«Γκρεμίζονται» οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα | Δραματικές μειώσεις σε 3 χρόνια

γκρεμίζονται-οι-αποδοχές-στον-ιδιω-114791

atmΓια ακόμα ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να δεχθούν μείωση στις αποδοχές τους σε αντίθεση με αυτούς που εργάζονται στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2014 προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας κατά 1,5%. Μάλιστα η σωρευτική μείωση μέσα σε μία τριετία έφτασε το 21,7%.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2011 έως σήμερα οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον το 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν το 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση το 7,8%.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι το 2014 ο μέσος χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που μειωνόταν από το 2008, ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά, αντανακλώντας μεταξύ άλλων και την ελαφρώς ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας, καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Την ίδια ώρα, δραματικές μειώσεις στις αποδοχές μέσης και κατώτερης βαθμίδας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα προβλέπει και η τελευταία έρευνα της αμερικανικής εταιρείας οργάνωσης επιχειρήσεων Towers Watson για την Ελλάδα.

Οι μειώσεις αυτές θα κυμανθούν έως 20% την επόμενη τριετία ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Αμετάβλητες παραμένουν οι αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες είναι σχεδόν ιδίου επιπέδου με τους ομολόγους τους, επιχειρήσεων στην ΕΕ, αναφέρει η εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού σε διεθνές επίπεδο.

«Χαοτικές» θεωρούνται οι μισθολογικές διαφορές στο κατώτερο επίπεδο εργαζομένων (όσοι δεν διαθέτουν πανεπιστημιακά πτυχία) όπου στην Ελλάδα οι σημερινές αμοιβές ανέρχονται στα 18.000 ευρώ ετησίως, έναντι των 25.000 ευρώ των συναδέλφων τους στην Ισπανία και των 23.000 ευρώ στη γειτονική Ιταλία.

Στην έρευνα της Towers Watson γίνεται πάντως ειδική μνεία στο υψηλό επίπεδο των ελλήνων εργαζομένων επισημαίνοντας ότι εργάζονται περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Πηγή: tanea

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook