Aυτές είναι οι τέσσερις συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων σύμφωνα με ψυχολόγο

aυτές-είναι-οι-τέσσερις-συνήθειες-των-ε-1706282

Τι μας κάνει ευτυχισμένους; Η παρέα με τους φίλους, μια βόλτα στη θάλασσα, η λίστα είναι διαφορετική για τον καθένα. Τι μας λέει όμως η επιστήμη για τα πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;

Η Lowri Dowthwaite-Walsh είναι λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Lancashire με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστήμη της ευτυχίας. Σε αρθρο της στο The Conversation παραθέτει όλα όσα έχει μάθει από τη διερεύνηση του θέματος της ευτυχίας τα τελευταία χρόνια καταλήγοντας στο αισιόδοξο μήνυμα ότι όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα της ευτυχίας με καθημερινή πρακτική. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το επιτύχουμε;

1 Κίνηση στο σώμα

Η παρατεταμένη ακινησία δεν βοηθά στην ευεξία. Πρέπει να κινούμαστε καθημερινά έστω και με έναν περίπατο μιας ώρας ημερησίως. Το κολύμπι, ο χορός και η γιόγκα αποτελούν επίσης ιδανικές επιλογές.

Οι έρευνες στην ευτυχία αποκαλύπτουν ότι τα οφέλη από την άσκηση είναι μεγαλύτερα όταν η ένταση είναι μέτρια προς υψηλή αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς.

2. Προτεραιότητα στις σχέσεις

Η πιο πρόσφατη έρευνα για την ευτυχία αποκαλύπτει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι σημαντικές για την συνολική ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή.

Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι στρεφόμαστε προς τους φίλους και τους συγγενείς κυρίως όταν είμαστε δυστυχείς αναζητώντας παρηγοριά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουμε την τάση να αναζητούμε υποστήριξη για να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι, ενώ όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι ανοιγόμαστε έξω από τον περίγυρό μας.

Το μυστικό είναι η ισορροπία. Όταν περνάμε πολύ χρόνο μόνοι αρχίζουν να αναδύονται αρνητικά συναισθήματα, οπότε η παρέα των άλλων αποτελεί έναν φυσικό τρόπο βελτίωσης της διάθεσης.

3. Ευγνωμοσύνη

Αν και μπορεί να μας φαίνεται μη λειτουργική συμβουλή η Lowri Dowthwaite-Walsh υποστηρίζει ότι πρέπει να εξασκούμαστε και να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για ό,τι έχουμε.

Η ίδια μας θυμίζει ότι οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι η θετική διάθεση και η αισιόδοξη ματιά αποτελούν ανάχωμα στα αρνητικά συναισθήματα και αυξάνουν την ευτυχία.

Ένα απλό κόλπο που συστήνει η ίδια είναι να γράφουμε κάθε βράδυ τρία πράγματα που πήγαν καλά στη διάρκεια της μέρας και να αναλογιζόμαστε για ποιο λόγο τα καταγράφουμε στα θετικά της μέρας.

4. Βόλτα το σκύλο!

Όσοι έχουν σκύλο ξέρουν καλά ότι έτσι δεν μπορούν να αποφύγουν τις βόλτες. Τα αγαπημένα τετράποδα μας κινητοποιούν να είμαστε πιο δραστήριοι και ενεργητικοί.

Επιπλέον οι έρευνες αποκαλύπτουν οτι τα κατοικίδια μειώνουν τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους και συμβάλλουν στην τόνωση της ευτυχίας και της αυτοεκτίμησης.

Εν κατακλείδι οι κοινωνικές επαφές και δραστηριότητα – σωματική και πνευματική αποτελούν τα βασικά συστατικά της ευτυχίας.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook