Καταργείται η Κυριακάτικη αργία για μαγαζιά έως 250 τ.μ | Μετά ακολουθούν οι πολυεθνικές

καταργείται-η-κυριακάτικη-αργία-για-μ-13321

Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η οποία σε πρώτη φάση θα αφορά καταστήματα επιφάνειας έως 250 τετραγωνικά μέτρα, ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση, δια του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκαν η αύξηση των εκπτωτικών περιόδων, από δύο σε τέσσερις, καθώς και η αύξηση των Κυριακών σε επτά, κατά τις οποίες λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα (2 Κυριακές το Δεκέμβρη πριν τα Χριστούγεννα, 1 Κυριακή πριν το Πάσχα και 1 Κυριακή σε κάθε μία από τις 4 εκπτωτικές περιόδους).

Η παραπάνω απόφαση εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η συγκεντροποίηση της αγοράς σε μια χούφτα μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις μέσα από το ξεκλήρισμα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, η εφαρμογή προωθείται άμεσα: με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δύο τελευταίες Κυριακές του Δεκεμβρίου (23/12 και 30/12), ενώ από τον καινούριο χρόνο θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει το παραπάνω σχεδιασμό της «δια της πλαγίας οδού», προκειμένου να παρακάμψει τις αντιδράσεις των μικρών εμπόρων, καθώς η «απελευθέρωση» θα αφορά μόνο τα καταστήματα έως 250 τ.μ., τα οποία δεν θα ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων ή δεν θα λειτουργούν μέσα σε πολυκαταστήματα («shops-in-a-shop»), ενώ η λειτουργία την Κυριακή θα είναι προαιρετική.

Βέβαια, αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εμποροϋπαλλήλους αλλά, αντίθετα, θα προσθέσει νέα βάρη.

Με τη ρύθμιση αυτή, επισήμανε ο Κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κρατούντα σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της ΕΕ και δίνεται η «δυνατότητα» σε καταναλωτές και τουρίστες, να κάνουν τις αγορές τους σε περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες, αναπαράγωντας δηλαδή τα γνωστά κλισέ περί εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων δεν επηρεάζεται, κατά κανέναν τρόπο! Φαίνεται ότι, για τον κύριο Υπουργό η κυριακάτικη εργασία και η συνακόλουθη διάλυση της κοινωνικής ζωής χιλιάδων εργαζομένων είναι κάτι το φυσιολογικό…

Είναι δεδομένο ότι η κυριακάτικη λειτουργία, το μόνο που δεν θα προσφέρει στους μικροεμπόρους είναι επιπλέον έσοδα καθώς οι μνημονιακές πολιτικές λεηλασίας έχουν ουσιαστικά ξεζουμίσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι μικροέμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι θα πρέπει να αντιταχθούν σθεναρά στα προωθούμενα κυβερνητικά σχέδια, που παραχωρούν «γη και ύδωρ» στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΓΣΕΒΕΕ

Αντίθετη με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τμ τις Κυριακές, δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων (ΕΣΕΕ), ενώ με ειρωνικό τρόπο σχολίασε τις ίδιες αποφάσεις η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ ).

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για «πειραματισμούς των ‘γενίτσαρων’ της Τρόικας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης» και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών και συνοικιακών αγορών της κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας».

Κατά την ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο βαθειάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε: «Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα ‘καταναλωτές’, στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για ‘shopping therapy’.»

Και καταλήγει: «Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το δόγμα: Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο ανταγωνισμός. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς και η χειραγώγηση των τιμών, ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα και παραγωγικότητα στις μεγάλες εναπομένουσες επιχειρήσεις.»

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων (έως 250τ.μ.) τις Κυριακές έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

«Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα “καταναλωτές”, στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους… που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για “shopping therapy”!!!

Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το Δόγμα: “Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες Μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο Ανταγωνισμός. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς και η χειραγώγηση των τιμών, ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα και παραγωγικότητα στις μεγάλες εναπομένουσες επιχειρήσεις”.

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Ασημακόπουλος Δημήτρης                                                                                                                                                                 Σκορίνης Νίκος

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση-απάντηση της ΕΣΕΕ για το θέμα έχει ως εξής:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

«Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού των «γενίτσαρων» της Τρόικα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Με έκπληξη ακούσαμε τον ενδιαφερόμενο Υπουργό να ανακοινώνει τη πρόθεσή του να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τμ όλες τις Κυριακές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η απόφαση αυτή σπρώχνει στο κενό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση. Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μια τέτοια απόφαση θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών και συνοικιακών αγορών της κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας: Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές -και μάλιστα σε περίοδο βαθειάς ύφεσης-δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει. Ως τελικό αποτέλεσμα, θα είναι ανοιχτά τα «Malls» και τα εκπτωτικά χωριά (που ως γνωστόν νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τ.μ.) αλλά κλειστοί μικροί έμποροι -και για πάντα!

Η πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι καθαρή και σαφής. Το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς δεν αλλάζει με ανακοινώσεις – γονατογραφήματα, που εξυπηρετούν μόνο τους λίγους. Οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες εργοδοτών και εργαζομένων, που συνιστούν το σύνολο των καταναλωτών με την προσθήκη βεβαίως των 1,5 εκ. ανέργων. Το παράδοξο είναι ότι ενώ συμφωνεί μαζί μας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν επέτρεψε πέρυσι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, κάποιοι εκμεταλλεύονται τις έκτακτες συνθήκες και με κάθε ευκαιρία επιμένουν σε μια περίεργη υπόθεση.

Εάν πραγματικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει ένδεια ιδεών για το πώς θα ξαναζωντανέψει η αγορά και πώς θα αναζωογονηθούν τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα των πόλεων, έχουμε μία σειρά από προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε ξανά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ορισμένα θέματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι φαίνονται και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή, αφού με βεβαιότητα θα καταστρέψουν ότι απέμεινε από την μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα.

Θα πρέπει, κυρίως, στις σημερινές δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις να λαμβάνονται υπόψιν οι φορείς της αγοράς, τουλάχιστον στο ζήτημα της ρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας της. Θα έπρεπε κάποιοι «χορηγοί» να γνωρίζουν ότι αυτή η εμμονή στις εξαιρέσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και το άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτό το θέμα ανακινείται όταν οι νέοι έξτρα φόροι θα κλείσουν μία στις τρεις επιχειρήσεις λιανικής. Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης, πρέπει να είναι έτοιμοι και για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της εμμονής τους. Θα το επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά έστω και εάν φαίνεται να απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων»: Ώρες λειτουργίας υπάρχουν αρκετές, χρήματα δεν υπάρχουν στις τσέπες των καταναλωτών. Οι ανοιχτές Κυριακές θα εξασφαλίσουν ότι και τα ελάχιστα διαθέσιμα που μένουν θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με μεγάλη διασπορά και σε χώρους κάτω των 250 τμ.

Οι ανοιχτές Κυριακές του Υπουργείου Ανάπτυξης, μαζί με τα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν και την φορολογική καταιγίδα που επίκειται δίνουν την εικόνα μίας Κυβέρνησης, που τα στελέχη της και τα κόμματα που την απαρτίζουν άλλα έλεγαν τον Ιούνιο και άλλα κάνουν, λειτουργώντας αυθαίρετα και μάλιστα χωρίς τη δικαιολογία της «εντολής» της Τρόικας. Η πλήρης κατεδάφιση οποιασδήποτε έννοιας θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, θα αυξήσει τα λουκέτα και θα αποδομήσει πλήρως την αγορά εργασίας. Δεν θα ξεχαστεί όμως από τον μικρομεσαίο έμπορο, ούτε από τον υπάλληλο που έχασε την δουλειά του. Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της εμμονής τους.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook