Εργαζόμενοι γνωστού μεζεδοπωλείου των Χανίων κατέβηκαν στο δρόμο και διεκδικούν τα δεδουλευμένα

εργαζόμενοι-γνωστού-μεζεδοπωλείου-τ-233623

mezedopoleioΚινητοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη το βράδυ οι εργαζόμενοι γνωστού μεζεδοπωλείου των Χανίων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από την επιχείρηση.

Σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρονται τα παρακάτω:

ΕΧΘΕΣ 2/4 ( Την Προηγούμενη Πέμπη ) ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ »Το …..».

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΗΤΑΝ:

  • Κάποιοι το βαφτίζουν κλοπή και αλητεία, nα μάθει να πληρώνει η εργοδοσία
  • Είσαι αφεντικό και το παίζεις θύμα, είμαστε εργάτες το ξέρουμε το ποιήμα
  • Όσο περνάει η ώρα το μαγαζί αδειάζει, όσο περνάν οι μέρες ο κόσμος θα σας κράζει
  • Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες, και στ’ αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες
  • Αγώνας ταξικός αποφασιστικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Το μεζεδοπωλείο “το…….” αλλάζει… Εκτός από μεζέδες και ρακές, σερβίρει και ομηρία εργαζομένων

“Το ……” είναι μία επιχείρηση που χρόνο με το χρόνο αυξάνει το τζίρο της και αυτό το ξέρουμε καλά εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά και οι συχνοί πελάτες του, που είδαν την εξέλιξή του. Το ότι σε αυτήν την αύξηση συμβάλαμε τα μέγιστα εμείς οι σκληρά εργαζόμενοι, το γνωρίζουν και οι πέτρες. Παρόλα αυτά, η εργοδότρια προχώρησε τον Νοέμβριο που μας πέρασε σε αιφνίδια διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησής της, χωρίς να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας μας και χωρίς να μας καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Όσο για δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις κ.τ.λ., υπήρχε σιγή ιχθύος.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματος, δημιουργήθηκαν δεσμοί αλληλεγγύης και ισότητας μεταξύ των εργαζομένων, και μέσα από συλλογικές διαδικασίες έγιναν μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις, από τα πουρμπουάρ και το ίδιο μεροκάματο για όλους, μέχρι το δικαίωμά μας στην απεργία. Στην τελευταία μας συνάντηση, η εργοδότρια δεσμεύτηκε για την επιστροφή όλων μας στην εργασία, κατά την επαναλειτουργία του καταστήματος. Όσο για το δώρο Χριστουγέννων η απάντηση που πήραμε ήταν ότι πάει διακοπές με δανεικά… Κατά την περίοδο που το κατάστημα παρέμεινε κλειστό, επιχειρήθηκε με πολλούς τρόπους η επικοινωνία με την εργοδότρια για να διευκρινιστεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης, αλλά και για να μας καταβληθούν χρωστούμενα δεδουλευμένων, καθώς κανείς μας δεν δουλεύει από χόμπι, αλλά για να ζήσει.

Αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς η εργοδότρια απέφευγε με κάθε τρόπο την επικοινωνία μαζί μας, ενώ ταυτόχρονα διέρρεε μέσω τρίτων, ότι δεν θα συνεχίσει να μας απασχολεί στην επιχείρηση της. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οδηγηθήκαμε για πρώτη φορά στην επιθεώρηση εργασίας, για μία συνάντηση μαζί της με σκοπό την δέσμευσή της για την συνέχιση της απασχόλησής μας στο …….. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αφού η ίδια έλειπε. Εν τω μεταξύ η εργοδότρια μας και χωρίς προηγουμένως να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας μας καταβάλλοντας μας ταυτόχρονα και τις νόμιμες αποζημιώσεις μας, προχώρησε στην επαναλειτουργία του καταστήματος με άλλους εργαζόμενους που προσέλαβε στη θέση μας, αφήνοντας μας σε εργασιακή εκκρεμότητα, ενώ ούτε καν συζητά την εξόφληση των οφειλομένων αποδοχών μας. Μετά τη επαναλαμβανόμενη απαξίωση και κοροϊδία της, προσφύγαμε στην επιθεώρηση εργασίας, αυτή τη φορά για καταγγελία, διεκδικώντας όλα τα παρακάτω:

Την συνέχιση της απασχόλησής μας στην επιχείρηση.

Την άμεση εξόφληση των οφειλομένων δώρων εορτών, αδειών, επιδομάτων αδειών, προσαυξήσεων εργασίας Κυριακών, αργιών, νυχτερινής εργασίας και υπερεργασιακής απασχόλησης, καθώς και αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση.

Η διεκδίκηση των παραπάνω αποτελεί για εμάς ζήτημα αξιοπρέπειας αλλά και επιβίωσης. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα αφεντικό (εναλλακτικό και μη) να ‘απολύει’ εκδικητικά και καταχρηστικά εργαζόμενους για συνδικαλιστικούς λόγους. Σπάμε τη σιωπή και αντιδρούμε με δεσμούς αλληλεγγύης, μέσα από συλλογικές διαδικασίες για τα αυτονόητα.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Χανιά, Απρίλης 2015

οι 5 εργαζόμενες/ος

Πηγή : mpalothia.gr

One thought on “Εργαζόμενοι γνωστού μεζεδοπωλείου των Χανίων κατέβηκαν στο δρόμο και διεκδικούν τα δεδουλευμένα

  1. και γιατί δεν φαίνεται το μαγαζί; αν κάποιος είναι υπεύθυνος για την αλήθεια και τις συνέπειες των λεγόμενών του γιατί ένα μέσο ενημέρωσης προστατεύει έναν παράνομο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook