Αναστασιάδης: «Όχι» σε κυρώσεις που πλήττουν την ΕΕ – Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

αναστασιάδης-όχι-σε-κυρώσεις-που-πλ-884822

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως εφόσον κάποια από τα μέτρα κατά της Ρωσίας για τα οποία γίνεται εισήγηση στην ΕΕ δεν βοηθούν και δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υιοθετηθούν. Σχολιάζοντας την πρόθεση υιοθέτησης 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, είπε πως «ήδη έχουν προβληθεί κάποιοι προβληματισμοί όσον αφορά την έκτη δέσμη μέτρων. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προκειμένου να έχουν αποτελέσματα».

«Θα πρέπει την ίδια ώρα να προσμετράται από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων ο αντίκτυπος και στα κράτη μέλη, και εάν τελικά αντί να είναι κυρώσεις εναντίον του εισβολέα, να είναι κυρώσεις εναντίον των κρατών μελών. Συνεπώς, ανάλογα θα πράξουμε», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως «είμαστε υπέρ της ενότητας της ΕΕ, υπέρ των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται οσάκις παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Και αυτό δεν μπορεί βεβαίως να εξαιρεί την Κύπρο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μην συμμετέχει η Κύπρος στα μέτρα αυτά, ο Πρόεδρος είπε πως «δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Εκείνο το οποίο είναι ότι εάν και εφόσον κάποια των μέτρων που εισηγούνται, τα οποία έχουμε επισημάνει και με τεκμηρίωση έχουμε καταδείξει ότι δεν βοηθούν, δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, απλά εκείνα τα μέτρα τα συγκεκριμένα δεν θα υιοθετηθούν».

Δεν υπάρχει θέμα ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει συζήτηση για θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «είναι πάρα πολύ πρόωρο να συζητείται κάτι ανάλογο. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που και εάν ήταν επιθυμία της κυπριακής Κυβέρνησης θα προσέκρουε σε διαδικαστικά θέματα και ιδιαίτερα στην άρνηση βεβαίως της Τουρκίας».

Είπε πως χρειάζεται ομοφωνία για να γίνει κάποιος μέλος της συμμαχίας. Πρόσθεσε πως πέραν τούτου, «έχω την εντύπωση ότι είμαστε μια μικρή χώρα, χρειαζόμαστε προστασία βεβαίως. Το θέμα είναι να είναι αποτελεσματική η προστασία και οι αποφάσεις να τυγχάνουν και της εγκρίσεως του λαού», κατέληξε.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook