Χανιά | Παιδική κακοποίηση και παραβατικότητα: Ένα στα έξι παιδιά έχουν διακριτό πρόβλημα ψυχικής υγείας – Δεν είμαστε οργανωμένοι για τέτοιο ποσοστό | Video+Photos

χανιά-παιδική-κακοποίηση-και-παραβατ-2294054

Στην Ορθόδοξο Ακαδημίας Κρήτης ολοκληρώθηκε την Κυριακή το διήμερο 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο για την παιδική κακοποίηση και την νεανική παραβατικότητα με τίτλο “ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ, ΟΡΑΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ”.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Εν’οτητα Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Σελίνου-Καντάνου και τον Δήμο Κισσάμου.

Οι εκπαιδευτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους με ανθρώπους από τον χώρο της δικαιοσύνης και της ψυχιατρικής για το καλό των παιδιών – εφήβων. Συζήτησαν τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης και της νεανικής παραβατικότητας, φυσικό επακόλουθο το ένα του άλλου.

Τόνισαν την χρησιμότητα του “ΜΑΖΙ” για να μπορούν να βοηθηθούν κακοποιημένα παιδιά αλλά και την σημασία της οικογένειας και των αποφάσεών της.

Στο Συμπόσιο βρέθηκε η  Χρύσα Τερεζάκη – Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων η οποία μιλώντας για την παιδική κακοποίηση είπε στο zarpanews.gr:

“Όπως φαίνεται το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και της νεανικής παραβατικότητας συνεχώς αυξάνεται. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε είναι μέσα από το “μαζί”, μέσα από πολυτομεακές συνεργασίες. Ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλον για να ενημερώσουμε τον κόσμο να αφυπνήσουμε συνειδήσεις των επαγγελματιών που ασχολούνται με αυτό το θέμα μέσα στον χώρο της εκπαίδευσης”.

Σχετικά με τον ρόλο του δασκάλου συμπλήρωσε: “Και ο δάσκαλος είναι ένας δια βίου μανθάνοντας, ο οποίος επικαιροποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του για να μπορεί να αντιληφθεί ή και να διαισθανθεί και στη συνέχεια να ζητήσει βοήθεια από τον αρμόδιο ειδικό, είτε αυτός είναι ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργόw, η εισαγγελία”.

Σχετικά με την διαχείριση τέτοιου είδους περιστατικών: “Οι εκπαιδευτικοί δεν μπαίνουν στα χωράφια τους. Οφείλουν να αντιλαμβάνονται μια τέτοια κατάσταση και να παραπέμπουν στους αρμόδιους”.

Σχετικά με τα παιδιά στην Ελλάδα που έχουν διακριτό πρόβλημα ψυχικής υγείας:  “Παιδιά που έχουν διακριτό πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί να είναι 1 στα 6 ή 1 στα 7. Αυτό το ποσοστό είναι ένα υψηλό ποσοστό. Δεν είμαστε οργανωμένοι ως πολιτεία για όλο αυτό το ποσοστό.Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη της εξειδικευμένης υπηρεσίας ψυχικής υγείας παιδιών κι εφήβων. Γίνονται προσπάθειες αλλά πρέπει να γίνουν πιο εντατικές μέσα από ένα πλέγμα υπηρεσιών ψυχικής υγείας και φροντίδας. Να υπάρχουν ξενώνες, να υπάρχουν κέντρα ημέρας, νοσοκομειακές κλίνες εφόσον αυτό χρειάζεται”.

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook