Δοκιμάστε μια διαφορετική εκδοχή της ζαμπονοτυρόπιτας, φτιάχνοντας ζαμπονοτυρόπιτα με κανταΐφι και μπεσαμέλ, με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση.
Συστατικά
Για τη γέμιση
- 80 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 800 γρ. γάλα, 3,5%
- 300 γρ. ζαμπόν, καπνιστό, σε κομμάτι
- 300 γρ. mix τυριών
- 1 αυγό, μεσαίο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. κανταΐφι
- 50 γρ. mix τυριών
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, και περιμένουμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Τρίβουμε με έναν τρίφτη χειρός το μοσχοκάρυδο πάνω από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά σε 4-5 δόσεις, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το ζαμπόν σε τετράγωνα κομμάτια, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 300 γρ. από το mix τυριών, το αυγό, το πιπέρι και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και πασπαλίζουμε ένα ορθογώνιο ταψί 28×36 εκ. Δεν χρησιμοποιούμε όλο το μείγμα γιατί θα το χρειαστούμε για το υπόλοιπο πασπάλισμα.
- Ξάνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας το κανταΐφι, προσέχοντας να μην σπάσει, και το χωρίζουμε σε δύο μέρη. Το ένα μέρος πρέπει να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο.
- Παίρνουμε το μεγαλύτερο από τα 2 μέρη, και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
- Μεταφέρουμε το 1/3 στο ταψί, και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του με τα χέρια μας.
- Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο και 10 γρ. mix τυριών, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα 2 φορές, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε το πρώτο μέρος από το κανταΐφι.
- Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί, και την απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνειά του με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Χωρίζουμε με τον ίδιο τρόπο, σε 3 ίσα μέρη, το δεύτερο μέρος από το κανταΐφι που κρατήσαμε στην άκρη.
- Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο, και ρίχνουμε ενδιάμεσα το υπόλοιπο mix τυριών σε 2 δόσεις. Δεν πασπαλίζουμε με τυρί πάνω από την τελευταία στρώση με κανταΐφι.
- Πασπαλίζουμε τις άκρες και το κέντρο του κανταϊφιού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά στην πάνω σχάρα.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα, και ψήνουμε για ακόμα 45 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.