Χανιά: Σκηνές Χόλυγουντ στο παλιό λιμάνι

χανιά-σκηνές-χόλυγουντ-στο-παλιό-λιμά-283

Ξεκίνησαν χθες στην παλιά πόλη των Χανίων τα γυρίσματα της ταινίας «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» αλλάζοντας έστω και για λίγο ένα μεγάλο τμήμα της παλιάς πόλης.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων άλλαξε εντελώς ο χώρος πίσω από το Γιαλί Τζαμί, με την τοποθέτηση ως σκηνικών ενός περιπτέρου, μιας «μαρμάρινης» βρύσης και μιας εντυπωσιακής πύλης στην αρχή της οδού Σουρμελή.  Πρωταγωνιστές της ταινίας, που βασίζεται στο βιβλίο της Πατρίτσια Χάισμιθ, είναι οι διάσημοι Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ. Σκηνοθέτης στην πρώτη του προσπάθεια ο   Χοσέιν Αμινί, υποψήφιος το 1997 για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τα «Φτερά της Αγάπης», σεναριογράφος του «Drive». Γυρίσματα θα γίνουν και στην Κνωσό για την οποία δόθηκε άδεια από το Κ.Α.Σ., όπως επίσης σε Ρέθυμνο και Αθήνα.
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας για την ταινία προκειμένου να μην χαλάσουν οι σκηνές και να μην αλλοιωθεί το κλίμα της δεκαετίας του ’60 που θέλουν να φτιάξουν οι δημιουργοί της, αλλά και για θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα και τα συμβόλαια των ηθοποιών που μένουν σε μεγάλο ξενοδοχείο στην παλιά πόλη των Χανίων. Χθες η πρόσβαση στην οδό Αγγέλου ήταν αδύνατη καθώς μια μεγάλη ομάδα φροντιστών με ευγενικό τρόπο ζητούσε από τον κόσμο που περνούσε από το λιμάνι να επιταχύνει το βήμα του, ενώ απέτρεπε τη φωτογράφιση προς την πλευρά όπου γίνονταν τα γυρίσματα.
ΠΕΝΤΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
• Η παραγωγή έχει πέντε εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης. Στη Χατζ. Νταλιάνη είναι το κεντρικό όπου διευθύνεται η όλη παραγωγή, στην Εισοδίων είναι το καλλιτεχνικό εργαστήριο  όπου κατασκευάζονται τα αντικείμενα εποχής π.χ. πακέτα τσιγάρων της δεκαετίας του ’60 που δεν κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Τα σκηνικά κατασκευάζονται σε ειδικό χώρο στο ΒΙΟ.ΠΑ. της Σούδας, εκεί όπου μετασκευάστηκαν και παλιά λεωφορεία που ήρθαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθούν στα γυρίσματα. Το βεστιάριο που δοκιμάζονται ρούχα είναι στον χώρο του Φρουρίου Φιρκά, ενώ το πρώτο μοντάζ γίνεται σε διαμέρισμα μέσα στην πόλη.
ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ;
• Οι πρώτες σκηνές μέσα στα Χανιά ξεκίνησαν στην οδό Αγγέλου από τον εξωτερικό χώρο του πρώην καφέ «Μελτέμι». Θα ακολουθήσουν γυρίσματα στην ευρύτερη περιοχή.
• Ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων θα γίνει πίσω από το Γιαλί Τζαμί όπου είδη πραγματοποιούνται οι εργασίες για την τοποθέτηση των σκηνικών. Σε αυτό το σημείο θα γίνουν και νυκτερινές λήψεις. Επίσης σκηνές θα τραβηχτούν μπροστά στα Νεώρια, στην οδό Σήφακα και αλλού.
 • Γυρίσματα θα γίνουν στον Καλλικράτη Σφακίων, στην Αγία Τριάδα στο Ακρωτήρι και στην Κνωσό.
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ 150 ΑΤΟΜΩΝ
Υπολογίζεται ότι πάνω από 150 άτομα είναι το ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποιείται για τα γυρίσματα (φροντιστές, τεχνικοί, κατασκευαστές), χωρίς να υπολογιστούν οι ηθοποιοί και οι κομπάρσοι. Στα συνεργεία συμμετέχουν άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία στις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου και του Ν. Κούνδουρου.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΚΟΜΠΑΡΣΟΥΣ
Οι παραγωγοί εδώ και εβδομάδες ζητούσαν κομπάρσους και είχαν προχωρήσει σε μια σειρά από casting. Υπολογίζεται ότι είδαν πάνω από 700 άτομα! Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται καθώς προσήλθαν πάρα πολλά άτομα ηλικίας από 20 έως 35 ετών, ενώ οι ανάγκες της ταινίας ήταν για άτομα κυρίως από 35 ετών και πάνω.
Στις 14 Οκτωβρίου ολοκληρώνονται όλα τα γυρίσματα και αποχωρούν από όλη την Κρήτη τα συνεργεία προκειμένου να συνεχιστεί αλλού η δουλειά για τα γυρίσματα.
Η ταινία
Προσπαθώντας να ξεφύγει από τις κατηγορίες για απάτες ο  Τσέστερ ΜακΦάρλαντ έρχεται μαζί με τη γυναίκα του Κολέτ στην Ελλάδα και εμφανίζονται ως τουρίστες στην Αθήνα.  Χωρίς να το θέλει ο Τσέστερ σκοτώνει έναν αστυνομικό επιθεωρητή, στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου ‘Κίνγκ’ς Πάλας’. Ο φόνος γίνεται αντιληπτός από τον Ράινταλ Κίνερ, έναν αργόσχολο και άφραγκο Αμερικανό που προσφέρεται να τους βοηθήσει. Ο Τσέστερ φοβάται πως θα τον εκβιάσει, αλλά ο Ράινταλ φαίνεται να ενδιαφέρεται για την Κολέτ. Με τον τρόπο αυτό οι τρεις θα βρεθούν δέσμιοι ο ένας του άλλου σ’ έναν αγώνα προς τον όλεθρο. Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την Ελλάδα των αρχών του ’60, ανάμεσα στο καφέ ‘Μπραζίλιαν’, το ξενοδοχείο ‘Κίνγκ’ς Πάλας’ και τη ‘Μεγάλη Βρετάννια’, το Μουσείο Μπενάκη και τα φτηνοξενοδοχεία της Ομόνοιας, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο της Κρήτης και το Ανάκτορο της Κνωσού, που θα γίνει το ανατριχιαστικό σκηνικό ενός φόνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook