Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Ηρακλειώτης Ιεράρχης!

ανεπιθύμητο-πρόσωπο-ο-ηρακλειώτης-ιε-40692

ΙΕΡΑΡΧΗΣΠρωτόφαντες διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παλαίφατων Πατριαρχείων Ιεροσολύμων (Ισραήλ) και Αντιοχείας (Συρία), με έναν «πόλεμο» άνευ προηγουμένου να ξεσπάει και στη μέση να βρίσκεται ο Ηρακλειώτης Μακάριος Μαυρογιαννάκης από το Χάρακα, ο οποίος πρόσφατα αναδείχθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε Αρχιεπίσκοπο Κατάρ!

Το θέμα φαίνεται αρχικά να είναι αμιγώς εκκλησιαστικό για τα όρια ευθύνης των δύο Πατριαρχείων, όμως είναι πιθανό να έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Η εμφύλια διαμάχη στη Συρία έχει αναφορές στη στήριξη των αντικαθεστωτικών από το Κατάρ ( για το Ισραήλ αυτό σημαίνει ότι πρόσκαιρα ο εχθρός του εχθρού μου, η Συρία εν προκειμένω, είναι φίλος μου) και από την άλλη το καθεστώς Άσαντ έχει τη στήριξη των θρησκευτικών μειονοτήτων, ανάμεσά τους και τους Ορθοδόξους της Συρίας, έναντι των ανταρτών που κατά μείζονα λόγο είναι φανατικοί ισλαμιστές.

Αρνητικό το Κατάρ!

Στη κόντρα αυτή όμως, που παίρνει διαστάσεις, τα «σπασμένα» καλείται να υποστεί ένας Ηρακλειώτης, ο Μακάριος Μαυρογιαννάκης, ο οποίος βρίσκεται μπροστά και στο πρωτοφανές γεγονός μία ολόκληρη Σύνοδος ενός από τα παλιότερα Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας να τον κηρύττει «ανεπιθύμητο».

PERSONA NON GRATA ο ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ

Ειδικότερα, τη ρητή απαγόρευση να λειτουργεί στα «κανονικά» εδάφη του ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος (που πρόσφατα ανέδειξε σε Αρχιεπίσκοπο Κατάρ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας! Στο ανακοινωθέν (Αραβικά) που παρουσιάζουμε σήμερα επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας έλαβε την απόφαση να απαγορεύσει στον Αρχιμανδρίτη Μακάριο να τελέσει οποιαδήποτε εκκλησιαστική τελετή σε ολόκληρη την «κανονική» περιοχή της θάλασσας της Αντιοχείας και σε όλα τα εδάφη του Πατριαρχείου Αντιοχείας (συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ) και της διασποράς, από τη στιγμή που τοποθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε περιοχή που ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, λαμβάνοντας τον τίτλο του «Αρχιεπισκόπου Κατάρ»».

Επίσης τονίζει: «Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας θα ενημερώσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όλες τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, τον κλήρο και τον πιστό λαό του γι’ αυτή την απόφαση».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η Σύνοδος στη Δαμασκό και η έκκληση στο Φανάρι

Την Τετάρτη είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας για πρώτη φορά υπό την προεδρία του νέου Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εκλογή του Αρχιμανδρίτη Μακαρίου σε Αρχιεπισκόπου Κατάρ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. «Αυτή η εκλογή είναι αντίθετη με τους νόμους της Ορθόδοξης Εκκλησίας», απεφάνθησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, και έκαναν και σχετική δήλωση, η οποία διανεμήθηκε σε όλους τους πιστούς και τις άλλες ανεξάρτητες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Στη δήλωσή τους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «μετά από πρόσκληση του Μακαριότατου Πατριάρχη Ιωάννη, υπό τις δύσκολες συνθήκες και τους πόνους που ταλανίζουν την περιοχή μας, η οποία πάσχει τον τελευταίο καιρό» ασχολήθηκαν με το θέμα «της ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου στο Κατάρ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Αυτή η ενέργεια, υπογράμμισαν, «προκαλεί μία πληγή στην Ορθοδοξία και γι’ αυτό ο Μακαριότατος έχει ξεκινήσει ήδη σειρά συναντήσεων ώστε να εξεταστεί το θέμα που αναδείχτηκε από τα ΜΜΕ». Ως πρώτη ενέργεια, αναφέρει η δήλωση, «ήταν να γίνει προφορικώς και στη συνέχεια να αποσταλεί σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην οποία θα εκφράζεται η έκπληξη της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την απόφαση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να δοθεί ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου Κατάρ, εν αγνοία του Πατριαρχείου Αντιοχείας, σε έδαφος του οποίου ανήκει και σύμφωνα με τους Ι. Κανόνες η περιοχή».

Στο μήνυμά της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ακόμη πως, παρά τη δύσκολη αυτή θέση στην οποία περιήλθε το Πατριαρχείο Αντιοχείας, «οι καρδιές τους είναι ανοικτές για να ασχοληθούν με το θέμα σε πνεύμα αγάπης και ενότητας».

Παρά τις ενστάσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προέβη στη χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Κατάρ κ. Μακαρίου χωρίς να δώσει κάποια σχετική απάντηση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναγνωρίζεται επίσης το δικαίωμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να ασχοληθεί με τις ποιμαντικές ανάγκες των Ορθοδόξων, τονίζεται ωστόσο η νομική και εκκλησιαστική δικαιοδοσία που έχει στην περιοχή το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ως εκ τούτου, συνεχίζει η δήλωση, το Πατριαρχείο Αντιοχείας αρνείται την ενέργεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ζητά από τα Ιεροσόλυμα να προχωρήσουν άμεσα στην επανόρθωση του ζητήματος που έχει προκύψει.

«Η κατάσταση που βιώνουν οι χριστιανοί της περιοχής απαιτεί από εμάς να εργαστούμε για να αποφύγουμε καθετί που θα μπορούσε να απειλήσει την ενότητα των πιστών», τονίζεται χαρακτηριστικά. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εύχονται «σύντομα να επιστρέψουν τα πράγματα στην κανονικότητα, για το καλό των σχέσεων των δύο Εκκλησιών στο μέλλον».

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Το «ρήγμα» στις σχέσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριαρχείου Αντιοχείας, που προκαλεί η πρόσφατη εκλογή ενός νέου Αρχιεπισκόπου, του καταγόμενου από το Χάρακα Μονοφατσίου Μακάριου Μαυρογιαννάκη, έρχεται πριν καλά-καλά κλείσει το ένα «μέτωπο» με το Πατριαρχείο Ρουμανίας, αφού τώρα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων άνοιξε με μία κίνηση νέο μέτωπο με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Η πράξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, σημείωναν στη Δαμασκό, είναι αντικανονική και κινείται σε λάθος κατεύθυνση, εφόσον το κράτος του Κατάρ, μαζί με όλες τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, ανήκουν κανονικά στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Συνεπώς, υποστηρίζουν, δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια απόφαση, η οποία διορίζει έναν Επίσκοπο πάνω στο παραδοσιακό έδαφος της Εκκλησίας της Αντιοχείας, χωρίς καν να ενημερωθεί η ίδια.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης είναι έντονο, ωστόσο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση. Με εξαίρεση δημοσιογραφικές διαρροές που διαδίδουν αστήρικτα επιχειρήματα του τύπου «ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος είχε στείλει αντιπρόσωπο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και δεν υπήρξε καμία αντίδραση» ή «πως επισκέφθηκε το 2010 την περιοχή για την ανέγερση του πρώτου ορθόδοξου ναού στο Εμιράτο», δεν κατοχυρώνεται κανένα δικαίωμα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έλεγαν στη Δαμασκό.

Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας έχουν αντίθετη άποψη και δε δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν στην αντικανονική, όπως την ονομάζουν, αυτή πράξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η μόνη παρουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κατάρ ήταν μερικές Θείες Λειτουργίες που τελούνταν σε αίθουσα ξενοδοχείου και για τις οποίες ο μακαριστός Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές και εντόνως.

Άνθρωποι που πρόσκεινται στο νέο Πατριάρχη Αντιοχείας θέτουν το εξής απλό ερώτημα: Εφόσον το Κατάρ ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τότε ο νυν Πατριάρχης Ιεροσολύμων γιατί τη δεκαετία του ’90 ως Αρχιμανδρίτης διετέλεσε – όπως το παρουσιάζει ο ίδιος στο επίσημο βιογραφικό του – «έξαρχος στο Κατάρ»; Ήταν έξαρχος σε κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων;

Ο επίσημος τίτλος του Πατριάρχη Αντιοχείας είναι «Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας και Πάσης Ανατολής», σημείωνε κληρικός που υποστηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

«Όσοι θεωρούν πως το Κατάρ δεν περικλείεται σε αυτόν τον τίτλο είναι πιθανότατα είτε αγεωγράφητοι, είτε έχουν άλλους σκοπούς, υπογράμμισε.

Οι ορθόδοξοι πιστοί που βρίσκονται στο Κατάρ και προέρχονται από την Παλαιστίνη είναι ελάχιστοι, υποστηρίζει κληρικός με μεγάλη εμπειρία στην περιοχή. «Υπάρχουν οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι που επιθυμεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να έχει σημαίνοντα και ενεργό ρόλο στο Εμιράτο». «Λέγεται μάλιστα», συνεχίζει ο ίδιος κληρικός, «πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχει στενή φιλία με έναν πρώην διπλωμάτη που τον έχει πείσει πως είναι προς το συμφέρον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να έχει έντονη παρουσία στην περιοχή».

«Αν ένα Πατριαρχείο ή άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγει έναν ναό ή ορίζει έναν δικό της Επίσκοπο σε κανονικό έδαφος άλλης Εκκλησίας, τότε θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα… Κάτι παρόμοιο δεν έκανε και το Πατριαρχείο Ρουμανίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τότε αντέδρασε έντονα; Δύο μέτρα και δύο σταθμά δε γίνεται»…

Το ενδιαφέρον πλέον είναι πώς θα κινηθούν τα Ιεροσόλυμα, ωστόσο το γεγονός ότι ένας Ηρακλειώτης στην καταγωγή Ιεράρχης χαρακτηρίζεται «persona non grata» είναι πρωτοφανές και, όπως αναφέρουμε και εισαγωγικά, μπορεί να σχετίζεται και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Πηγή: Neakriti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook