Αυτά είναι τα τρία εστιατόρια στα Χανιά που βραβεύθηκαν ως τα καλύτερα στην Ελλάδα

αυτά-είναι-τα-τρία-εστιατόρια-στα-χανι-838754

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες τόσο οι εντός συνόρων όσο και αυτές που ήρθαν κατευθείαν… από το Παρίσι.

Τα τρία Χανιώτικα εστιατόρια είναι, όπως σχεδόν κάθε χρονιά, τα πολύ επιτυχημένα «Χρυσόστομος», «Argentina» και  «ο Λεβέντης».

Χρυσόστομος
O Λεβέντης

Argentina

Αναλυτικά τα κρητικά εστιατόρια που πήραν βραβεία:

Ferryman (Ελούντα) 14,5/20

Old Mill (Ξεν. Elounda Mare) 14,5/20

Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου) 14/20

Argentina (Κολυμπάρι Χανίων) 14/20

Avli (Ρέθυμνο) 14/20

Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός Χανίων) 14/20

Ονήσιμος (Ηράκλειο) 14/20

Pelagos Seaside (Ξεν. Coriva beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20

Thalassa (Ξεν. Elounda Bay Palace) 14/20

Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2019 κορυφώθηκε η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που καθιερώθηκε από πέρυσι και έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις.

Το πειραιώτικο εστιατόριο του σεφ Λευτέρη Λαζάρου διατήρησε την πρωτιά που είχε από την περσινή χρονιά ενώ συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν 65 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20.

Τα βραβευμένα εστιατόρια είναι δέκα περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, και αυτό είναι μια μόνο από τις πολλές αισιόδοξες διαπιστώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τελετής για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.

Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού, μιας και μέχρι το 2017 η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Από πέρυσι η ελληνική κουζίνα δεν έχει μόνο τη δική της τελετή απονομής για να τιμηθούν οι καλύτεροι εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας, αλλά απέκτησε και μόνιμη έδρα, στην πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.

Για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του

Αθηνοράματος χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο. Στο πολύμηνο αυτό σαφάρι, οι γευσιγνώστες διαπίστωσαν ακόμα για μία φορά ότι η εθνική μας γαστρονομία ανεβάζει στροφές και ποιοτικά και δημιουργικά τόσο στην παραδοσιακή εκδοχή της όσο και στις σύγχρονες εκφάνσεις της.

Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας έχει πολλαπλούς στόχους και αναγνώσεις. Επιδρά καταλυτικά στην ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας, υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής, τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, παρουσίασαν ο Άκης

Σακελλαρίου και η Νάντια Κοντογεώργη με ένα πρωτότυπο και άκρως διασκεδαστικό κόνσεπτ από το οποίο δεν έλειψαν και τα τραγούδια: πασίγνωστα κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ- και όχι μόνο – ντύθηκαν με ένα χιουμοριστικό «γαστρονομικό» στιχουργικό άρωμα και τις ερμηνείες συνόδεψε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης. Σε ρόλους – έκπληξη εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κάτια Σπερελάκη, και Δημήτρης Μακαλιάς.

Την τελετή απονομής χαιρέτησε κατά την έναρξη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, , 3 υποψήφιοι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης – Κατερίνα Νοτοπούλου , Νίκος Ταχιάος, Σπύρος Βούγιας ο Διευθυντής Marketing και PR της Volvo Car Hellas Αλέξανδρος Κωστήρογλου, η Γενική Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Metro Μαριάννα

Παπαδοπούλου, ο Product Owner της Cardlink Σταύρος Λουμάκος, ο Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και ο Business Executive Officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Μετά τις απονομές και το ζεστό χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι

απόλαυσαν στο Ballroom του Makedonia Palace ένα εξαιρετικό dîner de gala για τη δημιουργία του οποίου το Αθηνόραμα προσκάλεσε ένα σπουδαίο Έλληνα σεφ από το

Παρίσι, βραβευμένο με αστέρι Michelin τον Ανδρέα Μαυρομμάτη. Ιδιοκτήτης και σεφ του γαστρονομικού εστιατορίου «Le Mavrommatis» ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι ο μοναδικός σεφ στον κόσμο που διαθέτει αστέρι Michelin για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας εκτός Ελλάδος. Το «Le Mavrommatis» συγκαταλέγεται στα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού και το τιμούν απολαμβάνοντας την κουζίνα του πολλοί Παριζιάνοι VIP και, μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι François Oland και Emmanuel Macron. Ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του Makedonia Palace, και την μπριγάδα του δημιούργησαν ειδικά για το dîner de gala της φετινής απονομής, έξι πιάτα που ταξίδεψαν τους 300 προσκεκλημένους στις γεύσεις και στα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, μ’ ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό στιλ, πρωτότυπες μείξεις υλικών, αρμονικά κοντράστ βαθιάς νοστιμιάς και εκπλήξεις στο σέρβις.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2019 ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΘΗΝΑ

Varoulko Seaside 16/20

Tudor Hall (Ξεν. King George) 15,5/20

Aleria 15/20

Milos Estiatorio (Ξεν. Hilton) 14,5/20

Παπαϊωάννου 14,5/20

Τηλέμαχος Athens 14,5/20

Αθήρι 14/20

Ark 14/20

Artisanal Lounge & Gardens 14/20

Βασίλαινας 14/20

Κρητικός 14/20

The Zillers 14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Dome Real Cusine (Ξεν. Nikopolis Hotel) 14,5/20

Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 14,5/20

Ambrosia (Ξεν. Hayatt Regency) 14/20

Γλυκάνισος 14/20

Clochard 14/20

Grada Nuevo 14/20

Το Μανιτάρι 14/20

Μούργα 14/20

Τάσος 14/20

Χαρούπι 14/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ντομάτα (Ξεν. Sani Resort) 15/20

Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort) 14/20

Καλαματιανός 14/20

Μαρίνα 14/20

Μπουκαδούρα 14/20

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ανδρέας (Σκοπιά Σερρών) 14/20

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (Λιτόχωρο Πιερίας) 14/20

Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας) 14/20

Κοντοσώρος (Ξινό Νερό Φλώρινας) 14/20

Ναουμίδης (Άγ. Παντελεήμονας Φλώρινας) 14/20

Χάραμα (Αρκοχώρι Ημαθίας) 14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. Elysium Resort & Spa, Ρόδος) 15/20

Cesar (Ρόδος) 14/20

Cuvee (Ξεν. Aqua Blu Boutique Hotel & Spa, Κως) 14/20

Five Senses – Art “Kuzina” (Ξεν. Lindos Blu, Ρόδος) 14/20

Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) 14/20

Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20

Παράγκα (Ρόδος) 14/20

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σελήνη (Σαντορίνη) 15/20

Baos (Ξεν. Myconian Κorali, Μύκονος) 14,5/20

Μαραθιά (Τήνος) 14,5/20

Alios Ilios (Ξεν. Santo Maris Oia, Σαντορίνη) 14/20

Black Rock (Ξεν. Santorini Secret, Σαντορίνη) 14/20

Ηλιοβασίλεμα (Σύρος) 14/20

Το Θαλασσάκι (Τήνος) 14/20

Κυρά – Ρόζα (Σαντορίνη) 14/20

Lady Finger Restaurant (Ξεν. Andronikos, Μύκονος) 14/20

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Kooc Taverna Secrets (Ξεν. Costa Navarino) 14,5/20

Barbouni (Ξεν. Costa Navarino) 14/20

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

On The Verandah ( Ξεν. Poseidonion Grand Σπέτσες) 14/20

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

6 Κλειδιά (Πήλιο) 14/20

ΗΠΕΙΡΟΣ

Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel Πρέβεζα) 14/20

ΘΡΑΚΗ

Καρυδιές (Σαμοθράκη) 14/20

zarpanews.gr

2 thoughts on “Αυτά είναι τα τρία εστιατόρια στα Χανιά που βραβεύθηκαν ως τα καλύτερα στην Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook