Έρευνα: Τα περιττά κιλά στον άνδρα μειώνουν τη γονιμότητα

έρευνα-τα-περιττά-κιλά-στον-άνδρα-μειώ-721298

Τα περιττά κιλά μπορεί να χαλάνε την ποιότητα του σπέρματος και να μειώνουν τη γονιμότητα του άνδρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που αποκαλύπτει ότι τα παραπανίσια κιλά σχετίζονται με μείωση του όγκου των σπερματοζωαρίων αλλά και της συγκέντρωσης και του αριθμού τους.

Επίσης, τα περιττά κιλά, σχετίζονται με φτωχή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ έχουν και αυξημένες πιθανότητες να φέρουν ανωμαλίες και στη μορφολογία τους.

Μάλιστα, και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως τα ζευγάρια με υπέρβαρο ή παχύσαρκο άνδρα και γυναίκα φυσιολογικού βάρους, έχουν αυξημένες πιθανότητες καθυστέρησης της σύλληψης σε σύγκριση με τα ζευγάρια στα οποία και οι δύο σύντροφοι έχουν φυσιολογικό βάρος.

Επιπλέον, στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική, η παχυσαρκία των ανδρών σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης και με αυξημένα ποσοστά απώλειας της κύησης.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.285 άνδρες, και όσοι από αυτούς ήσαν παχύσαρκοι, είχαν κατά μέσον όρο χαμηλότερο όγκο, αριθμό και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, ενώ είχαν και μειωμένη προοδευτική και ολική κινητικότητα σπερματοζωαρίων!

Εξίσου φτωχά ήταν τα αποτελέσματα και σε άλλους δείκτες της υγείας του σπέρματος, όπως χαμηλότερη μέση ταχύτητα ελικοειδούς πορείας και χαμηλότερη μέση προωθητική ταχύτητα.

Οι άνδρες με πολλά περιττά κιλά είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά ανωμαλιών στην κεφαλή των σπερματοζωαρίων και επιπλέον 82% περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν σπερματοζωάρια με μειωμένο ποσοστό κινητικότητας.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι στους περισσότερους παχύσαρκους εθελοντές το σπέρμα ήταν φτωχής ποιότητας, τονίζουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Andrologia.

 

πηγή: thecaller.gr

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook