Ηλεκτροσόκ στο κόκκινο σκαθάρι | Από το ΤΕΙ Κρήτης η παγκόσμια πατέντα για τη σωτηρία των φοινίκων.

ηλεκτροσόκ-στο-κόκκινο-σκαθάρι-από-το-65037

skathari3
Στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στον κορμό του φοίνικα, βασίζεται η νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού, που αναπτύσσει ομάδα επιστημόνων του ΤΕΙ Κρήτης.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματά της, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο Μαρούσι με θέμα «Διάσωση και φροντίδα των φοινικοειδών στην πόλη».

Πώς λειτουργεί

Η λειτουργία της συσκευής, -που βασίζεται στο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα περνά απ’ όπου συναντά μικρότερη αντίσταση- είναι πολύ απλή: «Μια βενζινοκίνητη φορητή γεννήτρια εξασφαλίζει το ηλεκτρικό ρεύμα. Η γεννήτρια συνδέεται με έναν ειδικό κατανεμητή και με τη χρήση ηλεκτροδίων συνδέουμε τη συσκευή με τον φοίνικα. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στην “καρδιά” του δέντρου που βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του φυτού, απ’ όπου βγαίνουν τα νέα φύλλα. Αυτός ο τρόπος καταπολέμησης είναι απολύτως ασφαλής και δεν προκαλεί καμία ζημιά στη φυσιολογία του φοίνικα», εξηγεί η Παναγιώτα Ψειροφωνιά, τεχνολόγος Γεωπονίας, εκπαιδευτικός και ερευνητική συνεργάτιδα στο τμήμα φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ Κρήτης, επισημαίνοντας ότι στην Κρήτη έχει τεθεί πλέον θέμα τοξικότητας στις μέλισσες από τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για την καταπολέμηση του σκαθαριού.

Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με την πρόκληση «ηλεκτροπληξίας» στο δέντρο, τόσο οι προνύμφες όσο και τα ενήλικα έντομα πεθαίνουν -αν όχι αμέσως, σε σύντομο χρονικό διάστημα- από τον ηλεκτρισμό και την ταυτόχρονη αύξηση της θερμοκρασίας.

skathari4

«Στο πλαίσιο ενός πειράματος που κάναμε, πήραμε δείγμα από έναν νεκρό φοίνικα, όπου είχαμε εφαρμόσει την μέθοδο αυτή. Συγκεντρώσαμε τις προνύμφες και παρατηρήσαμε πως τα έντομα συνέχιζαν να πεθαίνουν ακόμη και 6 ημέρες μετά το ηλεκτροσόκ», τονίζει ο γεωπόνος Κ. Νιαμούρης.

Παγκόσμια πατέντα

Οι ερευνητές του ΤΕΙ Κρήτης, δουλεύουν πάνω σ’ αυτήν τη μέθοδο εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο.

Ήδη, για τη συσκευή του «ηλεκτροσόκ», έχουν καταθέσει αίτηση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας προκειμένου να κατοχυρώσουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει εντοπισθεί πουθενά αλλού παγκοσμίως.

skathari5

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα

«Σε έναν φοίνικα στην Ιεράπετρα, τον οποίο είχαν προσπαθήσει να σώσουν με χημικά σκευάσματα χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρικό ρεύμα και ύστερα από 4-5 μήνες είδαμε το φυτό να αναβλαστάνει. Για να έχει όμως αποτέλεσμα η θεραπεία που θα επιλέξει κάποιος, θα πρέπει αυτή να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι το φυτό δεν έχει πρόβλημα», τονίζει ο Κ. Νιαμούρης.

Τρομακτική εξάπλωση

«Στην Ελλάδα το έντομο Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος των φοινικοειδών) βρέθηκε για πρώτη φορά στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, τον Νοέμβριο του 2005 από δείγματα που προσκομίστηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο», εξηγεί ο ερευνητής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, Δημήτρης Κοντοδήμας.

«Το έντομο αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό των καλλιεργειών χουρμαδιάς στην Ασία και τη βόρεια Αφρική, αλλά και των καλλωπιστικών φοινικοειδών σε όλες τις μεσογειακές χώρες», συμπληρώνει.

 

Με πληροφορίες από το real.gr

One thought on “Ηλεκτροσόκ στο κόκκινο σκαθάρι | Από το ΤΕΙ Κρήτης η παγκόσμια πατέντα για τη σωτηρία των φοινίκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook