα φαινόμενα μικροπαραβατικότητας που αυξάνονται, όπως είπε, κάθε καλοκαίρι:

«Ζητάμε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα επαιτείας, παραεμπορίου, μικροκλοπών που σχηματίζουν μια τριτοκοσμική εικόνα στην πόλη. Στα παρκόμετρα πλησίον της Παλιάς Πόλης κάποιοι ενοχλούν συστηματικά ζητώντας χρήματα και απειλώντας. Κάθε καλοκαίρι συμβαίνει αυτό, η κατάσταση είναι εκτός ορίων. Υπάρχουν πολλές φωνές επιχειρηματιών, μέχρι και επεισόδιο είχε συμβεί πριν από δύο εβδομάδες με Ρομά που τους είχαν ζητήσει να πάνε σε άλλο σημείο να παίξουν μουσική. Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αστυνόμευση για να μη συμβαίνουν όλα αυτά.»

Τέλος, η κα Μαρκουλάκη προανήγγειλε τη συναυλία που διοργανώνει ο σύλλογος την Κυριακή, με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στα προβλήματα της περιοχής.

«Εμείς κάνουμε μια συναυλία με τους FreakTones με σύνθημα «Η Παλιά Πόλη θέλει αγάπη και φροντίδα» και ο στόχος είναι να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαστε πολλοί συγκάτοικοι και πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε το πολιτιστικό στολίδι στο οποίο ζούμε. Η εκδήλωση θα γίνει στον προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε την Κυριακή 22 Αυγούστου στις 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Αλλά επειδή πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα, θα πρέπει να προμηθευτούν το δωρεάν εισιτήριο από το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πελεκανάκη».»

zarpanews.gr

7 thoughts on “Χανιά | Ανεπαρκείς θέσεις στάθμευσης, παραβατικότητα και άλλα προβλήματα – Τι ζητούν επαγγελματίες της Παλιάς Πόλης

  1. Να μπούν μπάρες και από την Δασκαλογιάννη.ΜΟΝΟ κάτοικοι να περνούν.Όλες τις θέσεις των μονίμων κατοίκων τις καταλαμβάνουν οι κατ/χες(εμπορικά-εστίασης)και οι εργαζόμενοι,από το πρωΐ έως τα…ξημερώματα!Δεν πάει άλλο…
    Α,και τα εμπορικά,να αφήσουν και λίγο πεζοδρόμιο γιά τους πεζούς.Από την Κονδυλάκη δεν χωράει να περάσει ούτε γάτης!

      1. Σωστός.Αλλά χώρος να περάσουν οι πεζοί δεν υπάρχει στην Κονδυλάκη και όχι μόνο εκεί.
        Η φωτό είναι στην οδό Εισοδίων ή Αγίων Δέκα όπου συμβαίνει ακριβώς το ίδιο!

  2. Στην Παλιά Πόλη επικρατεί η απόλυτη παρανομία από κάθε άποψη. Το να επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων (από μη μόνιμους κατοίκους) στη Δασκαλογιάννη αυτές τις ημέρες, είναι από μόνο του καθαρή τρέλα!! Όλοι οι δρόμοι είναι μονίμως μποτιλιαρισμένοι από εκατοντάδες αυτοκίνητα που ψάχνουν μάταια πάρκινγκ, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι πραγματικά ελάχιστες, σε σχέση με τη ζήτηση που είναι δεκαπλάσια. Επίσης, η πεζή αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη, πράγμα απαράδεκτο για μία περιοχή με τόσους ξένους τουρίστες που κυκλοφορούν πεζοί. Μόνο με πεζές περιπολίες αστυνομεύεται η Παλιά Πόλη. Αυτό που κάνει η αστυνομία Χανίων, δηλαδή να περνάνε με τζιπάκια από Δασκαλογιάννη και άλλους μποτιλιαρισμένους δρόμους, ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ.

  3. Φέτος έγινε επιδρομή από ζητιάνους και μουσικούς. Μέχρι στο συντριβάνι γέμισε με ζωγράφους μικροπωλητές. , τριτοκοσμική εικόνα ήταν φέτος το λιμάνι.

  4. Εμένα μου αρέσει η εικόνα στα σοκάκια με κάποια τραπεζάκια φαγητού και ότι είναι προς πώληση μπροστά από καθε μαγαζί, εννοείται οτι πρέπει να υπάρχει έλεγχος όπου ξεφεύγουν οι καταστηματάρχες. Πρέπει να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα με κάθε τρόπο από την παλιά πόλη και να δημιουργηθούν μεγάλοι και έυκολα προσβάσιμοι χώροι στάθμευσης περιμετρικά της παλιάς πόλης. Η Δασκαλογιάννη θα μπορούσε άνετα να γινει μεζόδρομος ή χώρος απλά κίνησης αυτοκινήτων με πιο μεγαλα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά και ένα κομμάτι της δυτικής τάφρου να γίνει χώρος στάθμευσης (ανεπαρκής σχεδιασμός χωρίς πρόβλεψη για αυτοκίνητα). Ερώτηση, το ανεξέλεγκτο πάρκινγκ στην πλατεία Τάλος (με το χέρι) δεν θα ήταν πολύ καλύτερα να είναι μέσα στην τάφρο, και ο χώρος της πλατείας να γίνει πάρκο και χώρος για υπαίθριες δραστηριότητες? λάθη, λάθη.. φιλικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook