Αλλάζουν όλα… Το καλοκαίρι των… καθιστών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

αλλάζουν-όλα-το-καλοκαίρι-των-καθισ-272430

Το καλοκαίρι των καθήμενων ανακοίνωσε η κυβέρνηση μαζί με όλα τα νέα μέτρα για την εστίαση και τη διασκέδαση – Υπάρχει τέτοιο καλοκαίρι;

Όλα τα νέα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Το καλοκαίρι των καθιστών. Όλα όσα επιτρέπονται αφορούν τους καθιστούς. Καθήμενοι και μόνο λοιπόν για φέτος το καλοκαίρι αφού η μετάλλαξη Δέλτα είναι βέβαιο ότι θα σαρώσει την Ελλάδα, τα κρούσματα σήμερα θα πάνε 3.000, ενώ χθες για πρώτη φορά μετά από καιρό είχαμε πάνω από 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η ανακοίνωση του καλοκαιριού των καθιστών. Είναι ο έλεγχος και η εφαρμογή αυτού του μέτρου…

Όπως γράφει το ieidiseis.gr, όσοι έχουν κάνει έστω και μία φορά διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι ξέρουν πώς λειτουργούν τα beach bar από το πρωί. Ξεκινάς καθήμενος και αραχτός σε μια ξαπλώστρα και καταλήγεις όρθιος με το κοκτέιλ στο χέρι όσο περνάει η ώρα. Αυτό είναι το ελληνικό καλοκαίρι, ειδικά για τους νέους, οι οποίοι για φέτος θα πρέπει να παραμείνουν στις ξαπλώστρες, ακόμη και στα δημοφιλή ελληνικά νησιά, που πηγαίνουν για να… ξεσαλώσουν.

Κάτι ανάλογο γίνεται και στην παραλιακή. Ποιο μαγαζί της παραλιακής είναι φτιαγμένο για καθιστούς; Και ποιος πάει για να καθίσει;

Στα νησιά, σε τουριστικούς προορισμούς, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν πολλά μαγαζιά που δέχονται 20-30 καθήμενους και οι υπόλοιποι χαλαροί και όρθιοι πίνουν το ποτό τους και διασκεδάζουν στο δρόμο έξω από το μαγαζί. Εκεί τι θα γίνει; Σε πολλά νησιά οι περαστικοί, αυτοί που κάνουν βόλτα, μπλέκονται με τους θαμώνες των μπαρ στα στενά σοκάκια…

Υπάρχει λοιπόν το καλοκαίρι των καθήμενων; Θα φανεί τις επόμενες μέρες αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το συγκεριμένο μέτρο.

Όλα θα κριθούν στον έλεγχο, στην εφαρμογή και όχι στις ανακοινώσεις – και μόνο – που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής:

  • Σε κλειστούς χώρους εστίασης από τις 16 Ιουλίου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει και έχουν πιστοποιητικό.
  • Έως τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • Από τις 16 Ιουλίου σε εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% πληρότητα.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στην υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
  • Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.
  • Για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. στην πρώτη παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας.
  • Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. στην πρώτη παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Για το ταξίδι με πλοίο χρειάζεστε:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
  • Αρνητικό μοριακό τεστ PCR 72 ωρών
  • Αρνητικό Rapid τεστ 48 ωρών

Ανήλικοι από 12 έως 17 ετών γίνονται δεκτοί και με self τεστ, ενώ οι κάτω των 12 ετών μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς τεστ.

Ολοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση αυτού του μέτρου, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας ότι τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν σε χώρους όπου ήταν πολύ έντονος ο χορός και η σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα προβλέπεται για τα καταστήματα εμβαδού μεγαλύτερου των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδο 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης προβλέπεται για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης προβλέπεται για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες. Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης.

One thought on “Αλλάζουν όλα… Το καλοκαίρι των… καθιστών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

  1. Κακώς υπάρχουν περιορισμοί, αφού υπάρχουν εμβόλια. Κανένας περιορισμός και ο καθένας να προσέχει τον εαυτό του όπως νομίζει. ΑΛΛΑ: όσοι αρρωστάνε με κορωνοϊό να πληρώνουν από την τσέπη τους τη νοσηλεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook