Απρόσμενη επιστροφή Ερντογάν στην Τουρκία μετά τους G20 – Γιατί δεν πήγε στη διάσκεψη για το κλίμα

απρόσμενη-επιστροφή-ερντογάν-στην-το-1308552

Αντί να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους COP26, τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε αεροπορικώς στην Τουρκία νωρίς σήμερα το πρωί μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο, χωρίς να δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια.

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Tζο Μπάιντεν.

Στο επίκεντρο των μεταξύ τους συζητήσεων βρέθηκε το θέμα των F-35 αλλά και το αίτημα της Τουρκίας να επιστραφεί το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που είχε καταβάλει η Άγκυρα για το πρόγραμμα πώλησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυό τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, επί τάπητος ετέθη το ζήτημα της Συρίας, με φόντο τις απειλές της Τουρκίας για νέα στρατιωτική επέμβαση και η ενόχληση της Άγκυρας για την αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook