Το μυστήριο με τις Καρυάτιδες και ο τρίτος θάλαμος

το-μυστήριο-με-τις-καρυάτιδες-και-ο-τρί-168189

katiatis_amfipoliΜέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τα μυστικά που κρύβει ο επιβλητικός τύμβος της Αμφίπολης.

Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κόντα σε ακόμη ένα τοίχο, στον οποίο διακρίνεται μια οπή.

Η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη, όμως είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουν το εμπόδιο και να βρεθούν, όπως λένε, μπροστά σε νέα είσοδο και τον τρίτο κατά σειρά θάλαμο.

«Η Αμφίπολη θα “μιλήσει” όταν πρέπει»

«Είναι ένα μνημείο που παραπέμπει σε ένα ανάκτορο, σε ένα επίσημο σπίτι, σε ένα ναό-τάφο που δεν το έχουμε ξαναδεί εδώ, στον ελλαδικό χώρο» εκτιμά ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης για τα μυστικό που κρύβει ο τύμβος.

Το μυστήριο με τις Καρυάτιδες

Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο του τύμβου, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες.

Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ από την ανατολική λείπει. 

«Είναι μια συνάντηση πολιτιστικών στοιχείων της νότιας Ελλάδας, της βόρειας Ελλάδας και αυτού του εκλεπτυσμένου γούστου που είχαν οι Μακεδόνες και είναι γνωστό και από τα σκεύη τους και στην εκλεπτυσμένη ταφική αρχιτεκτονική» δηλώνει ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης και σημειώνει: «Οι Μακεδόνες παίρνουν στοιχεία από τον Νότο, τα αναμιγνύουν με τα δικά τους και από την Ανατολή και βγαίνει αυτό το στιλ, που το λέμε “μακεδονικό”».

Η περιγραφή των Καρυάτιδων εντυπωσιάζει. Έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα.

Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Δηλαδή, κάτι παρόμοιο με τις κεφαλές και τα φτερά των Σφιγγών.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.

Επίσης, ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους.

real.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook