Αυτός είναι ο διακόπτης που μπαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα – Ποια άγνωστη λειτουργία θα κρύβει

αυτός-είναι-ο-διακόπτης-που-μπαίνει-σε-1644566

Το σύστημα κλήσης eCall αναμένεται να μην είναι το μόνο σύστημα που θα προσφέρει βοήθεια στο μέλλον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στις αγορές της Ε.Ε. φέρουν υποχρεωτικά στον εξοπλισμό τους το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης eCall.

Το υποχρεωτικό σύστημα eCall τοποθετείται στα καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη από τον Απρίλιο του 2018. Η τοποθέτησή του στο αυτοκίνητο πραγματοποιείται από την εκάστοτε εταιρεία κατά τη διάρκεια κατασκευής του αυτοκινήτου και έχει εξελιχθεί για να ενσωματώνεται πλήρως με την λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων του οχήματος, με τα οποία συνεργάζεται.

Το eCall χρησιμοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είτε χειροκίνητα, με το πάτημα του σχετικού κουμπιού που βρίσκεται σε ευδιάκριτη θέση, συνήθως στην οροφή του αυτοκινήτου, είτε αυτόματα από το ίδιο το αυτοκίνητο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Έτσι το αυτοκίνητο μπορεί να ειδοποιήσει σωστικά συνεργεία αποστέλλοντας στο κέντρο την τοποθεσία που βρίσκεται αλλά και δεδομένα που σχετίζονται με το ίδιο το ατύχημα, για την καλύτερη προετοιμασία των διασωστών.

Τη λειτουργία του eCall συστήματος έρχεται να ενισχύσει το προαιρετικό προς το παρόν τουλάχιστον σύστημα bCall, το οποίο αποτελεί επί της ουσίας μια παραλλαγή του συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης.

Το κουμπί του bCall βρίσκεται συνήθως στην πλαφονιέρα του αυτοκινήτου και πάνω του απεικονίζεται ένα γαλλικό κλειδί

Το bCall, το οποίο ονομάζεται και breakdown Call χρησιμοποιείται από τον οδηγό στην περίπτωση που το αυτοκίνητό του παρουσιάσει κάποια βλάβη. Με την ενεργοποίησή του το σύστημα επικοινωνεί με την υπηρεσία οδικής βοήθειας/υποστήριξης που έχει επιλέξει ο χρήστης.

Εκτός από την τοποθεσία που βρίσκεται το αυτοκίνητο, το bCall, που συνδέεται και με το διαγνωστικό σύστημα του αυτοκινήτου, επικοινωνεί στην υπηρεσία και δεδομένα που σχετίζονται για τη βλάβη που έχει προκύψει. Έτσι, το συνεργείο της οδικής βοήθειας μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερά, ενώ λύση μπορεί να δοθεί ακόμη και τηλεφωνικά, στην περίπτωση που το επιτρέπει η βλάβη.

Προς το παρόν το bCall προσφέρεται προαιρετικά από μερικούς κατασκευαστές, ως συνδρομητική υπηρεσία, κάτι που στο μέλλον θα μπορούσε να αλλάξει με την τοποθέτηση του συστήματος να γίνεται υποχρεωτική.

carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook