Ζάεφ για συνάντηση με Μητσοτάκη: Μου υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία για ένταξη στην ΕΕ

ζάεφ-για-συνάντηση-με-μητσοτάκη-μου-υπ-953294

Διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντησή του το απόγευμα της Πέμπτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς, όπως είπε σε δημοσιογράφους, ο Έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία στην προσπάθεια που κάνει για ένταξη στην ΕΕ, αξιοποιώντας τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τη Γαλλία. Από την πλευρά Μητσοτάκη πάντως, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι η εφαρμογή ης Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα, η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας διάρκεσε 40 λεπτά, ενώ σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει τη διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε, ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης «επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση».

Επίσης, «οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία, παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ, εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα στην περιοχή, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Ζάεφ: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση – Η υπόσχεση Μητσοτάκη και η πρόσκληση για επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία

Ως «πολύ εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για όσα συζήτησαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζάεφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις.

 

Ο κ. Ζάεφ είπε πως εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη του έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο προς τη χώρα του όσο και προς την Αλβανία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για την απόφαση να μην δοθεί στις δύο αυτές χώρες ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, να βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθεια που κάνει για ένταξη στην ΕΕ, χάρη και στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τη Γαλλία. «Είμαστε υποψήφια χώρα εδώ και μία δεκαπενταετία. Δεν υπάρχει για εμάς εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εξηγούμε για ακόμα μια φορά ότι δεν περιμένουμε να καταστούμε αμέσως πλήρες μέλος, μόνο να διατηρηθεί αυτό το κίνητρο (της ένταξης)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ είπε πως εξήγησε στον έλληνα πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησής της από την πλευρά της χώρας του, ενώ ενημερώθηκε και για την εφαρμογή της από την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς για το νέο σήμα των μακεδονικών προϊόντων, που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, ο κ. Ζάεφ απάντησε πως δεν το έχει δει ακόμα, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει διεθνής κανονισμός γι’ αυτού του είδους τα ζητήματα και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί ο καλύτερος δυνατός, φιλικός τρόπος «για να προστατεύσουμε τα brands, την παραγωγή, την ιστορία, την αξιοπρέπεια αφού αυτό είναι που κάνουν οι φίλοι». «Είμαστε φίλοι και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι», τόνισε ο κ. Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σημείωσε, δε, ότι προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα, αλλά και ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν και επισκέψεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στα Σκόπια.

Είπε ακόμα ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ό,τι αφορά την οικονομία καθώς η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής.Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Boyko Borissov. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας παράλληλα ότι ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας καθώς και με την αρχή των ίδιων επιδόσεων των υποψηφίων.

Περαιτέρω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην οποία τα δύο μέρη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.

Την Παρασκευή εξάλλου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την περιοδεία στο Νομό Ημαθίας.

Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος και στη συνέχεια το χωριό Αγία Βαρβάρα.

Το πρόγραμμα της περιοδείας του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με οινοπαραγωγούς σε κτήμα της περιοχής.

Πηγή: alstantirinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook