Δήμος Χανίων | Κουτσουρεμένος αλλά… λειτουργικός ο προϋπολογισμός του 2014

δήμος-χανίων-κουτσουρεμένος-αλλά-λε-108933

PB181095Μειωμένος κατά 30% περίπου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων για το 2014, είναι μόλις 122.624.000 ευρώ (18 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι), ψηφίστηκε σήμερα από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας της εποχής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πρωτοπαπαδάκης, στην εισήγησή του έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό «λειτουργικό και αποτελεσματικό», έναν προϋπολογισμό «συγκυρίας». 

Για ακόμα μια φορά επεσήμανε πόσο σημαντικό επίτευγμα για το Δήμο Χανίων, είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και δεν αναγκάστηκε να πάρει δάνειο από την Τρόικα, κάτι που θα τον έθετε υπό καθεστώς άμεσης επιτηρήσης, όπως έκαναν γειτονικοί δήμοι.

«Είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός«, παραδέχτηκε, εξηγώντας ότι οι περικοπές στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων είναι τεράστιες (από 2 εκατ, το 2013, μόλις 900 χιλ. ευρώ το 2014). «Κατά συνέπεια, πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΣΑΣ ή μέσω αναθεώρησης του ΕΣΠΑ ή από ίδιους πόρους του Δήμου».

PB181094Προτεραιότητα οι κοινωνικές δομές

Παρουσιάζοντας, το σχέδιο δράσης του Δήμου για το 2014, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, μίλησε για «συμμάζεμα», αφού, όπως είπε, η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες.

Σ’ αυτό βέβαια, καθοριστική είναι και η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επίσης, όπως είπε, μεγάλες μειώσεις υπάρχουν στα τεχνικά έργα, την καθαριότητα, την υπηρεσία περιβάλλοντος και πράσινου και σε άλλους τομείς, οι οποίοι επιλέχθηκε να «θυσιαστούν» ώστε «να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς καμία στέρηση οι κοινωνικές δομές του Δήμου.

Προϋπολογισμός για τους επόμενους!

Με την παρατήρηση ότι το συγκεκριμένο προϋπολογισμό θα κληθεί να τον εκτελέσει η επόμενη δημοτική αρχή (στο μεγαλύτερο μέρους του) ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρώην δήμαρχος κ. Κ. Βιρβιδάκης: «Οι δημόσιες επενδύσεις είναι ένα ποσό που φέτος έχει φυράξει» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι «βέβαια, αν τρέξεις, πάντα υπάρχουν «διάδρομοι» από τους οποίους μπορείς να περάσεις και να πάρεις χρήματα»

Χωρίς όραμα

Για ένα σχέδιο δράσης «πολύ φτωχό» έκανε λόγο ο κ. Γ. Τσαπάκος: «Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε τυπικά και δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε όραμα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πλήρη απαξίωση των πρώην περιαστικών δήμων, λέγοντας ότι αντιμετωπίζονται σαν «διακοσμητικά στοιχεία», την ώρα που ο «Καλλικράτης» τους δίνει ρόλο.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μ. Κυνηγός είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μ. Σκουλάκη: «Η έγκριση του προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία διαδικασία, την οποία δεν παρακολουθεί αυτή τη στιγμή κανείς πολίτης. Ούτε καν οι πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Και αυτό είναι δική σας ευθύνη»

Προϋπολογισμός λιτότητας 

Τις σοβαρές ενστάσεις του, διατύπωσε και ο κ. Αν. Βάμβουκας, διαπιστώνοντας τα ελάχιστα χρήματα που προβλέπονται για νευραλγικούς τομείς και ειδικά σε εποχές που μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα φτώχειας. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό λιτότητας», διαπίστωσε.

Την κάθετη διαφωνία του, τόσο με τον προϋπολογισμό, όσο και με τη συνολικότερη πολιτική που ακολουθείται, από την αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, εξέφρασε ο κ. Ν. Παπαντωνάκης. 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook