Χανιά | Μεγάλη κινητοποίηση στη σπηλαιοδιάσωση στο Κόκκινο Χωριό | Άσκηση και καθαρισμός του σπηλαίου από τον Ορειβατικό

χανιά-μεγάλη-κινητοποίηση-στη-σπηλαι-530378

Tο τετραήμερο 28 Απριλίου εώς 1 Μαϊου 2017, η Σπηλαιολογική Ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, σε συνεργάσια με τους κρητικούς σπηλαιολογικούς συλλόγους, διοργανώσε με μεγαλη επιτυχια ταχύρυθμο σχολείο και άσκηση σπηλαιοδιάσωσης στον Αποκόρωνα Χανίων.Πιο συγκεκριμένα η διαμονή και η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σχολείο του Κόκκινου Χωριού, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κόκκινου Χωριού «Πέτρος & Παύλος» και καθαρίστηκε από συνεργείο του Δήμου Αποκορώνου, τους οποίους φορείς ευχαριστούμε για την βοήθειά τους. Το βάδυ της ίδιας μέρας έγινε τραπέζι για τους συμμετέχοντες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Παρευρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αποκορώνου – Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Αποκορώνου ( Κ.Ε.Δ.Α.) Αργυρώ Μπενάκη, με την οποία έγινε συζήτηση στα οφέλη που θα μπορούσε να έχει ο Δήμος με την προώθηση του σπηλαιολογικού τουρισμού, καθώς και την στήριξη της σπηλαιοδιάσωσης γενικότερα.
Η άσκηση έλαβε χώρα στο σπηλαιοβάραθρο «Περιστερές», το οποίο βρίσκεται ανατολικά του χωριού και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Κατά το σενάριο, μια ομάδα 3 ατόμων επισκέφθηκε με τεχνικές μονού σκοινιού στο βαραθρο για την περεταίρω εξερεύνησή του. Σε βάθος 25μ μία κοπέλα σπηλαιολόγος γλιστράει και πέφτει σε βράχο πάνω και σπάει τα πλευρά της. Ο ένας σπηλαιοσύντροφος παραμένει μαζί της και δημιουργεί με τα υλικά του «θερμό σημείο» για να παραμείνει ζεστή η τραυματίας.Το άλλο μέλος της σπηλαιοπαρέας ανεβαίνει καικαλεί τους κοντινότερους φίλους σπηλαιολόγους, οι οποίοι εντός 2ώρου βρίσκονται στο σημείο αφού ενημερώσουν την «Σπηλαιοδιάσωση» της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τους υπόλοιπους σπηλαιοδιασώστες εντός Κρήτης. Σπηλαιολόγοι γνώστες Α’ Βοηθειών κατεβαίνουν και ακινητοποιούν την τραυματία σε ειδικό για σπήλαια φορείο και οι υπόλοιποι ετοιμάζουν τα σκοινιά και κάνουν εφαρμογή τεχνικών ώστε να ανεβάσουν το συντομότερο αλλά ακόμα περισσότερο με ασφάλεια το φορείο στην επιφάνεια, κάτι που πραγματοποιείται με επιτυχία.
Την πρωτομαγιά πραγματοποιηθηκε και εθελοντικός καθαρισμός του ιστορικού σπηλαίου «Του Λίτσα» το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και σε αυτό κρύβονταν και διέμεναν αρκετοί χωριανοί κατά την κατοχή. Βρέθηκαν και αρκετά μικρα σκουριασμένα βλήματα από την κατοχή καθώς και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα της τότε περιόδου και μεταγενέστερα, τα οποία και παραδόθηκαν σε καφενείο του χωριού για την επιμέλεια και την εμφάνιση του σε προθηκη να τα βλέπουν οι επισκέπτες του χωριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook