Αποζημίωση «μαμούθ» για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα – Τι λένε οι γονείς του

αποζημίωση-μαμούθ-για-τον-θάνατο-το-1010160

Μισό εκατομμύριο ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο στην οικογένεια του άτυχου Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σχολείο του, πριν από περίπου τρία χρόνια. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Πολιτεία φέρει μεγάλη ευθύνη γαι την αδυναμία της να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, και ιδίως την παράνομη οπλοκατοχή στο Μενίδι. Η μητέρα του 11χρονου Μάριου ήταν δασκάλα στο σχολείο του και βρισκόταν δίπλα στο παιδί όταν σωριαζόταν νεκρό από την αδέσποτη σφαίρα. Oι γονείς του μίλησαν στο protothema.gr για αυτή την απόφαση.

«Απόλυτα δικαιωμένοι δεν θα είμαστε ποτέ. Νιώθουμε μια ανακούφιση γιατί αναγνωρίστηκαν οι ευθύνες της πολιτείας. Για τον χαμό του παιδιού μου φταίνε δύο: αυτός που πυροβολούσε αλλά και η Ελληνική Πολιτεία που του επέτρεψε να πυροβολεί. Ο δράστης είναι ακόμα ελεύθερος, κυκλοφορεί ελεύθερα και χαίρεται τη ζωή του. Αλλά τουλάχιστον έρχεται αυτή η δικαστική απόφαση, κι ακούμε από επίσημη αρχή του κράτους ότι ο χαμός του παιδιού μας δεν ήταν ατύχημα, δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Αυτή η δικαστική απόφαση αναγνωρίζει τις ευθύνες της πολιτείας και τη λήψη μέτρων σε αυτή την περιοχή που ήταν εγκαταλελειμμένη για χρόνια.

Ήταν ένα κλίμα χαράς , γιορτής κι όλοι οι γονείς είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τα παιδάκια τους στη σχολική τους γιορτή. Εγώ προσπαθούσα να ηρεμήσω τα παιδιά για τη γιορτή και ξαφνικά ακούω ότι το παιδί μου πέφτει κάτω. Είναι εικόνες που δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μας» είπε η μητέρα του 11χρονου Μάριου.

Ο πατέρας του άτυχου αγοριού είπε στο protothema.gr: «Είναι μια πρωτοφανής απόφαση αλλά δυόμισι χρόνια τώρα ψάχνουμε να βρούμε το δράστη».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου Μάριου κ. Θεόδωρος Μαντάς επισήμανε: «Πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας μας. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή. Το διάστημα πριν από το περιστατικό είχαν σχηματιστεί πολλές ποινικές δικογραφίες στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για οπλοκατοχή, άσκοπους πυροβολισμούς και όπως αναφέρεται στην απόφαση η σφαίρα που σκότωσε τον 11χρονο Μάριο ήταν αδέσποτη, όμως δεν είναι αδέσποτες οι ευθύνες για αυτήν, οι οποίες βαρύνουν την ελληνική Πολιτεία, που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της».

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν Ιούνιος του 2017, όταν μια καλοκαιρινή γιορτή μετατράπηκε σε τραγωδία. Τα παιδιά είχαν ξεκινήσει τη σχολική τους γιορτή σε δημοτικό σχολείο του Μενιδίου. Τα χαμόγελα παιδιών και δασκάλων πάγωσαν όταν μια αδέσποτη σφαίρα καρφώθηκε στο κεφάλι του άτυχου Μάριου.

Στην αρχή, ο 11χρονος λιποθύμησε. Πέφτοντας κάτω, χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και το παιδί μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο Παίδων «Αγία Σοφία». Εκεί οι γιατροί έκαναν προσπάθεια ανάνηψης. Όμως δεν κατάφεραν να σώσουν το μικρό μαθητή.

Τελικά, έγινε γνωστό ότι αδέσποτη σφαίρα είχε χτυπήσει το παιδί στο πάνω μέρος του κεφαλιού του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποιος από τη γύρω περιοχή πυροβόλησε στον αέρα. Η σφαίρα, καθώς κατέβαινε, καρφώθηκε στο κεφάλι του άτυχου 11χρονου!

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook