Αποκλειστικό: Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας μετά την επέμβαση της αστυνομίας | Photos + Video

αποκλειστικό-το-κτίριο-της-5ης-μεραρχί-1106214

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το πρώην κτίριο της 5ης μεραρχίας στα Χανιά. Ακόμα και εκείνοι που δεν το ήξεραν, το έμαθαν. Όλοι λοιπόν συζητούν για αυτό, λίγοι όμως ξέρουν πως είναι μέσα, εκτός φυσικά από όσους συμμετείχαν η βρίσκονταν κοντά στα άτομα που επί 16 χρόνια είχαν κάνει κατάληψη στο κτίριο.

Πως είναι όμως σήμερα το παλιό διοικητήριο;

To zarpanews.gr και η Ευτυχία Πενταράκη σας παρουσιάζουν αποκλειστικά φωτογραφίες και πλάνα από το τριώροφο κτίριο όπως είναι σήμερα.

Η πρώτη αίσθηση είναι η εικόνα και η ατμόσφαιρα εγκατάλειψης, παρά τις προσπάθειες που φαίνεται πως έγιναν στο παρελθόν προκειμένου αυτό να γίνει κατοικήσιμο. Ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά του κτιρίου. Η τοιχοποιία παρουσιάζει σημαντικές φθορές όπως και τα ταβάνια, τα δοκάρια έχουν διαβρωθεί, ενώ σε πολλά σημεία είναι εμφανή και τα σίδερα, σε τοιχοποιία και κολώνες.

Στο υπόγειο του κτιρίου η εικόνα εγκατάλειψης είναι ακόμα πιο έντονη, ενώ υπάρχει και μία αρκετά μεγάλη τρύπα στο ταβάνι – πάτωμα του ισογείου.

Υγρασία, φθορές και διάβρωση από τη μία, νάϋλον, πρόχειρα σοβατίσματα και βάψιμο σε χαρούμενα χρώματα των τοίχων που με το χρόνο έχουν ξεθωριάσει, από την άλλη…

Καλώδια και πρίζες παντού σε τοίχους και ταβάνια, ένα θερμαντικό σώμα σε μία γωνία. Στο αίθριο που φαίνεται στο βίντεο του zarpanews.gr τα σεντόνια που κρέμονται ακόμα στα σχοινιά, μαρτυρούν πως οι χρήστες του κτιρίου έφυγαν βιαστικά.

Παρά την εικόνα εγκατάλειψης, οι άνθρωποι που έμεναν στο πρώην κτίριο της 5ης Μεραρχίας αναμφισβήτητα απολάμβαναν την μοναδική θέα από το λόφο Καστέλι, όπως φαίνεται από τις ξαπλώστρες, τα καθίσματα και ένα στρώμα που βρίσκονται ακόμα σε ένα μπαλκόνι.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την χρήση του κτιρίου και πολύ θα χυθεί ακόμα, ενώ σχετικοί και άσχετοι προχωρούν σε δηλώσεις για το θέμα. Άλλοι τις θέτουν διπλωματικά γιατί θέλουν να κρατήσουν τις ισορροπίες ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένοι όποια και αν είναι η εξέλιξη, και άλλοι υποστηρίζουν με φανατισμό τη θέση τους σε όποια πλευρά της διαμάχης και αν ανήκουν. Ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι, το σίγουρο πάντως είναι πως το κτίριο στον λόφο Καστέλι δεν μπορεί να μείνει άλλο σε αυτήν την κατάσταση…

zarpanews.gr

18 thoughts on “Αποκλειστικό: Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας μετά την επέμβαση της αστυνομίας | Photos + Video

  1. https://m.youtube.com/watch?v=kCvWih5d3eA

    Καλό θα ήταν να βλέπαμε και πως ήταν πριν μπουν μέσα οι αστυνομικοί. Επίσης καλό θα ήταν οι αστυνομικοί να μην έκλεβαν διάφορα αντικείμενα αξίας από την κατάληψη. Μονιμο μισθό παίρνουν κάθε μήνα. Ας τα αγόραζαν.. αλλά ποιος περίμενε κάτι καλύτερο;

  2. https://www.youtube.com/watch?v=kCvWih5d3eA&ab_channel=xaris53167

    Καλό θα ήταν να δούμε και πως ήταν πριν μπούνε μέσα οι αστυνομικοί. Καλό θα ήταν επίσης να μην πετούσαν τα πράματα από τα παράθυρα και καλό θα είναι να επιστρέψουν ότι έκλεψαν από το κτίριο.

  3. Οι εν λόγω φωτογραφίες τι μας αποκαλύπτουν ακριβώς;Μήπως το μένος με το οποίο καταστράφηκαν χρηστικά αντικείμενα ανθρώπων που έδιναν ζωή σε ένα κτίριο που πριν ήταν εγκαταλελειμμένο από το Πολυτεχνείο Κρήτης για 20 χρόνια;
    Όλοι εσείς που σήμερα κόπτεσθε για τις φθορές που έχει υποστεί έχετε αναλογισθεί ότι αν κάποιοι δεν αφιέρωναν συλλογικό κόπο , χρήματα και εργασία τώρα θα είχε απομείνει μόνο ένα κουφάρι;
    Το ότι συζητάμε σήμερα για κτίριο- μνημείο οφείλεται αποκλειστικά στη λειτουργία της κατάληψης και στο σεβασμό των ανθρώπων που φρόντισαν το κτίριο επί δεκαέξι χρόνια και όποιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στα ιδιαίτερα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.
    Όποιος γνωρίζει καταλαβαίνει

  4. Οπως αναφερετε λοιπον εχουν γινει καποιες -εστω- προχειροδουλειες. Εαν λοιπον 16 χρονια τωρα δεν ειχαν γινει εστω αυτες, τι θα ειχε απογινει το κτιριο; Για πειτε μας;
    ΔΙΓΑΛΑΚΗ ΠΩΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ? ΤΙ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ? Η ΘΑ ΤΑ ΤΙΝΑΞΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ? ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

  5. Παρακαλώ μην παραπληροφορείτε γιατί εκτίθεστε.
    Χιλιάδες άνθρωποι της πόλης έχουν μπει μέσα στο κτίριο και έχουν συμμετάσχει σε πολιτικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις και γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια. Αν θέλετε να μείνετε στη συνείδηση ενός τεράστιου κομματιού της πόλης (όχι μόνο του ελευθεριακού αλλά και του δημοκρατικού) ως συνοδοιπόροι του ξεπουλήματος συνεχίστε έτσι.
    Το ρεπορτάζ έχει ήδη διαβαστεί και υπάρχει μεγάλη οργή για τις καταστροφές που έκανε η αστυνομία στο κτίριο, το θέατρο, την καταστροφή σε βιβλία κτλ…

    Υπάρχει εδώ βίντεο για το πως ήταν το κτίριο, αν και η πλειοψηφία της πόλης γνωρίζει καλά….στο βίντεο παρακάτω φαίνονται και οι εργασίες που διατήρησαν το κτίριο, οι οποίες έγιναν από ανθρώπους του κινήματος και σε άτυπη συννενόηση και με ανρθώπους της αρχαιολογίας, ώστε να διατηρηθεί σωστά ο χαρακτήρας του μνημείου. Επαναλαμβάνω, σταματήστε να συμμετέχετε στο αίσχος και πείτε επιτέλους την αλήθεια για το τι ήταν αυτή η Κατάληψη και τι έχει συνεισφέρει στο τοπικό εργατικό και περιβαλλοντικό κίνημα και στα ζητήματα του ελεύθερου δημόσιου χώρου.

    Το βίντεο:

    https://www.youtube.com/watch?v=kCvWih5d3eA

    .

  6. Χαίρομαι πολύ που ξεβρωμισε το κτιρίο επιτέλους απο μπαχαλακιδες τα ναρκωτικά τα ρεμάλια τους Χανιώτες κλπ,,,, επιτέλους το κτίριο θα γίνει επένδυση το ξενοδοχείο σωστά τα λέμε εμείς οι δεξιοί

  7. Για τους αναγνώστες του άρθρου. Επιλεκτικές οι φωτογραφίες καθώς και τα πλάνα του βίντεο. Λοιπόν στα 16 χρόνια της καταλήψεις έγιναν τα εξής:
    Επισκευή της στέγης
    Δοκάρια στο εσωτερικό μπαλκόνι για να μην πέσει στα κεφάλια μας.
    Αναστήλωση μέρος του μπαλκονιού με την ίδια τεχνοτροπία που είχε πριν. Ρωτήστε και τον αρχαιολόγο που το είδε.
    Ξύλινο πάτωμα στο παιδικό στέκι.
    Ένα θεατρακι φτιάχτηκε από την αρχή.
    Δεν θυμάμαι το νούμερο των δωματίων που ανακαινίστηκαν πλήρως. Σίγουρα είναι η βιβλιοθήκη, κουζίνα, τουαλέτες, καφενείο κ.α.
    Μερικά πράγματα μου ήρθαν στο μυαλό από αυτά που φτιάξαμε εκεί μέσα στα χρόνια που εγώ συμμετέχω. Θα βρεθουν και άλλοι να συμπληρώσουν την λίστα.

    Ένας από τη μειοψηφία των 3000 διαδηλωτών.

  8. – μαπα οι φωτογραφιες ζαρπουλα, μαθε αν θελεις να το παιζεις πουαρο και νικολουλη, τουλαχιστον να βγαζεις καμια φωτογραφια σωστη.

    -οι μπατσοι μπηκαν μεσα και τα κανανε σκατα, αλλα δεν χρειαζεται και πολλη κριση για να καταλαβεις οτι δεν ητανε πολυ λιγοτερο σκατα επι καταληψης. Φαινεται απο τη σαρα και τη μαρα της βρωμιας που ειχανε περιμαζωξει απο ολους τους καδους.

    -Ποιος να συμμορφωσει ενα κτηριο ερειπιο που χρειαζεται παρα πολλη δουλεια και χρηματα για να αναστηλωθει; οι αεργοι, οι ανεργοι και οι φοιτητες και οποιος αλλος εμπαινε εκει μεσα «δειχνοντας» πολιτικη ταυτοτητα; γιατι ας μην γελιομαστε, οι καταληψεις ειναι ανοικτες για τους ομοϊδεατες και οχι για το πλατυ, δημοσιο κοινο.

    -οι πορείες συγκεντρωσαν ντοπιο κοσμο για να μην καρπωθει τα κτηρια το διγαλο, οχι ομως για να παραμεινει καταληψη, ο κοσμος το θελει ελευθερο, καθαρο και προσβασιμο, Δημε ανασκουμπωσου…

    -αυτη η εικονα με το στρωμα και κατι σπασμενες καρεκλες και την ξαπλωστρα στο μπαλκονι, παντα μου προκαλουσε μεγαλα ερωτηματικα ως προς το τι εκαναν εκει μεσα οσοι ειχαν προσβαση. Βλεπεις τα ακρα, μοιαζουν πολυ στην ουσια τους, δεν ειναι Γιαννης, ειναι Γιαννακης, δεν ειναι πλουσιος τουριστας που απολαμβανει πουρο αβαννα και σαμπανια moet με θεα πιατο το λιμανι, αλλα ο βερμουδακιας καπνιζοντας κατι αλλο (φτηνοτερο βεβαια) και πινοντας μπυρες. Στην ουσια ομως το Καστελι ηταν αποκλεισμενο στην πλατια μαζα της κοινωνιας των Χανιων.

    -οσο για το επιχειρημα του οτι η Rosa Nera εφερνε προσωπικοτητες για ομιλιες και εδινε βημα στον ελευθερο διαλογο που δυσκολευεται να βρει χωρο αλλου -πχ το πολυτεχνειο της αρνιοταν χωρους- αυτο ειναι γεγονος, ομως δεν ειναι αρκετο για να παραμεινει καταληψη με τις ευλογιες των ντοπιων.
    Αυτα… μενει να δουμε ποιος θα νικησει, ο καλος ο κακος ή ο ασχημος;

    1. – μάπα η προπαγανδούλα σου κύριε Άρη μου, άργησες. Η Κατάληψη έχει 16 χρόνια ιστορία, και το ευρύτερο κίνημα είναι μέσα στα σωματεία, στα χωράφια,, στα σχολεία, μαζί με τους άστεγους,μαζί με τους πρόσφυγες, μαζί με τους φοιτητές και θα γίνει ακόμα πιο δυνατό. Η Rosa είναι μέσα στην ψυχή των ανθρώπων όλου του κινήματος. Οι ρατσιστικές γελοιότητες σαν αυτές που γράφεις είναι απλά μια καλή αφορμή να μας μάθουν και όσοι δεν μας ξέρουν, γι’ αυτό σου απαντάει κάποιος τώρα λίγο πριν τον ύπνο ανάμεσα στη δουλειά και τον αγώνα… αν θες να μιλάς για «ντόπιους», μίλα μαζί μας, εμείς είμαστε αυτοί. Επίσης βάζε και κανένα τόνο όταν γράφεις, κόψε τις μεγάλες περιόδους, γράψε κανένα ύπουλο ψέμα της προκοπής, προσπάθησε να υπάρχει μια στοιχειώδη λογική σύνδεση ανάμεσα στις προκείμενες προτάσεις και τα συμπεράσματα σου, μπας και πιάσει τόπο ο κόπος σου.

      -οι μπάτσοι μπήκαν μέσα και τα κάνανε σκατά, και δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη κρίση για να καταλάβεις ότι αυτό τελικά εξόργισε χιλιάδες ανθρώπων που βρέθηκαν στη Rosa, τον μόνο ελεύθερο χώρο στην πόλη, ασφαλή στη νεολαία, στους αποκλεισμένους, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στο δημιουργικό κομμάτι των φοιτητών, τους ανθρώπους που οργάνωναν μια μαθητική, εργατική, καλλιτεχνική, αντιφασιστική ή εργατική δράση…

      -Ποιος να συμμορφώσει ένα κτίριο που θα ήταν ερείπιο αν όχι οι καταληψίες με εθελοντική εργασία, άτυπες συνεννοήσεις με ειδικούς για να γίνει η συντήρηση με σεβασμό στο μνημείο. Από συντρόφους μάλιστα, τους ίδιους που δουλεύουν στην αρχαιολογία, στη συντήρηση κτιρίων και σε τόσα άλλα.
      Ποιοι άλλοι λοιπόν, αν όχι οι αναρχικοί και οι σύντροφοι;
      Όχι φυσικά άτομα που δεν βλέπουν πέρα από το προσωπικό τους κέρδος, ή εαυτούληδες που γράφουν με ρατσισμό για τους άνεργους ή υποτιμάνε τους φοιτητές, γιατί αυτά που γράφεις σε χαρακτηρίζουν… γιατί ας μην γελιόμαστε, στις πόλεις που όλα είναι περιφραγμένα, ξεπουλημένα και καταπατημένα από αυτούς που κλέβουν μισθούς, επιδόματα και δημόσιους χώρους, μόνο η Κατάληψη Rosa Nera ήταν ανοιχτή για το όλους και όλες, ως δημόσιος χώρους για όλες τις ηλικίες και χωρίς αντίτιμο, χωρίς αποκλεισμούς, εκτός αν κάποιος είχε ρατσιστική συμπεριφορά…

      -οι πορείες συγκέντρωσαν άπειρο ντόπιο κόσμο αλλά και φοιτητές και μετανάστες με κεντρικό σύνθημα αλληλεγγύη στη «Rosa Nera». Όσοι κατέβηκαν ήξεραν ότι το πλαίσιο ήταν υπέρ της Κατάληψης. Αν δεν ήταν σε πρωϊνή ώρα Σαββάτου με 35 βαθμούς θα κατέβαιναν περισσότεροι, πολλοί φίλοι και συντρόφoι από τα χωριά παραπονέθηκαν, ήθελαν να έρθουν. Ο κόσμος ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία γνωστοί. Ήταν κυρίως το τοπικό κίνημα, η περιφέρεια του και αυτοί που έχουν πλέον πειστεί από τη Rosa και τους συντρόφους και τις συντρόφισσεες των άλλων συλλογικοτήτων. Kαι κατέβηκαν, όχι μόνο για να μην καρπωθεί τα κτίρια το δίγαλο, η εταιρεία – φάντασμα και τα δεξιά λαμόγια, αλλά κυρίως για να συνεχιστεί η κατάληψη ως ελεύθερος δημόσιος χώρος. Παρά την άποψη του δήμου που αρχικά ήταν θετική στην επένδυση και το ξεπούλημα της Rosa κοψοχρονιά σε μια εταιρεία χωρίς ισολογισμό και με μηδενικά κέρδη, γρήγορα το μαζικό κίνημα οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο να ψελλίσει έστω και ετεροχρονισμένα πως θα προτιμούσε κάτι άλλο. Όμως το είπε απρόθυμα, καθώς μέσα έχει πολλούς με συμφέροντα από το ξεπούλημα στην εταιρεία – φάντασμα…

      -αυτή η εικόνα με το στρώμα και κάτι σπασμένες καρέκλες και την ξαπλώστρα στο μπαλκόνι μετά τις καταστροφές των μπάτσων, πάντα σου προκαλούσε μεγάλα ερωτηματικά ως προς το πως είναι δυνατόν να υπάρχουν ανιδιοτελείς άνθρωποι ταγμένοι στον αγώνα και τον ενδιαφέρον για τον άλλον. Βλέπεις όταν οι φασίστες χτυπούσαν ανθρώπους στην πόλη, η ROSA NERA ήταν στην πρώτη γραμμή για να τους σταματήσει και τα κατάφερε. Εσύ όμως μιλάς μέσα την ανιστόρητη αφήγηση για τα δύο άκρα, την ίδια ακριβώς που χρησιμοποίησε και το NSPD στην προπαγάνδα του, για να πάρει την εξουσία στη Γερμανία των 30s. Σε μια δικατορία, κάποιου Χίτλερ, κάποιου Στάλιν πάλι με τους προνομιούχους θα ήσουν. Πότε Γιαννης, πότε Γιαννάκης αλλά πάντα ενάντια στους Αγιάννηδες, πάντα με τον Ιαβέρη. Αντίθετα με μια πόλη ακριβή και δύσκολη στα ζητήματα της στέγης και του μισθού, ο Λόφος Καστέλι είναι το μόνο μη αποκλεισμένο πεδίο για την πλατιά μάζα της κοινωνίας των Χανίων και ιδίως για τους πληθυσμούς που στην υπόλοιπη πόλη βιώνουν κυρίως τον κοινωνικό αποκλεισμό.

      -όσο για το επιχείρημα πως η Rosa Nera (και σε παρακαλώ πρόσεξε τη σύνταξή σου, βγάζει μάτια) έφερνε προσωπικότητες για ομιλίες και έδινε βήμα στον ελεύθερο διάλογο, αυτός είναι απλά ένας μόνο λόγος που η Κατάληψη θα συνεχιστεί. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι ακόμα.

      Αυτά… μένει να δούμε πως θα νικήσουμε…

      Με το κακό;, με το καλό; με το άσχημο;

  9. Καλό θα ήταν η συντάκτρια του άρθρου αντί να μας δείχνει το κελλάρι που βάζαμε τους ασκούς με τα κρασιά και την τσικουδιά, μία ρωγμή στο υπόγειο και σοβάτισμα άνευ στόκου και χρωματισμού, να ρώταγε την αστυνομία που χάθηκαν 8 λιόπανα, 1 δράπανο και 2 ξυλοκοπτικά από ανθρώπους που τα θέλουν για την δουλειά τους.

  10. Χάλια μαύρα. Ο κόσμος πεινάει, οι φοιτητές δουλευουν 3 δουλειες και αντι να νοικιαστεί μπας κ τους δωθεί κανα επίδομα, οι πασοκοαριστεροι του rbnb κάνουν συγκεντρώσεις 2-3 φορές τη μέρα, προφανώς γιατί η κοιλιά είναι γεμάτη ή ΔΥ γιατί όλοι οι άλλοι του ιδιωτικού τομέα βάρανε 12ωρα .

  11. Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ας δούμε και πως ήταν το κτήριο πριν γίνει η κατάληψη όταν δήμος, υπουργεία, πολυτεχνείο τό’χαν αφήσει στην τύχη του, όπως έχουν αφήσει εκατοντάδες άλλα ιστορικά κτήρια στην πόλη μας

    https://www.youtube.com/watch?v=kCvWih5d3eA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook