Ζορίζουν τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους – Τα νέα δεδομένα από αύριο

ζορίζουν-τα-πράγματα-για-τους-ανεμβολ-1272497

Ζορίζουν από αύριο τα πράγματα για τα άτομα που παραμένουν ανεμβολίαστα, καθώς τίθενται σε εφαρμογή μια σειρά από περιορισμούς που αν μη τι άλλο θα επηρεάσουν έντονα την καθημερινότητά τους.

Πλήθος δραστηριοτήτων θα καταστούν απαγορευτικές… γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ενώ σε κάποιες άλλες θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο με την επίδειξη αρνητικών διαγνωστικών ελέγχων, οι οποίοι φυσικά θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους, καθώς με μια ξεκάθαρα τιμωρητική διάθεση η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι από αύριο στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Έτσι, από αύριο Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου,στους κλειστούς χώρους εστίασης, δηλαδή σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να μπαίνουν μόνον οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες.

Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά.

Σε θέατρα και κινηματογράφους, αλλά και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους. Στους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται μόνο εάν έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Στα γυμναστήρια, επίσης η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, αλλά και στους ανεμβολίαστους εφόσον έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Στο μεταξύ και παρά το αποδεδειγμένο πλέον γεγονός ότι ο ιός – ειδικά η παραλλαγή Δέλτα που σαρώνει στη χώρα – μεταδίδεται και από εμβολιασμένα άτομα, σε θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια που θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα επιτρέπεται να έχουν 100% πληρότητα.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Από αύριο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάθε εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για τους φοιτητές απαιτούνται δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ τοτεστ.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο εντός της χώρας θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook