Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα | Η κυβέρνηση προτείνει ψυχραιμία και υπομονή

παραμένει-το-αδιέξοδο-στις-διαπραγμα-103199

42786F127A64ECE27B4D66EA3124E098«Ψυχραιμία και υπομονή» συνιστά η ελληνική κυβέρνηση που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών και ενώ έχει προς το παρόν διακοπεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Το μήνυμα έστειλε ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος σε συνέντευξή του απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών και υπογράμμισε ότι «εκλογές θα γίνουν μόνο από ατύχημα».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κίνδυνος των εκλογών που θα σημάνει αποσταθεροποίηση της χώρας λαμβάνεται ούτως ή άλλως υπόψη από τους εκπροσώπους των δανειστών και δε χρειάζεται διαρκή υπενθύμιση. Ο πρωθυπουργός χθες είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Μάλτας και της Ιταλίας όπου συζήτησε και τις οικονομικές εξελίξεις ενώ θα έχει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Οκτωβρίου.

Ενώ όμως η κυβέρνηση αποσκοπεί σε πολιτική διαπραγμάτευση κορυφής και μιλά για έναν έντιμο συμβιβασμό τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ευοίωνα. Από το περιβάλλον του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής διέρρευσε ότι η Κομισιόν παραπέμπει στην τεχνική διαπραγμάτευση με το κλιμάκιο της Τρόικας και ότι εργάζονται ώστε να μπορέσει το κλιμάκιο να επιστρέψει αφού και η ελληνική κυβέρνηση κάνει την σχετική προεργασία. Η Τρόικα επιμένει στο δημοσιονομιό κενό των 2 δις το 2014 και ζητά μόνιμα μέτρα όταν η κυβέρνηση κατεβάζει την διαφορά στα 500 εκατομμύρια και αντιπροτείνει διαρθρωτικά μέτρα.

Επιπλέον η ΕΕ παραπέμπει για τον Απρίλιο την συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και την συνολική διευθέτηση του χρέους και τις όποιες αποφάσεις μετά τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θέλει αποφάσεις για τα δύο αυτά ζητήματα όσο το δυνατόν συντομότερα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις Ευρωεκλογές για να αποφύγει την εκλογική πανωλαιθρία.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν κρύβει γενικότερα τον εκνευρισμό της καθώς οι δανειστές δείχνουν να υποτιμούν τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει και τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός για να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιδρούν επιθετικά υποβαθμίζοντας τα επιτεύγματα και μεγεθύνοντας τις όποιες αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα. Συντηρούν δε αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία που επηρρεάζει και τους διεθνείς οικονομικού παράγοντες όπως και τους υποψήφιους επενδυτές δυσχαιρένοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές από τα μέσα του 2014 που είναι ο στόχος που έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση καταπιεί τις ενστάσεις της -όπως έκανε κάθε φορά στο παρελθόν- είναι απίθανο να πείσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης με την γνωστή απειλή της εξόδου από την ΕΕ. Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε: «Να προσέχουν μη στενοχωρήσουν τους δανειστές μας και θυμώσουν. Δηλαδή, αν δεν είναι οριζόντια τα πρόσθετα μέτρα (για μισθούς και συντάξεις) και είναι κάθετα (για «κούρεμα» καταθέσεων και για δημεύσεις περιουσιών), θα είναι καλά; «Ηθικόν επιμύθιον: Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις όσο θέλουμε, με τους ηλίθιους που κυβερνάμε και με τον πόνο τους. Αίσχος!». Είναι αρκετοί όμως οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και απλώς θα βαπτίσει τα μέτρα διαρθρωτικά χωρίς να αλλάζει η ουσία και προσθέτουν ότι η στάση τους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πηγή: protothema

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook