Η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ Χανίων για τους μετανάστες που διεκδικούν την ελληνική ιθαγένεια

Τη στήριξή της στους μετανάστες που δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας εκφράζει η τομεακή επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ ΚΕΕ αναφέρει:

«Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και όλες, που συμμετέχουν στις γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, καθώς και σε όλη την διαδικασία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.

Στηρίζουμε τον αγώνα και είμαστε αλληλέγγυοι με τους ακόμα περισσότερους, δεκάδες χιλιάδες, μετανάστριες και μετανάστες εργαζόμενους, που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ή μια μακροχρόνια άδεια διαμονής αλλά δεν μπορούν, λόγω των άδικων φραγμών και των απαράδεκτων εμποδίων που θέτουν οι αντιλαϊκοί νόμοι.

Οι ρυθμίσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, όπως έχουν διαμορφωθεί με τους διαδοχικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, είναι άδικες. Θέτουν απαγορευτικά εισοδηματικά κριτήρια και ταξικά εμπόδια για τη μεγάλη πλειοψηφία. Αποτελούν ακόμα έναν κρίκο στην άδικη πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν απαράδεκτες διακρίσεις.

Οι γραπτές εξετάσεις (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και η Τράπεζα Θεμάτων (κυβέρνηση ΝΔ), που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερους μετανάστες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, παρ’ όλο που ζουν και εργάζονται για χρόνια ολόκληρα στην Ελλάδα. Οι ερωτήσεις είναι πολύ δύσκολες και δεν έχουν καμία σχέση με την ουσιαστική και αναγκαία ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Ορισμένες από αυτές είναι γελοίες και προκλητικές, όπως για παράδειγμα η ερώτηση που τέθηκε για το πώς οι εργαζόμενοι μετανάστες θα διαλέξουν “δώρο” για τον εργοδότη τους στα γενέθλια του! Στις εξετάσεις του περασμένου Νοέμβρη 2021, “κόπηκε” σχεδόν το 52%! Τελικά, από τις γραπτές εξετάσεις και την Τράπεζα Θεμάτων, μόνοι κερδισμένοι βγαίνουν τα διάφορα φροντιστήρια και το αστικό κράτος που εισπράττει υπέρογκα παράβολα.

Το ΚΚΕ διεκδικεί:
● Να αποσυρθεί άμεσα η Τράπεζα Θεμάτων και να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που οδηγεί στον αποκλεισμό χιλιάδων μεταναστών από τη διαδικασία της πολιτογράφησης. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανάπηρους μετανάστες και πλήρης απαλλαγή από εξετάσεις για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση.

● Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Να καταργηθούν οι διατάξεις που θέτουν συνεχή ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, υψηλά παράβολα και να λάβει τέλος η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεταναστών, με πολυετή διαμονή στη χώρα, που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

● Να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας.

● Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας, με άδειες διαμονής αόριστης διάρκειας. Ειδική μέριμνα για την κατάσταση παρατυπίας, στην οποία βρίσκεται πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστριών που απασχολούνται σε εσωτερικές – οικιακές εργασίες.

● Άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις, εισοδηματικά κριτήρια και αποκλεισμούς ανέργων.

● Απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεσή τους από ένσημα, στελέχωση των υπηρεσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης με μόνιμο προσωπικό για την άμεση έκδοσή τους.

● Υπογραφή άμεσα διακρατικών συμφωνιών για τη δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στην χώρα προέλευση τους.

● Οι μετανάστες, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στην Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές.

Η περίοδος που διανύουμε είναι σύνθετη και πολύ επικίνδυνη για τους λαούς. Το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία μετά από την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, η ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με Ρωσία-Κίνα για τις σφαίρες επιρροής και την ενέργεια, οι απανωτές οικονομικές κρίσεις, η ένταση του αντικομμουνισμού, ο αυταρχισμός και οι διώξεις αγωνιστών σε δεκάδες γωνιές του πλανήτη, δείχνουν ότι το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα “έχει φάει τα ψωμιά του”. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεριζώνονται και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η φτώχεια για τους λαούς εξαπλώνεται ραγδαία σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, και στην Ελλάδα.

Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις προωθούν απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στη μετανάστευση και την προσφυγιά. Από τη μια πλευρά διαμορφώνουν το έδαφος για τη λεγόμενη “νόμιμη” μετανάστευση, δηλαδή την άγρια εκμετάλλευση των ξεριζωμένων ως το πιο φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ελλάδα με το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των μεταναστών εργατών γης. Από την άλλη πλευρά προβαίνουν σε απαράδεκτες διακρίσεις ανάμεσα στους “πραγματικούς” και τους δήθεν “μη πραγματικούς” πρόσφυγες και καταπολεμούν δήθεν την “παράνομη” μετανάστευση, δηλαδή εφαρμόζουν άγρια καταστολή, με απελάσεις και υπερδομές-φυλακές, υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και φακελώματος, επικίνδυνα τείχη στα σύνορα, νομιμοποίηση των βίαιων επαναπροωθήσεων.

Η Ελλάδα συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μέσα από το στρατόπεδο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ταυτόχρονα, εφαρμόζει πιστά την αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ. Αυτές τις στρατηγικές επιλογές έχουν στηρίξει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στην Ελλάδα και σ’ αυτές συμφωνούν, με διάφορες αποχρώσεις και παραλλαγές, όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ παλεύει για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, παλεύει για να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, αγωνίζεται για την ανατροπή της άδικης πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, που τους στερεί ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στο άσυλο, την εργασία, την πρόσβαση στην δωρεάν παιδεία και υγεία, τον σεβασμό των πολιτιστικών και θρησκευτικών αναγκών τους κ.ά. Ο λαός, η ενωμένη εργατική τάξη, Έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να οργανωθούν και να αγωνιστούν για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, με αξιοπρέπεια.

Καλή δύναμη, υγεία και επιτυχία στις εξετάσεις!
Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για Πρόσφυγες και Μετανάστες ».

zarpanews.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ