Σαμαράς: Τέλος οι περικοπές αν εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν

σαμαράς-τέλος-οι-περικοπές-αν-εφαρμοσ-11001

«Βιώσιμη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν δίνει οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές «αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε και κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «η διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων δεν αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σε εκτενή συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Σαμαράς κάνει ένα ευρύ απολογισμό των όσων επιτεύχθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα σε τέσσερις μήνες αλλάξαμε πλήρως την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης με πολύ καλύτερους όρους».

Παράλληλα, σημειώνει ότι επιτεύχθηκε «αλλαγή του μίγματος» πολιτικής, δηλαδή «όχι μόνο λιτότητα αλλά και ενίσχυση της οικονομίας», καθώς «για πρώτη φορά τα χρήματα που θα μπουν για να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα θα είναι περισσότερα από όσα θα βγουν λόγω πρόσθετης λιτότητας».

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι «αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε -κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών- δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ούτε τώρα, ούτε τα επόμενα χρόνια. Κι αν προκύψουν αποκλίσεις και ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό έγκαιρης παρέμβασης στις δαπάνες, αυτό δεν θα γίνεται από μισθούς και συντάξεις.»

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «όχι δεν θα θιγούν οι ελληνικοί οργανισμοί που κατέχουν ομόλογα. Οι μεν τράπεζες δεν θα χάσουν διότι έτσι κι αλλιώς τα έχουν στα βιβλία τους καταγεγραμμένα σε τιμή πολύ χαμηλότερη. Και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα αφορά η επαναγορά, αφού δεν πρόκειται να σβήσουμε χρέος ακόμα και εάν παίρναμε τα ομόλογα των Ταμείων. Διότι θεωρούνται ‘οφειλή του κράτους στον εαυτό του’.»

Αναφορικά, τέλος, με την επιστροφή των 9 δισ. ευρώ των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, ο κ. Σαμαράς δίνει ένα χρονοδιάγραμμα: «Κάποια θα δοθούν άμεσα μετά την 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στα 7 δισ. συνολικά θα έχουν επιστραφεί έως τον Ιούνιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα έχει καλυφθεί πιο νωρίς: έως το Μάρτιο. Και τα υπόλοιπα δύο περίπου έως το τέλος του 2013».

One thought on “Σαμαράς: Τέλος οι περικοπές αν εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook