Χανιά | 35 χρόνια και συνεχίζει! – Η σχολή ΜΗΧΟΠ μάς συστήνει την «μαγεία» των ορυκτών πόρων | Video + Photos

χανιά-35-χρόνια-και-συνεχίζει-η-σχολή-μ-1473693

Με έκθεση στο Γιαλί Τζαμί γιορτάζει η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης τα 35 χρόνια λειτουργίας της.

Η εκδήλωση, που ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο 25 Ιουνίου, περιλαμβάνει έκθεση ορυκτών συνοδευόμενη από κατάλληλο πληροφοριακό υλικό, προβολές βίντεο και επίδειξη εργαστηριακού εξοπλισμού. Είναι ανοιχτή για το κοινό και ιδιαίτερα για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουνίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφτούν από τις 18:00 μέχρι τις 23:00 στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Ο καθηγητής – κοσμήτορας της σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Μιχάλης Γαλετάκης μίλησε για την έναρξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης αναφερόμενος στην δυνατότητα που έχουν οι επισκέπτες να ανακαλύψουν τον σημαντικό ρόλο των ορυκτών πρώτων υλών στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης, όπως ανάφερε, μπορούν να πληροφορηθούν για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες της σχολής και τις προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης.

Στη συνέχεια, ο απόφοιτος και μεταπτυχιακός φοιτητής της σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νικόλαος Αθανασάκης αναφέρθηκε στην επιλογή του επαγγέλματος, αλλά και τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει. Τόνισε επίσης, ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και προσφέρει γνώσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Λίγα λόγια για την σχολή

H Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1987 και εφέτος συμπληρώνει 35 χρόνια λειτουργίας. Αποστολή της Σχολής είναι η εκπαίδευση Μηχανικών ικανών να καλύπτουν ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αναζήτηση, εκμετάλλευση, επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών καθώς και η παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας που διεξάγεται.

Οι ορυκτές πρώτες ύλες αποτελούν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού, η ζήτησή τους είναι έντονα αυξητική και η συμβολή τους στην συντελούμενη 4η βιομηχανική επανάσταση και στους στόχους που έχουν τεθεί για τη μετάβαση σε καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια και μηδενικές εκπομπές, είναι αποφασιστικής σημασίας. Τις επόμενες δεκαετίες, η ζήτηση για μέταλλα όπως ο χαλκός, το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο, οι σπάνιες γαίες και πολλά άλλα αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά αφού είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες.

Η έρευνα, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πρώτων υλών απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση υψηλών απαιτήσεων για αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων με παγκόσμιο αντίκτυπο που συνδέονται με τις δραστηριότητες αυτές. Ο στρατηγικοί στόχοι της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και η όλη συγκρότηση του προγράμματος σπουδών της διαπνέονται από μία ολοκληρωμένη και διεπιστημονική – διατομεακή αντίληψη που λαμβάνει υπ’ όψη την αλληλουχία ανθρώπου, ορυκτών πόρων, περιβάλλοντος, αειφόρου ανάπτυξης. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις επιστήμες του μηχανικού, τις γεωεπιστήμες, τις νέες τεχνολογίες και περιλαμβάνει διδασκαλία στα αμφιθέατρα, ασκήσεις στα εργαστήρια, μετρήσεις στο πεδίο και πρακτική άσκηση στις κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, διαμορφώνει την ταυτότητα του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων. Μιας ειδικότητας διαχρονικής αλλά και συναρπαστικής που δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να σταδιοδρομήσουν στις μεγαλύτερες εταιρείες κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο και να αποτελέσουν μέρος μιας κοινότητας μηχανικών με ισχυρή επαγγελματική ταυτότητα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook