XANIA

Διεθνής διάκριση για την AGROCRETA – Αισιόδοξα μηνύματα για τις εξαγωγές των κρητικών αβοκάντο

Λίγες ημέρες έμειναν πριν την έναρξη της συγκομιδής των πρώτων καρπών αβοκάντο και η Agrocreta, με εφόδιο την πολυετή εμπειρία της, τους παραγωγούς του τόπου μας αλλά και την ορμή και τον ενθουσιασμό που μας δίνει η βράβευση των κρητικών αβοκάντο μας για πρώτη φορά σε διεθνή διαγωνισμό από το Διεθνές Ινστιτούτο Γευσιγνωσίας (International Taste Institute), ετοιμάζεται για μια σεζόν που ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθεί στις υψηλότερες προσδοκίες όλων μας, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Προβλέψεις και προοπτικές

Παρόλο που οι προβλέψεις για τους αναμενόμενους όγκους της φετινής συγκομιδής δεν είναι και οι πλέον αισιόδοξες, τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρητικών αβοκάντο, μας επιτρέπουν να είμαστε γενικότερα αισιόδοξοι για το μέλλον τους στην Ελληνική αλλά ιδιαίτερα στη διεθνή αγορά.

Ο διεθνής ανταγωνισμός

Τα κρητικά αβοκάντο, έχουν να ανταγωνιστούν στην διεθνή αγορά, προϊόντα από δεκάδες διαφορετικές προελεύσεις, τα οποία εισρέουν στην Ευρώπη σε τεράστιους όγκους και ανάλογα τη διαθεσιμότητα πολλές φορές σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μπορεί οι συνθήκες ανταγωνισμού να είναι δύσκολες όμως η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τη διεθνή αγορά, μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον αρκεί όλες οι εξαγωγικές προσπάθειες να έχουν ως οδηγό τη ποιότητα, την καθαρότητα από υπολειμματικές ουσίες και φυτοφάρμακα και φυσικά τη γευστική ανωτερότητα.

Με εφόδιο τη διεθνή διάκριση

Ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό όπλο αλλά ταυτόχρονα και αναγνώριση των κόπων και προσπαθειών που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια για την αναγνώριση της ιδιαίτερης γεύσης του κρητικού αβοκάντο, αποτελεί η πρόσφατη βράβευση των αβοκάντο της Agrocreta από το παγκοσμίως αναγνωρισμένο και καταξιωμένο Διεθνή Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας (International Taste Institute). Η βράβευση αυτή, η οποία έρχεται ως επιστέγασμα στην αδιάλειπτη εμπιστοσύνη μας στα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αβοκάντο μας, μας γεμίζει αισιοδοξία και υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη για την σωστή προώθηση των κρητικών αβοκάντο στη εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική διεθνή αγορά.

Πριν τη συγκομιδή

Ετοιμαζόμενοι για τις πρώτες συγκομιδές των καρπών τους, οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, ότι μέσα στις επόμενες πρώτες εβδομάδες εγχώριας παραγωγής, ο καταναλωτής θα έχει να επιλέξει μεταξύ των τελευταίων αβοκάντο εισαγωγής, πλήρων σε λιπαρά και ωρίμανση και των φρέσκων Κρητικών. Είναι λογικό, αν ο καταναλωτής αγοράσει ανέτοιμο Κρητικό αβοκάντο να παραταθεί η περίοδος της μετάβασης και μακροπρόθεσμα να παγιωθεί μια επιφυλακτικότητα απέναντι στα Κρητικά αβοκάντο την αντίστοιχη εποχή του έτους.

Πέρα από τις πρακτικές μεθόδους διαπίστωσης της ετοιμότητας, ο πιο σίγουρος τρόπος είναι κυρίως οι μετρήσεις της ξηράς ουσίας. Οι συγκομισθέντες καρποί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με την κοινοτική οδηγία η οποία ορίζει την ελάχιστη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ανάλογα την ποικιλία από 19 έως 21%.

Παροτρύνουμε επομένως τους παραγωγούς να έχουν υπομονή και φυσικά πριν προχωρήσουν σε πρώιμη συγκομιδή να συμβουλεύονται τα αντίστοιχα εργαστήρια ώστε να διαφυλάξουμε αυτό το ιδιαίτερο προϊόν.

Πάντα στο πλευρό του παραγωγού

Εμείς από μεριάς μας είμαστε έτοιμοι για άλλη μια σεζόν να στηρίξουμε τους παραγωγούς με όλες μας τις δυνάμεις. Έτοιμοι να ξεκινήσουμε με παραλαβές συμβατικών και βιολογικών αβοκάντο και να προμηθεύσουμε τους καταναλωτές με προϊόντα που πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές επιδιώκοντας να δώσουμε στο κρητικό αβοκάντο την αξία που του αρμόζει!

Recent Posts

Οι 10 τροφές που δεν περίμενες ότι πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Οι περισσότεροι ξέρουμε ποιες τροφές μπαίνουν στο ψυγείο και ποιες όχι, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες…

52 seconds ago

Τι συμβαίνει με το μέλι στην Ελλάδα – Το παράδοξο της αύξησης της παραγωγής

Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια έχουν, μεταξύ άλλων, προκαλέσει σημαντικές καταστροφές…

8 λεπτά ago

Αφράτα μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα πραγματικά νόστιμο μπισκότο με κομμάτια σοκολάτας. Τα καλύτερα μπισκότα…

15 λεπτά ago

«Φαγωμάρα» για τις ψήφους των ακραίων

Την ώρα που πανευρωπαϊκά η άνοδος της ακροδεξιάς έχει σημάνει ηχηρά καμπανάκια με ορίζοντα τις…

18 λεπτά ago

Νηστεία: Ο πιο πλήρης οδηγός με αναλυτικούς πίνακες για τις θερμίδες και τις βιταμίνες

Ένα πλήρη οδηγό για τη Νηστεία για τα οφέλη, τις διατροφικές ανάγκες, τις θερμίδες, τους…

31 λεπτά ago

Χωρισμός «βόμβα» στην showbiz: Διαζύγιο για Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππο Μιχόπουλο

Σαν «βόμβα» έσκασε στις 26 Απριλίου η ανακοίνωση του διαζυγίου του Φίλιππου Μιχόπουλου και της…

57 λεπτά ago