Υπόθεση παρακολουθήσεων: 10 ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν – Τη Δευτέρα η δήλωση Μητσοτάκη

υπόθεση-παρακολουθήσεων-10-ερωτήματα-π-1469718

Στα ύψη έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο αφότου έγινε γνωστό ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Δευτέρα θα ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά του σχετικά με την υπόθεση παρακολουθήσεων με τις έως τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πως θα ισχυριστεί πως δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Την ίδια ώρα όμως, τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων ολοένα και πληθαίνουν με την να αντιπολίτευση να ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι και η ίδια επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης τονίζοντας πως όλες οι εξηγήσεις θα δοθούν θεσμικά. Τα αναπάντητα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων είναι τα εξής:

Ποιος ζήτησε από την ΕΥΠ την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;

Υπήρξε αίτημα από ξένες Αρχές και ποιες είναι αυτές και ποιος είναι ο στόχος;

Είναι δυνατόν η ΕΥΠ να μην ενημέρωσε την κυβέρνηση;

Σε ποιον έδινε η ΕΥΠ τα στοιχεία που λάμβανε για τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Συνδέεται η παρακολούθηση Ανδρουλάκη με την απόπειρα παγίδευση του τηλεφώνου του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε;

Συνδέονται οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;

Μπορεί να παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς ή δημοσιογράφους η ΕΥΠ εν αγνοία της κυβέρνησης;

Μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οι παρακολουθήσεις;

Γιατί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων δεν αναφέρθηκε καθόλου στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας;

Γιατί η κυβέρνηση, όταν ο Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε την πρώτη παρακολούθηση του έφερε νομό (τον όποιον ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ) με τον οποίο απαγορευόταν να δοθούν από την ΕΥΠ στοιχεία για την παρακολούθηση ατόμων εάν αυτό γινόταν για λόγους εθνικής ασφαλείας;

Αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε δήλωση για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις ενέργειες του Παναγιώτη Κοντολέωντα, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε και για το λόγο αυτό τον απέπεμψε.

«Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς εκτιμήθηκε πως θα ήταν μεγάλο το διάστημα μέχρι να συνεδριάσουν οι επιτροπές της Βουλής και θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα δήλωση από τον ίδιο.

Αν και μέχρι πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση διέψευδε αυτές τις κατηγορίες, οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για το γαλάζιο στρατόπεδο σε μια εποχή που η κυβέρνηση αναζητούσε ένα θετικό αφήγημα γύρω από το ζήτημα της ακρίβειας. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, παρόλο που στην πραγματικότητα ο κ. Κοντολέων υπαγόταν στον πρωθυπουργό.

Οι παραιτήσεις αυτές εκλαμβάνονται από την αντιπολίτευση ως ωμή παραδοχή ενός γιγαντιαίου σκανδάλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ζητήσει ήδη την παραίτηση του πρωθυπουργού, να μιλά για ελληνικό «Watergate» που θα ερευνήσει προανακριτική επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και να θέλει παράλληλα υπαγωγή της ΕΥΠ στον έλεγχο διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε ενημέρωση Ανδρουλάκη από τον Γ.Γεραπετρίτη και ζητά να έρθουν εκ νέου αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή Θεσμών για να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί, ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ αλλά και ο κ.Κοντολέων.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, πρόταση με την οποία συντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμφωνούν επίσης ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Συγκεκριμένα Το ΠΑΣΟΚ ζητά να συγκληθεί εκ νέου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί, ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ αλλά και ο Παναγιώτης Κοντολέων. Η Χαριλαόυ Τρικούπη την ίδια ώρα εκφράζει δυσφορία για τις διαρροές περί αιτήματος για παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από ξένες χώρες.

«Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η Κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους (…)», σημειώνουν από την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ζητεί την παραίτηση Μητσοτάκη και δεσμεύεται για σύσταση προανακριτικής, που θα διερευνήσει συνολικά την υπόθεση. Ναι στην εξεταστική λέει το ΚΚΕ και ζητά σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις «συνακροάσεων» στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Πρόταση Παπαδημούλη να συζητηθούν στο ευρωκοινοβούλιο οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις

Επιστολή στους Συμπροέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μανόν Όμπρι και Μάρτιν Σίρντεβαν, καθώς και στη Γενική Γραμματέα της ευρωομάδας απέστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Σκοπός να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου το Σεπτέμβριο το φλέγον ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Παπαδημούλης έχει ήδη στείλει επιστολές στο προεδρείο του Ε/Κ και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για το ζήτημα, ενώ με ερώτησή του προς την Κομισιόν κατάφερε να φέρει τις παράνομες παρακολουθήσεις ενώπιον των Επιτροπών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, D. Reynders, σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, έστειλε ηχηρή απάντηση στις ελληνικές Αρχές καταδικάζοντας «την παράνομη πρόσβαση σε συστήματα επικοινωνιών και κάθε μορφή παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών των χρηστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos.gr

3 thoughts on “Υπόθεση παρακολουθήσεων: 10 ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν – Τη Δευτέρα η δήλωση Μητσοτάκη

  1. —Για να είσαι ηγέτης σε μια χώρα πρέπει να είσαι πρώτα από όλα ΑΝΤΡΑΣ !
    ( ο ορισμος του άντρα δεν συμβαδίζει με το να σε φτύνει και να σε αφήνει η γυναίκα σου οταν εχεις ήδη παιδιά μαζί της ) !
    ——-Για να είσαι ηγέτης και άντρας δεν χρειάζεσαι σούργελα να σου κάνουν μαθήματα πως να δένεις τα χέρια σου, πως να κουμπώνεις το σακάκι η να τραβάς τη γραβάτα, η πως να μιλάς για να σε χειροκροτούνε, γιατί τότε εισαι ένας αχρηστο, ανίκανο ψεύτικο ανθρωπακι που προσπαθεί να κρατηθείς στην καρέκλα μονάχα !
    —- Για να εισαι ηγέτης δεν βάζεις αστυνομία να δέρνει το λαό που σε ψήφισε, ουτε τον εμβολιάζεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ουτε του βάζεις πρόστιμο γιατί δεν σκύβει το κεφάλι στις επιθυμίες σου !
    —- Για να εισαι ηγέτης δεν δολοφονείς 30.000 κόσμο και να μη εχεις την ανθρωπιά και τον ανδρισμό να βγεις να πεις ένα συγνώμη αν κάναμε κάπου ένα λάθος !
    —- Για να εισαι ηγέτης δεν ξευτιλιζεις και δεν καταστρέφεις οικονομικά το λαό για να μπορείς να τον κουμανταρεις με επιδόματα ψωμιού και ελιάς !

  2. —- Για να είσαι ηγέτης εξασφαλίζεις δουλειές για το λαό σου ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΟΥ
    .—-Για να είσαι ηγέτης δεν μπορείς να είσαι η μαργιονέτα και το κλωτσοσκουφι των εφοπλιστών, εργολάβων, καναλαρχών και των Γερμανών !
    —-Για να είσαι ηγέτης δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τις καθημερινές αυτοκτονίες των πολιτών που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής καταστροφής των πολικών σου σαν κάτι φυσιολογικό και να μην εχεις τα « μπόλια « να ζητήσεις συγνώμη και την ανθρωπιά να παραιτηθείς !
    —- Για να είσαι ηγέτης δεν καταστρέφεις την παιδεία της νεολαίας και ανοίγεις σχολές για σερβιτόρους και καθαριστές ξενοδοχείων !
    ——Για είσαι ηγέτης δεν πουλάς την ΔΕΗ που ανηκει στο λαό στους « νταβατζιδες « σου για να ξεζουμίσουν το λαό λαμβάνοντας και σύ τη μίζα σου !

  3. Η περίπτωση με τις παραιτήσεις έσκασε Πέμπτη ή Παρασκευή, ο τουρίστας τα μάζεψε και έφυγε διακοπές να μην τον παντοφλιάσει η Μαρέβα και τώρα την Δευτέρα θα προσπαθήσει να μαζέψει τα αμάζευτα… Πώς γίνεται με τους κατηγορούμενους που ζητάνε προθεσμία για να απολογηθούν; Αυτό ακριβώς θα κάνει και ο τουρίστας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook