Ζωή μέσα στην κατάψυξη: Αυτές είναι οι πιο παγωμένες πόλεις του κόσμου

ζωή-μέσα-στην-κατάψυξη-αυτές-είναι-οι-π-1175263

Πώς θα αισθανόσασταν αν πραγματικά ζούσατε μέσα στην κατάψυξη; Πώς θα νιώθατε αν πηγαίνατε σε μια πόλη όπου οι κάτοικοι έκπληκτοι κουβεντιάζουν για τον θερμότατο Νοέμβρη όπου ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους -26 βαθμούς κελσίου; Τι θα γινόταν αν ζούσατε σε μια πόλη που η μέση θερμοκρασία του έτους κυμαίνεται κάπου εκεί στους -30 βαθμους;

Ναι! Υπάρχουν τέτοιες πόλεις και ναι, υπάρχουν σε αυτές κάτοικοι οι οποίοι έχουν κανονικά τις ζωές τους και πάνε στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους . Όλες (συν κάποιες ακόμα που έρχονται να προστεθούν για… εγκυκλοπαιδικές γνώσεις) θα τις βρείτε στο κείμενο που ακολουθεί. Ντυθείτε καλά και ξεκινήστε το ταξίδι…

Η πόλη Yakutsk και το χωριό Oymyakon στη Ρωσία

Στον άτυπο διαγωνισμό για τα πιο παγωμένα μέρη του πλανήτη, τούτα εδώ τα δυο, κερδίζουν στα σημεία όλα τα υπόλοιπα. Οι θερμοκρασίες να κυμαίνονται περίπου στους -50 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, ενώ έχουν φτάσει μέχρι και τους -71,6 βαθμούς το 1924.

Το Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά (ή Γιακουτίας), στην ανατολική Σιβηρία έχει περίπου 300.000 κατοίκους και οι θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι περίπου στους -34,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν το κρύο με το «Russki chai», δηλαδή ρωσικό τσάι, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να υποψιαστεί κάποιος: τσάι με βότκα. Επειδή τα αυτοκίνητα σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν πρέπει να σβήνουν ποτέ, τα βενζινάδικα παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Στους -35 ο αέρας είναι τόσο κρύος ώστε μουδιάζει όποιο σημείο του δέρματος σου δεν είναι καλυμμένο, κάνοντας τα κρυοπαγήματα συνεχή απειλή. Και στους -45 ακόμη και το να φοράς γυαλιά είναι επίφοβο: Το μέταλλο κολλά στα μάγουλα και θα σκίσει κομμάτια από την σάρκα όταν αποφασίσεις να τα βγάλεις.

Ακόμα και σήμερα θέμα συζήτησης ανάμεσα στους κατοίκους είναι ο Νοέμβρης που έζησαν πριν μερικά χρόνια. Ήταν τόσο ζεστός εκείνος ο μήνας που το θερμόμετρο έδειξε -25! Πρωτόγνωρα πράγματα, δηλαδή.

Η παραδοσιακή κουζίνα του Γιακούτσκ περιλαμβάνει κατεψυγμένα ψάρια της Αρκτικής σερβιρισμένα με σάλτσα μουστάρδας, ενώ τα θερμοκήπια είναι η μόνη πηγή φρέσκων λαχανικών.

Σε ότι αφορά το Οϊμιάκον (Oymyakon) που βρίσκεται δίπλα στην πόλη Γιακούτσκ, στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «νερό που δεν παγώνει» και λέγεται ότι αναφέρεται στις θερμές πηγές της πόλης τις οποίες επισκέπτονταν παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι τάρανδων. Οι περίπου 500 περίπου κάτοικοι υπομένουν θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους -67 βαθμούς Κελσίου.

Το απόλυτα παγωμένο έδαφος στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη μεταφορά σωλήνων μέχρι το σπίτι. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούν μικρά χτίσματα έξω από το σπίτι, ως τουαλέτα. Επειδή το έδαφος είναι παγωμένο, οι κάτοικοι δεν μπορούν να φυτέψουν λαχανικά και έτσι ζουν από την κτηνοτροφία και τις δημοτικές εργασίες.

Οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως με κατεψυγμένα ωμά ψάρια και κρέας, για να μπορούν να αντέχουν, ενώ ολόκληρος ο χειμώνας περνά με ζεστές κρεατόσουπες. Η ημέρα τον Δεκέμβριο διαρκεί τρεις ώρες και τα σχολεία κλείνουν όταν η παγωνιά ξεπεράσει τους -45 βαθμούς. Μέχρι τότε οι μαθητές πάνε κανονικά στο σχολείο τους!

Το Ulaanbaatar, η παγωμένη πρωτεύουσα

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, στους πρόποδες του βουνού Μπογκντ Χαν Ούουλ, το Ουλάν Μπατόρ, στη Μογγολία θεωρείται και είναι η πιο παγωμένη πρωτεύουσα του κόσμου. Τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες αγγίζουν κατά μέσο όρο τους -24,6 βαθμούς Κελσίου. H μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής είναι -1,3 βαθμούς Κελσίου.

Οι κάτοικοι πρέπει να λιώνουν με φωτιά το μόνιμο στρώμα πάγου που καλύπτει το έδαφος για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μία ταφή. Η τοπική διατροφή περιλαμβάνει παγάκια φτιαγμένα από αίμα αλόγου! Πολύ συχνά οι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν το εσωτερικό εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων ως ψυγειο-καταψύκτες για τα αποθέματα κρέατος.

To 1 εκατ. κάτοικοί της απολαμβάνουν τα αγαθά της ανάπτυξης καθώς εδώ και 20 χρόνια η πόλη αποκτά, δίπλα στα παραδοσιακά της κτίρια, ουρανοξύστες και μοντέρνες κατασκευές, αφού η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ισοδυναμεί με το 22% του ΑΕΠ της χώρας.

Harbin, η πόλη του πάγου

Η πόλη Χαρμπίν (Harbin) στη βορειοανατολική Κίνα, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλογκγιάγκ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ -22 και -24 βαθμών κελσίου στην καρδιά του χειμώνα και δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν «πόλη του πάγου».

Ο λόγος είναι πως εκεί πραγματοποιείται το «Harbin International Ice Snow Sculpture Festival», το μεγαλύτερο φεστιβάλ γλυπτικής σε χιόνι και πάγο σε όλον τον κόσμο. Απίστευτα γλυπτά από πάγο φωτίζονται με πολύχρωμα φώτα, δημιουργώντας μια χειμωνιάτικη Χώρα των Θαυμάτων.

Τα «κατεψυγμένα» Winnipeg και Yelloknife στον Καναδά

Η Winnipeg, πρωτεύουσα της επαρχίας της Μανιτόμπας στον Καναδά, φιλοξενεί περισσότερους από 700.000 κατοίκους και είναι μία από τις πιο κρύες πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Οι θερμοκρασίες τον Ιανουάριο φτάνουν τους -22 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ήταν -45 βαθμούς Κελσίου στις 18 Φεβρουαρίου 1966 και -47,8 βαθμούς Κελσίου στις 24 Δεκεμβρίου 1879.

Αντίστοιχα το Yelloknife είναι η πρωτεύουσα των βορειοδυτικών εδαφών του Καναδά. Πρόκειται για μια μικρή κωμόπολη με πληθυσμό 20.000 κατοίκων, στη βόρεια ακτή της Μεγάλης Λίμνης των Σκλάβων, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου. Είναι η πιο κρύα πόλη του Καναδά, με τον ψυχρότερο χειμώνα και με θερμοκρασίες που τον Ιανουάριο φτάνουν τους -32 βαθμούς Κελσίου. Στο Γέλοουναϊφ οι συνθήκες είναι ιδανικές για να δεις το Βόρειο Σέλας από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου.

Το παγωμένο φρούριο του Verkhoyansk

Η πόλη Verkhoyansk βρίσκεται στη Ρωσία και έχει 1.500 μόνιμους κατοίκους. Η πόλη ιδρύθηκε το 1638 ως φρούριο. Στη συνέχεια έγινε τόπος εξορίας για όσους διώκονταν για πολιτικούς λόγους.

H πόλη βρίσκεται σε απόσταση 1.500 χλμ από τον Βόρειο Πόλο, η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -45 βαθμούς και τον Ιούλιο +15. Το ότι η συγκεκριμένη πόλη κατοικείται το οφείλει στο γεγονός (και μόνο αυτό) πως είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγούς ορυκτών αλουμινίου και χρυσού της Ρωσίας.

Το Norilsk, βόρεια από τον Αρκτικό Κύκλο

Χτισμένο 250 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου το Νόριλσκ, στη Σιβηρία έχει μέση ετήσια θερμοκρασία αγγίζει τους -10 βαθμούς Κελσίου. Οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν σε πολικές θερμοκρασίες οι οποίες δεν τους εμποδίζουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους ή για ψώνια σα να μην τρέχει τίποτα. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων δεν είναι το απίστευτο κρύο αλλά η τρομερή μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα νικελίου, χαλκού και κοβαλτίου. Τόσο πλούσια που μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το Norilsk έγινε το κέντρο της εταιρείας Norilsk Nickel, παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή νικελίου και παλλαδίου, με 17% και 41% της παγκόσμιας παραγωγής αντίστοιχα.

Οι συνθήκες εργασίας για τους ανθρακωρύχους είναι πολύ σκληρές και για αυτό έχουν 90 ημέρες άδεια και συνταξιοδοτούνται από τα 45 τους χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής είναι μειωμένο κατά 10 χρόνια συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ρωσίας, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι δύο φορές μεγαλύτερος.

Εκεί που η «Κόλαση»… πάγωσε

Η συγκεκριμένη πόλη δεν ανήκει στις πιο παγωμένες του πλανήτη αλλά μπήκε στη λίστα εξαιτίας του ονόματός της. Η πόλη Hell στη Νορβηγία είναι ότι πρέπει για να κάνει κανείς… κρύα αστεία με την σκεπασμένη από χιόνια και πάγο πινακίδα που γράφει «Κόλαση». Η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι -6 βαθμούς και τα πάντα είναι στην κατάψυξη μέχρι τον Μάρτιο.

Ο ερευνητικός σταθμός Vostock στην Ανταρκτική

Δεν είναι πόλη, δεν είναι χωριό αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα καθώς αυτό είναι το ψυχρότερο κατοικημένο σημείο της Γης με το θερμόμετρο μια μέρα του 1983 να έχει δείξει -89,2 βαθμούς Κελσίου! Ο ερευνητικός σταθμός έχει δημιουργηθεί πολύ κοντά στο Νότιο Πόλο και σε υψόμετρο 3.500 μ. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου. Μόνο που δεν την έχει δει κανείς αφού είναι μόνιμα σκεπασμένη από πάγο!

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook