Υπουργός Υγείας ΗΠΑ: Πιθανόν οι πρώτοι εμβολιασμοί να αρχίσουν και από Δευτέρα

υπουργός-υγείας-ηπα-πιθανόν-οι-πρώτοι-1139836

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να μπουν και επίσημα σε τροχιά εμβολιασμών. Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ διατύπωσε την εκτίμηση πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα μπορούσε να αρχίσει να χορηγείται από τη Δευτέρα, μετά την έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.

«Θα εργαστούμε με την Pfizer στη διανομή (του εμβολίου) και θα μπορούσαμε, επομένως, να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Μια συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων συνέστησε χθες την έγκριση του εμβολίου αυτού στις ΗΠΑ, κάτι που η FDA αναμένεται να κάνει «τις επόμενες δύο ημέρες», σύμφωνα με τον Αζάρ.

Οι δόσεις θα διανεμηθούν απευθείας σε νοσοκομεία και φαρμακεία που θα εμβολιάζουν τις δύο ομάδες που έχουν προτεραιότητα: τους τρόφιμους των οίκων ευγηρίας και τους υγειονομικούς.

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, με 15,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους από 292.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστήμιου Τζονς Χόπκινς.

Όπως δημοσιεύουν οι New York Times, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσει έκτακτη άδεια για το εμβόλιο της Pfizer το προσεχές Σάββατο.

Αυτό σημαίνει, εκτός απροόπτου ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ είναι πιθανό να ξεκινήσουν ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πρώτοι στη σειρά είναι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι ένοικοι των γηροκομείων.

Υπάρχει μια άλλη τεράστια πρόκληση στις ΗΠΑ: Τώρα το εμβόλιο είναι σχεδόν έτοιμο, πώς φτάνει σε όλους; αναφέρουν οι New York Times.

Μια αποστολή 2,9 εκατομμυρίων δόσεων θα μπορεί να φτάσει στις καθορισμένες αποθήκες εντός 24 ωρών από την έγκρισή τους από την FDA και να σταλούν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. Αυτό είναι μόνο το ήμισυ περίπου των δόσεων που έχουν προετοιμαστεί. Το άλλο μισό θα κρατηθεί έτσι ώστε οι αρχικοί παραλήπτες να μπορούν να έχουν τη δεύτερη, απαιτούμενη δόση περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα.

Υπενθυμίζεται πως η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν είναι δεσμευτική για την FDA, θεωρείται, ωστόσο, σχεδόν βέβαιο ότι θα τύχει ανταπόκρισης και το εμβόλιο της Pfizer/BionTech θα πάρει έγκριση και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ευρύτερη διάθεσή του στον πληθυσμό.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook