Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα της… διαπλοκής και των εργολάβων

αλέξης-τσίπρας-η-χώρα-επέστρεψε-στην-κ-922610

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε από τη Θεσσαλονίκη πως με τη νυν κυβέρνηση η χώρα επέστρεψε στην… κανονικότητα της διαπλοκής και των εργολάβων, κάνοντας λόγο για μη υλοποίηση της απομάκρυνσης των αρχαίων από τον Σταθμό Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με μέλη της Κίνησης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε αυτό το ατόπημα να είναι απλώς γκάφα και να μην επιμείνουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού για απομάκρυνση των αρχαίων από τον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό και επανατοποθέτηση τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «δώρο του κ. Μητσοτάκη στον νέο εθνικό εργολάβο και επιστροφή στη διαπλοκή», σχετικά με την απόφαση του πρωθυπουργού για επιλογή της λύσης της απομάκρυνσης των αρχαίων από το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και της επανατοποθέτησής τους, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω συνάντησης.

Η απόφαση για επιστροφή στη λύση της απομάκρυνσης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 84η ΔΕΘ, είναι ένα «πισωγύρισμα» που σημαίνει «ούτε αρχαία, ούτε μετρό», σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος τη χαρακτήρισε «πλήγμα» για τα αρχαία, το μετρό συνολικά, την πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι γιατί, όπως είπε, τα αρχαία είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι οικουμενική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «δεν κατάλαβε πώς προέκυψε αυτή η απόφαση» και πως «το θέμα ήρθε από το πουθενά, τη στιγμή που είχε προχωρήσει μάλιστα, ο σχεδιασμός για την κατασκευή του σταθμού και την παραμονή των αρχαίων στη θέση τους. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, το μετρό θα ήταν έτοιμο στα τέλη του 2020, χωρίς τον Σταθμό της Βενιζέλου, ο οποίος θα ήταν έτοιμος έναν χρόνο αργότερα. Με τη λύση της απομάκρυνσης και επανατοποθέτησης το όλο έργο θα καθυστερήσει και θα είναι έτοιμο το 2023, όπως σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε αναλυτικά: «Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία γκάφα για μια προχειρότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος ήρθε στη ΔΕΘ και έδωσε “πάσα” στον νέο εθνικό εργολάβο παραδεχόμενος καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν. Εγώ θα έλεγα ότι δεν πρόκειται για γκάφα, ούτε για προχειρότητα, ούτε για ερασιτεχνισμό, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ωραία δώρο στο νέο εθνικό εργολάβο, ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση και στην “πλάτη” των πολιτών της Θεσσαλονίκης θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ίσως περισσότερα από όσα θα διεκδικούσε αν τον αφήναμε και δεν τον σταματούσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αυξήσει τα διόδια στην Αττική οδό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλω να μιλάω έξω από τα δόντια. Επιστρέψαμε, δυστυχώς, στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων σε εργολάβους, στην “πλάτη”, όμως, των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια δικαιούνται το Μετρό και βεβαίως εις βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε, ακόμα, ότι ως πρωθυπουργός είχε σκύψει πάνω στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, είχε ασχοληθεί με το θέμα του μετρό, είχε επισκεφθεί τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου και η κυβέρνησή του ξεμπλόκαρε σημαντικά το έργο. Έτσι, μέσα σε 2,5 χρόνια «έτρεξε» το έργο 3,5 φορές πιο γρήγορα από ό,τι τα δέκα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη, παρατήρησε ότι είχε κατηγορηθεί για τη λειτουργία του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ως κυβέρνηση, όμως, το διατήρησε.

«Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου», σχολίασε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε «μπούρδες» όσα λέγονται ότι δήθεν δεν υπάρχει μελέτη κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου χωρίς απομάκρυνση των αρχαίων. Όπως επισήμανε, η μέθοδος είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, υπάρχει η σχετική μελέτη και η απόδειξη είναι ότι με βάση αυτή έγιναν ήδη εργασίες ύψους 15.000.000 ευρώ.

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το δήμαρχο Κ. Ζέρβα

Να συνεχίσει το σημαντικό έργο της διοίκησης Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης και να επιδιώξει συναινέσεις κάλεσε τον νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια του σύντομου διαλόγου, ενώπιον των δημοσιογράφων, που είχαν στην αρχή της συνάντησής τους.

Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που προγραμματίζει για τη Θεσσαλονίκη και τόνισε πως για τον ίδιο είναι σημαντικό να υπάρχει ορίζοντας ολοκλήρωσής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook