Κρήτη | Δεκαπέντε αίγαγροι μεταφέρθηκαν από το νησί των Αγίων Πάντων

κρήτη-δεκαπέντε-αίγαγροι-μεταφέρθηκ-441356

Δεκαπέντε ζώα είναι στην πρώτη ομάδα των αιγάγρων, που μεταφέρθηκαν από το νησί των Αγίων Πάντων, μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησε κλιμάκιο δασικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου.

Την επιχείρηση είχε προαναγγείλει ο Διευθυντής Δασών Νομού Λασιθίου κ. Μανόλης Συλλιγάρδος με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο προγράμματος αποσυμφόρησης του νησιού από τον αυξανόμενο πληθυσμό των κρητικών αιγάγρων, κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ως γνωστόν, το νησί των Αγίων Πάντων αποτελεί επίσημο εκτροφείο του κρητικού αιγάγρου, περίπου 80-100 ζώων. Η απομόνωσή τους στο νησί εξασφαλίζει τη διατήρηση ενός καθαρόαιμου πληθυσμού, γεγονός που επιτρέπει τον εμπλουτισμό και άλλων ιδιωτικών ή δημόσιων εκτροφείων.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Συλλιγάρδος, η μείωση του αριθμού των ζώων πάνω στους Αγίους Πάντες γίνεται κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα και επιβάλλεται για την προστασία των ίδιων των αγριμιών, γιατί κατά την περίοδο του ζευγαρώματος ο ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών είναι σκληρός και προκαλούνται τραυματισμοί, αλλά και θάνατοι.

Ο άλλος λόγος που υπαγορεύει τον έλεγχο του πληθυσμού είναι η «βοσκοϊκανότητα» της νησίδας, που είναι περιορισμένη και επιβάλλεται να προστατευτεί η χλωρίδα, γιατί, αν και στα αγρίμια παρέχεται τροφή, παράλληλα βόσκουν στη σχετικά περιορισμένη έκταση του νησιού, όπου κινούνται ελεύθερα.

Λίγα λόγια για τον αίγαγρο

Ο αίγαγρος ή κοινά αγριοκάτσικο (Capra aegagrus, Αιξ ο αίγαγρος) είναι θηλαστικό και μηρυκαστικό ζώο, που ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων. Απαντάται από την Ευρώπη ως τη Μικρά Ασία και από την Κεντρική Ασία ως τη Μέση Ανατολή, σε ορεινές περιοχές. Είναι πολύ ευκίνητο ζώο και έχει μεγάλη ικανότητα να σκαρφαλώνει σε κατακόρυφες βραχώδεις πλαγιές. Τα αρσενικά ζουν μοναχικά, ενώ τα θηλυκά σε αγέλες, μέχρι 500 ζώων. Οι αίγαγροι ζουν από 12 ως 22 χρόνια. Στον ελληνικό χώρο γνωστότερο είδος είναι ο αίγαγρος ο κρητικός, αλλιώς κρι-κρι. Το αγριοκάτσικο κινδυνεύει με εξαφάνιση και για το λόγο αυτό στην Ελλάδα το κυνήγι του απαγορεύτηκε

Το αγριοκάτσικο φθάνει σε μήκος το 1,5 μ. και σε ύψος τα 80 εκ. Το θηλυκό είναι μικρότερο στο σώμα από το αρσενικό και έχει επίσης μικρότερα κέρατα. Είναι πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά. Έχει την ιδιότητα να αλλάζει το χρώμα του τριχώματός του ανάλογα με την εποχή. Έτσι, τους καλοκαιρινούς μήνες έχει τρίχωμα ανοικτό καστανό και το χειμώνα γίνεται μαύρο ή σκούρο.

Η περίοδος κύησης διαρκεί 170 ημέρες κατά μέσο όρο. Το θηλυκό γεννά το Μάιο, συνήθως ένα μικρό (σπανιότερα δύο). Τα μικρά είναι ικανά να ακολουθούν τη μητέρα τους αμέσως μετά τη γέννησή τους. Παύουν να θηλάζουν και φεύγουν από τη μητέρα τους έπειτα από 6 μήνες. Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των 1,5-2,5 ετών, ενώ τα αρσενικά στα 3,5-4 χρόνια.

Πηγή: anatolh.com, el.wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook