8 φυτά που διώχνουν κουνούπια και ζωύφια

8-φυτά-που-διώχνουν-κουνούπια-και-ζωύφι-1445346

Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει μαζί και τα πρώτα κουνούπια και ζωύφια, τα οποία δεν σας αφήνουν να απολαύσετε την παραμονή στον κήπο, το μπαλκόνι, ή τη βεράντα, με αποτέλεσμα να καταφεύγετε σε διάφορες χημικές εντομοαπωθητικές λύσεις.

Υπάρχουν ωστόσο, αρκετά φυτά που διώχνουν τα κουνούπια για να επιλέξουμε, κυρίως αρωματικά, και μας βοηθούν να απομακρύνουμε τους ενοχλητικούς αυτούς επισκέπτες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη ενός μεμονωμένου εντομοδιωκτικού φυτού στην αυλή ή στο μπαλκόνι δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των κουνουπιων.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καλό είναι να φυτεύουμε μία ομάδα από τα παρακάτω φυτά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλύτερη κάλυψη του χώρου και μέγιστη προστασία.

8 φυτά που διώχνουν κουνούπια και ζωύφια

Σιτρονέλα

Από τα πιο σημαντικά εντομοαπωητικά φυτά, είναι η σιτρονέλα το γνωστό πολυετές αρωματικό φυτό. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το αιθέριο έλαιο της είναι δημοφιλές για τις εντομωδιωκτικές του ιδιότητες που περιλαμβάνουν και την απώθηση των κουνουπιών. Πάντως, για αποτελεσματικότερη προστασία από τα κουνούπια, αφού πρώτα βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε κάποια ευαισθησία στο φυτό, μπορούμε να κόψουμε φύλλα σιτρονέλας και να τα τρίψουμε απαλά στο δέρμα μας. Η σιτρονέλα ευδοκιμεί καλύτερα σε ηλιοφανή σημεία του κήπου, είναι ανεκτική όμως και στην σκια.

Επίσης, μπορεί να φυτευθεί κοντά στη θάλασσα. Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή έντονη παγωνιά, γιατί θα ταλαιπωρηθεί αρκετά.

Πετούνιες

Αυτό το πολυετές φυτό είναι μερικές φορές γνωστό ως «φυτοκτόνο της φύσης», επειδή μπορεί να απωθήσει τις αφίδες, τους κερατοσκώληκες της τομάτας, τα σκαθάρια των σπαραγγιών, τα φυλλοβόλα και τα ζωύφια της κολοκύθας. «Οι πετούνιες καλλιεργούνται πολύ εύκολα και μπορείτε να τις φυτέψετε στο έδαφος ή να τις διατηρήσετε σε γλάστρα», λέει στο realsimple.com, ο Peyton Lambton, ειδικός στον τρόπο ζωής και πρωταγωνιστής του My New Old House. «Τους αρέσει ο ήλιος και συνιστώ να αγοράζετε μοσχεύματα και να τα τοποθετείτε σε ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε ηλιοφάνεια μετά τον τελευταίο παγετό της άνοιξης».

Λεβάντα

Από τη λίστα με τα φυτά για την αντιμετώπιση των κουνουπιών με φυσικό οικολογικό τρόπο δε θα μπορούσε να λείπει η λεβάντα, το δημοφιλές αρωματικό φυτό με τα εντυπωσιακά άνθη. Η λεβάντα είναι γνωστό ότι διαθέτει εξαιρετικές εντομωδιωκτικές ιδιότητες και απωθεί τα κουνούπια. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα αποξηραμένα φύλλα της λεβάντας, μπορούν να τοποθετηθούν σε τούλι και να χρησιμοποιηθούν σε ντουλάπες και συρτάρια για την προστασία των ρούχων από το σκώρο, παράλληλα με τον αρωματισμό του χώρου. Η λεβάντα αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η λεβάντα είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού και αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα. Αν φυτέψουμε τη λεβάντα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, θα επιλέξουμε ηλιοφανή σημεία με νότια ή ανατολική έκθεση για να ευδοκιμήσει.

Αρμπαρόριζα

Φυτεύοντας την αρμπαρόριζα στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι βοηθάει στην απώθηση των κουνουπιών. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό οικιακό εντομοαπωθητικό τοποθετώντας μερικά φύλλα αρμπαρόριζας σε ένα βαζάκι και προσθέτοντας μισό λίτρο καθαρό οινόπνευμα. Αφού κλείσουμε το βαζάκι, το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για 2-3 εβδομάδες. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το διάλυμα για να μην έχει φύλλα, και ψεκάζουμε στο σπίτι εσωτερικά και εξωτερικά για να απωθήσουμε κουνούπια και διάφορα έντομα. Σχετικά με τις συνθήκες ανάπτυξης της αρμπαρόριζας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα όταν βρεθεί σε ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο εκτός από αγαπημένο βότανο για ροφήματα, θεωρείται από τα πιο εντομοαπωθητικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες, αρκετά αποτελεσματικό για να διώχνει τόσο τα κουνούπια όσο και τις μύγες. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθισμένα κλαδιά φασκόμηλου για την προστασία των ρούχων από σκώρο μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια, καθώς και για προστασία των αποθηκευμένων τρόφιμων από διάφορα έντομα. Το φασκόμηλο αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, ακόμη και σε ξερά και άγονα, αν και προτιµά τα αμμώδη, ασβεστούχα µε πολύ καλή αποστράγγιση που ζεσταίνονται νωρίς την άνοιξη. Ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές και προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη και φροντίδα για να ευδοκιμήσει.

Δεντρολίβανο

Το δενδρολίβανο εκτός από ένα αγαπημένο αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται στην μεσογειακή κουζίνα, θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπει από κανένα κήπο και κανένα μπαλκόνι. Επίσης, στην οικολογική γεωργία, το δενδρολίβανο σε συγκαλλιέργεια με λάχανο, μπρόκολο ή κουνουπίδι τα προστατεύει από την κάμπια που τα προσβάλλει. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον, όπου φθάνει μέχρι και το ύψος των δύο μέτρων. Είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη.

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι διάσημος μόνο διάσημος για το άρωμα του και για τις χρήσεις που έχει στην κουζίνα, σε ποτά και σε πολλές συνταγές μαγειρικής αλλά και για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες! Όταν ο δυόσμος φυτεύεται σε γλάστρα ή στον κήπο μας προστατεύει από κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα πριν στρώσουν τραπέζι για φαγητό, το αρωμάτιζαν τρίβοντας στην πάνω επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου.

Ο δυόσμος ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου τα φύλλα του δίνουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Ο δυόσμος αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε σκιερά και ημισκιερά μέρη, ειδικά όταν μεταφυτεύεται σε γλάστρες στα μπαλκόνια μας. Δεν είναι, όμως, ανθεκτικός στους βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα και απαιτείται να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook