Ζήτημα νομιμότητας στην ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου Χανίων – «Να τεκμηριώσουν γιατί το κάνουν έτσι»

ζήτημα-νομιμότητας-στην-ανακατασκευ-1691495

Το ερώτημα αν τηρήθηκε η νομιμότητα στη διαδικασία που ακολουθείται για την ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου Χανίων, θέτει με άρθρο του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης.

Ο κ. Καζάσης μιλάει για νομική υπέρβαση, καθώς, όπως υποστηρίζει, κύριος του έργου θα είναι ο ΝΟΧ και όχι το ελληνικό δημόσιο και αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν το κράτος να εκτελεί έργα με δικά του έξοδα για λογαριασμό ενός μη δημόσιου φορέα. Ταυτόχρονα, θέτει και άλλα ερωτήματα.

Αναφέρει:

«Στις 11/5/2023 εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το έργο «»ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»» προϋπολογισμού 7.520.000,00€. Από την απόφαση προκύπτει ότι φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και Κύριος του έργου, κατά τα αναφερόμενα και στην προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί για την ωρίμανση των μελετών του, το αθλητικό σωματείο του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (ΝΟΧ).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων ως «Κύριος του Έργου» ή «Εργοδότης» νοείται το Δημόσιο ή άλλος φορέας του δημόσιου τομέα, για λογαριασμό του οποίου καταρτίζεται η δημόσια σύμβαση.

Πρόκειται, θεωρώ, για θεσμική/νομική υπέρβαση και εγείρονται ερωτήματα για το αν το ελληνικό Δημόσιο επιτρέπεται να χρηματοδοτεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κάποιο έργο για λογαριασμό ενός μη δημόσιου φορέα. Επισημαίνεται ότι ο ΝΟΧ εμφανίζεται ως Κύριος του Έργου λαμβάνοντας υπόψη την από 9-11-1963 απόφαση του δημάρχου Χανίων περί δωρεάς του γηπέδου στο Ναυτικό Όμιλο Χανίων και την από 17-12-1963 απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας περί παραχώρησης χρήσης του Παραλιακού Χώρου στο Ναυτικό Όμιλο Χανίων.

Αντιπαραβάλλεται, δε, ότι στο έργο «Καθαίρεση στεγάστρων και αποκατάσταση περιμετρικών τοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος των δύο βοηθητικών κολυμβητικών δεξαμενών και τοποθέτηση τεσσάρων ιστών φωτισμού στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων», ένα έργο που εκτελείται και το οποίο αφορά στην ασφάλεια των χρηστών και των θεατών του κολυμβητηρίου, η ΓΓΑ ανέλαβε δια των υπηρεσιών της την εκπόνηση/θεώρηση της απαραίτητης μελέτης, τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, τη διενέργεια του διαγωνισμού και την επίβλεψη του έργου. Επιπλέον, για το έργο αυτό, με απόφασή του ο Υφ. Αθλητισμού ενέκρινε ως «Κύριο του έργου» κατά την έννοια του νόμου των δημοσίων συμβάσεων, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επιπλέον και στο έργο «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΕΑΚΗ) ΚΡΗΤΗΣ», προϋπολογισμού 7.680.000,00€ που επίσης εντάχθηκε στις 11/5/2023 στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιούχος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Διαφορετικές προσεγγίσεις από την ΓΓΑ και την πολιτική της ηγεσία και αλά καρτ εμφάνιση του ποιος είναι ο Κύριος των έργων.

Κατόπιν των παραπάνω κρίνεται απαραίτητο:

  • Η ΓΓΑ να τεκμηριώσει και να ενημερώσει για τους λόγους που επέλεξε το συγκεκριμένο πλαίσιο υλοποίησης του έργου επιβαρύνοντας μάλιστα το ΠΔΕ με το επιπλέον κόστος που θα απαιτηθεί για τα έξοδα διοίκησης και διαχείρισης του έργου από τον ΟΑΚ (κόστος που μπορεί να ανέλθει μέχρι το 10% του προϋπολογισμού δημοπράτησης του έργου πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ).
  • Το ελληνικό Δημόσιο, αρμοδίως, να διερευνήσει και να τεκμηριώσει εάν το συγκεκριμένο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προασπίζεται του δημοσίου συμφέροντος και έχει βασιστεί σε νόμιμες δεσμεύσεις (δωρεά γηπέδου, παραχώρησης χρήσης παραλιακού χώρου, ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης μεταξύ ΝΟΧ και ΓΓΑ).

Εν έτη 2023 τα δημόσια έργα πρέπει να υλοποιούνται σε σωστές βάσεις. Η τοπική κοινωνία έχει βιώσει αρνητικά τα αποτελέσματα των έργων που βασίστηκαν σε επισφαλείς συμφωνίες και παράτυπα συμφωνητικά παραχώρησης προεξέχοντος του κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου, ενός έργου φάντασμα το οποίο κατασκεύασε η ΓΓΑ και ξέμεινε ως ερείπιο στον ιδιοκτήτη της γης, το Πολυτεχνείο Κρήτης.»

zarpanews.gr

 

One thought on “Ζήτημα νομιμότητας στην ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου Χανίων – «Να τεκμηριώσουν γιατί το κάνουν έτσι»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook