Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για την Κρήτη | 8.270 φωτιές μέσα στο 2019!

υψηλός-ο-κίνδυνος-πυρκαγιάς-σήμερα-γι-903270
φωτο αρχείου

Τον απίστευτο αριθμό των 8.270 έφταναν μέχρι τις 16 Αυγούστου οι δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας από την αρχή του έτους!

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς φέτος από την 01/01/2019 έως και 31/07/2019 είχαν μπει 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές, αριθμός αυξημένος κατά 102% σε σχέση με το 2018, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος». Παράλληλα, βάσει αριθμών, τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου φέτος μπήκαν 620 φωτιές!

Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν το προφίλ του μέσου εμπρηστή δάσους, που είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας σε ποσοστό 95%, άνω των 45 ετών σε ποσοστό 63%, ψυχικά υγιής σε ποσοστό 99%, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για τον υπερδιπλασιασμό των πυρκαγιών φέτος ευθύνονται οι… εκλογές. Ο πρώτος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί αποτροπιασμό. Μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής έχουν καεί 28.000 στρέμματα όταν το 2018 είχαν κατακαεί 7.661,55. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ανδριανό Γκουρμπάτση, εν αποστρατεία αντιστράτηγο και υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διπλασιασμός αυτός φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.

«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι εν όψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν έχουν προχωρήσει οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες

Υψηλός ο κίνδυνος για την Κρήτη

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Κρήτη για σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου, γεγονός που έχει θέσει για ακόμα μια φορά σε επιφυλακή τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός σε όλη την Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα και Κύθηρα.

με πληροφορίες από cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook