Ύστατη έκκληση του ΠΟΥ: «Καλύτερα μια εορταστική εκδήλωση που ματαιώθηκε, παρά μια ζωή λιγότερη»

ύστατη-έκκληση-του-που-καλύτερα-μια-ε-1341774

«Το 2022 πρέπει να είναι η χρονιά που θα τερματίσουμε την πανδημία».

Αυτά ήταν τα λόγια του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, για τη νέα χρονιά που έρχεται, με τον ίδιο να τάσσεται σαφώς κατά των εορταστικών εκδηλώσεων, των μεγάλων πάρτι και των ρεβεγιόν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σύμφωνα με τον Guardian, προειδοποίησε επίσης πως η Ομικρον μολύνει τους εμβολιασμένους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αυξημένα κρούσματα, κατακλυσμένα συστήματα υγείας και περισσότερους θανάτους», προτρέποντας τον κόσμο να αναβάλει τις εορταστικές συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ομικρον, ακριβώς επειδή μολύνει και τους εμβολιασμένους, θα μπορούσε να διπλασιάσει τις μολύνσεις κάθε 1,5 έως τρεις ημέρες.

Από την πλευρά του, η επικεφαλής επιστημόνων του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι δεν θα ήταν «σοφό» να συμπεράνουμε από τις πρώιμες ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι μια πιο ήπια μετάλλαξη από τις προηγούμενες, την ώρα που αριθμοί αυξάνονται και τα συστήματα υγείας θα είναι υπό πίεση.

Όπως εξήγησε η ίδια, το νέο στέλεχος αποφεύγει με επιτυχία ορισμένες ανοσολογικές αντιδράσεις, γεγονός που σημαίνει ότι τα ενισχυτικά προγράμματα εμβολιασμού που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες θα πρέπει να στοχεύουν σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι ισχύει με τις επαναλοιμώξεις

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ανέφερε επίσης ότι η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα. Και είναι πιο πιθανό οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν».

Τα αισιόδοξα μηνύματα του ΠΟΥ

Η ομάδα επιστημόνων του ΠΟΥ πρόσφερε κάποια ελπίδα για το 2022 ότι θα μπορούσε να είναι το έτος που θα τελείωνε η πανδημία, η οποία είχε ήδη σκοτώσει περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Υπογράμμισαν την ανάπτυξη εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς και την περαιτέρω ανάπτυξη αντιμικροβιακών θεραπειών και άλλων καινοτομιών, με τον Μάικ Ράιαν, ειδικό έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, να επισημαίνει:

«Ελπίζουμε να μετατρέψουμε αυτή την ασθένεια σε μια σχετικά ήπια ασθένεια που προλαμβάνεται εύκολα, που αντιμετωπίζεται εύκολα. Εάν περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού στο ελάχιστο, τότε μπορούμε να θέσουμε ένα τέλος στην πανδημία».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook