Υπόθεση #MeToo στον ΕΟΔΥ: Υπάλληλος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ερωτικό πάρτι και δέχθηκε αντίποινα

υπόθεση-metoo-στον-εοδυ-υπάλληλος-αρνήθηκ-1009083

Στις εισαγγελικές Αρχές έχει φτάσει φάκελος ο οποίος αποκαλύπτει περιστατικά #MeToo στον ΕΟΔΥ! Πρώην εργαζόμενη του Οργανισμού καταγγέλλει επώνυμα ότι τέθηκε στο περιθώριο επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις ερωτικές διαθέσεις προϊσταμένων της και κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης από τη διοίκηση.

• Πρώην εργαζόμενη του Οργανισμού καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση διαρκείας από τον προϊστάμενό της

• Η απόπειρα συγκάλυψης και ο φάκελος που εστάλη στην Εισαγγελία

Στην πολυσέλιδη καταγγελία της, η οποία συνοδεύεται και από γραπτά μηνύματα, «κατακεραυνώνει» τον Σ.Σ., ανώτερο στέλεχος του ΕΟΔΥ, τον οποίο κατονομάζει ως το ανώτερο στέλεχος που της έκανε τη ζωή κόλαση! Στην ίδια καταγγελία, η οποία διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη, η πρώην εργαζόμενη εξιστορεί ασύλληπτα περιστατικά εκβιαστικής συμπεριφοράς, τα οποία, όπως υποστηρίζει, ήταν απόρροια της απόφασής της να καταγγείλει τα κακώς κείμενα.

Σε επιστολή της προς τον άμεσο προϊστάμενό της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε βάρος της διαμορφώθηκε «κλίμα εχθρικό και εν πολλοίς εκδικητικό επειδή αρνήθηκα να ικανοποιήσω μη υπηρεσιακές, σεξουαλικές επιθυμίες και ορέξεις προϊσταμένων της υπηρεσίας, απαξιώνοντάς με καθημερινά και με κάθε τρόπο».

Το πλέον δυσώδες της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», μέχρι σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει ερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες της εργαζόμενης παρότι από τις 19 Αυγούστου 2021 ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ζήτησε να ερευνηθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες της υπαλλήλου. Από την πλευρά του το καταγγελλόμενο στέλεχος, το οποίο φέρεται να προαλείφεται και για αντιπρόεδρος του Οργανισμού, σε επικοινωνία με την «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μας παρέπεμψε στη νομική υπηρεσία! Απευθυνθήκαμε και στο γραφείο προέδρου του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλή Ζαούτη, αλλά μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και έκλεινε το φύλλο της εφημερίδας, δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση!

Καταγγελία

Η αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση η οποία αποτελεί πραγματικό «φιτίλι» στα θεμέλια του ΕΟΔΥ ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου 2021. Εκείνη την ημέρα η πρώην υπάλληλος Μ.Τ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας) απέστειλε μια οργισμένη επιστολή στον Κωνσταντίνο Μήτρου, προϊστάμενο του τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών του Οργανισμού. Σε αυτή διαμαρτύρεται ότι τέθηκε παρανόμως σε καθεστώς άδειας ειδικού σκοπού χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή ειδοποίησή της, ενώ παραμένει χωρίς σύνδεση στο κοινόχρηστο δίκτυο εξαιτίας των καταγγελιών που είχε κάνει για σεξουαλική παρενόχληση την οποία είχε υποστεί από το μεγαλοστέλεχος του Οργανισμού.

«Την 1η Μάρτιου 2021, όταν επέστρεψα στο γραφείο, εξακολουθούσα να μην έχω υπολογιστή, αντικείμενο εργασίας και προφορική ενημέρωση για την τηλεργασία. Σας ζήτησα να σας αναφέρω επισήμως αν ο λόγος όλης αυτής της συμπεριφοράς σχετίζεται με αήθεις συμπεριφορές που έχω δεχτεί από προϊσταμένους της υπηρεσίας και υφισταμένους τους, στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμουν σε αλλότρια καθήκοντα για την πανδημία COVID-19, από τα οποία αποσύρθηκα μετά την τελευταία άρνησή μου για την αποστολή στη Μόρια στις 2 Σεπτεμβρίου 2020».

Στη συγκεκριμένη επιστολή η επόπτρια υγείας τονίζει ότι δεν έχει λάβει ουδεμία απάντηση στις καταγγελίες που έχει κάνει, επισήμως και λεπτομερώς, επιδεικνύοντας και τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε στην κατοχή της και επιβεβαίωναν αυτά τα λεγόμενά της: «Σας ζήτησα ό,τι πιο απλό και ανθρώπινο. Να με προστατέψετε από την επανάληψη στο μέλλον αντίστοιχων αήθων συμπεριφορών, διασφαλίζοντάς μου πρωτίστως ότι δεν θα βγω σε εκτός έδρας δράσεις με τα συγκεκριμένα άτομα.

Ούτε αυτό πράξατε, παρέχοντάς τους με τον τρόπο αυτό στήριξη και κάλυψη». Η Μ.Τ. αναφέρει ότι ένας από τους ανθρώπους ο οποίος την παρενόχλησε σεξουαλικά είναι ο Σ.Σ., ο οποίος έχει πολλάκις απασχολήσει το πανελλήνιο με ατυχείς δημόσιες παρεμβάσεις του, ενώ πρόσφατα είχε επιτεθεί προσωπικά και στην Αθηνά Λινού. Στην καταγγελία της τον εμφανίζει ως αδίστακτο αρπακτικό, το οποίο την πίεζε διαρκώς να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις μέσω μηνυμάτων που της έστελνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Facebook

H καταγγέλλουσα αναφέρει ότι ο Σ.Σ., ο οποίος φέρεται να είναι και προσωπικός φίλος του Γκίκα Μαγιορκίνη, είχε ιδιαίτερες «ορέξεις» τη Μεγάλη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να της στείλει αίτημα φιλίας στο Facebook από λογαριασμό στον οποίο χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο. Και όλα αυτά ενώ, όπως η ίδια ισχυρίζεται, είχε γνωστοποιήσει ήδη στην υπηρεσία ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά.

«… Το αίτημα εστάλη προφανώς από άλλον λογαριασμό στα στοιχεία του μιας και τον είχα διαγράψει και μπλοκάρει από τον προσωπικό μου λογαριασμό ύστερα από τις ανακριτικές/εκβιαστικές κλήσεις του στο προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο, οι οποίες δεν σχετίζονταν με τα επαγγελματικά μου καθήκοντα, και βεβαίως χωρίς καμία πρόθεση εκ μέρους του για την επίλυση των υπηρεσιακών θεμάτων».

Στα μηνύματα που έχει στη διάθεσή της η «Μ», και είναι σε γνώση των εισαγγελικών Αρχών αλλά και της διοίκησης του ΕΟΔΥ, ο Σ.Σ. ζητούσε από την υφισταμένη του προσωπικές φωτογραφίες μέσω εφαρμογής του κινητού του τηλεφώνου με αυτοκαταστροφή στα 5΄΄. Η γυναίκα πρόλαβε παρ’ όλα αυτά να αποτυπώσει στο κινητό της κάποια από τα μηνύματα.

«-Τι κάνεις;… Θέλω να δω φωτογραφίες… Είναι μεγάλη Παρασκευή…» γράφει μεταξύ άλλων το ανώτερο στέλεχος του ΕΟΔΥ.

Στην καταγγελία της η πρώην υπάλληλος αναφέρει: «.. Ως προς τις αήθεις συμπεριφορές, τις οποίες έχω θέσει σε γνώση σας, σας θέτω το ερώτημα κατά πόσο είναι ηθικό ή νόμιμο να μου ζητά προϊστάμενός μου προσωπικό μου φωτογραφικό υλικό (φωτογραφίες μου), που ουδεμία σχέση έχει με τα υπηρεσιακά μου ή τα δικά του υπηρεσιακά καθήκοντα μέσω εφαρμογής του κινητού του τηλεφώνου με αυτοκαταστροφή (προκειμένου προφανώς να μην αφήσει αποδεικτικά στοιχεία της παράνομης και αήθους συμπεριφοράς του), στα οποία δεν ανταποκρίθηκα και παρά ταύτα να συνεχίζει να με καλεί επίμονα και να επιδιώκει επικοινωνία επί προσωπικού, χωρίς καμία συσχέτιση με υπηρεσιακά μου καθήκοντα, ασκώντας μου έτσι αφόρητη ψυχολογική πίεση.

Μέσα σε αυτό το καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, ανησυχίας και έντονου φόβου, μη γνωρίζοντας πώς να αντιδράσω και σε ποιον να απευθυνθώ, συνέχισα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και να έχω ευγενική στάση, επιθυμώντας το αυτονόητο, να σέβονται στην υπηρεσία οι προϊστάμενοί μου τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μου».

 

Ιδιωτική κατοικία

Στην ίδια καταγγελία η Μ.Τ. αναφέρει ότι σχεδόν «αναγκάστηκε» από το ίδιο στέλεχος να συρθεί σε ιδιωτική κατοικία προκειμένου να συμμετάσχει σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέλησή της. «… Όταν τελικά πήγα, αγνοώντας τους σκοπούς και τις προθέσεις τους, επίμονα αρνήθηκα και την ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ παρόλη την πίεση που δέχθηκα και γι’ αυτό, και τη συμμετοχή μου στις αήθεις συμπεριφορές τους, για τις οποίες μάλιστα αντέδρασα έντονα κι απαιτούσα την άμεση αποχώρησή μου.

Παρά την κατάσταση τρόμου που βίωνα από τα άτομα αυτά, μετά και την ανωτέρω πράξη τους, συνέχισα να συνεργάζομαι άψογα ελπίζοντας ότι θα γίνει αποδεκτή η επιθυμία μου να μη με εμπλέξουν ξανά στις δικές τους ανήθικες πράξεις σεξουαλικής φύσεως και να περιοριστούν ως όφειλαν στην επαγγελματική και μόνο συνεργασία μας».

Από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι η υπάλληλος έστειλε στον προϊστάμενό της Κωνσταντίνο Μήτρου μηνύματα που της είχε στείλει ο Σ.Σ. μετά από αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία που είχε στο σπίτι από συναδέλφους της, και όχι μόνο.

Α.Μ.: «Έχω παγώσει μέσα μου. Δεν σου έχω φερθεί ποτέ ‘‘δοκιμαστικά’’ ή οτιδήποτε άλλο. Τι στα κομμάτια σε πιάνει, δεν ξέρω. Τέλος πάντων. Έχει λήξει το θέμα».

Σ.Σ.: «Αν αναφέρεσαι στο σπίτι του… δεν έχω ευθύνη. Δεν έκανα κάτι, απλά ήπια… Και δεν είχα καμία όρεξη να το συνεχίσω… Γι’ αυτό και δεν το συνέχισα».

Α.Μ. «Μόνιμο όμως. Το ερωτικό δεν το είχα ποτέ κατά νου. Τη μέρα εκείνη στη … Που άπλωνε ο ελεεινός το χέρι του πάνω του κ καθόσουν σαν τον μ… κ με κοιτούσες, σε σιχάθηκα… Κατάλαβα ότι κάτι παίζει κ όλο αυτό που τόσο καιρό είχα πει θαύμα Θεού να μη με θέλει ερωτικά κάποιος κατέρρευσε. Σε σιχάθηκα. Έχω την εικόνα σου μονίμως να στέκεται όρθιος κ να με κοιτάζεις… Και έβγαινα χάλια τότε επίτηδες, για να μην προκαλέσω ποτέ κανέναν εντός ΕΟΔΥ. Όσο πιο σκ…ά μπορούσα να ντυθώ».

Εκδίκηση

Το πλέον αποκρουστικό είναι ότι βάσει της καταγγελίας η πρώην υπάλληλος ισχυρίζεται ότι μετά την άρνησή της να συμμετάσχει στο ερωτικό πάρτι που στήθηκε στο σπίτι, δέχθηκε αντίποινα. Όπως αναφέρει, ενώ ήταν εργαζόμενη άνευ αντικειμένου, ξαφνικά στις 13 Μαΐου 2020 έλαβε εντολή κίνησης για να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, παρότι εν γνώσει των προϊσταμένων της αντιμετώπιζε επιδεινωμένη ασθματική κρίση, γεγονός που διαπιστώθηκε από τους αρμόδιους γιατρούς του νοσοκομείου.

«Παρότι βρήκα το θάρρος να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου με ευγενικό τρόπο, φοβούμενη και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από τους προϊσταμένους της υπηρεσίας, εντελώς εκβιαστικά και υπό μορφήν ‘‘αντιποίνων’’ για την άρνησή μου να ικανοποιήσω τις διαστροφικές και αήθεις ορέξεις των προϊσταμένων της υπηρεσίας και των συν αυτοίς, σε λιγότερο από 24 ώρες έλαβα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον συνάδελφο επόπτη κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με εσάς για πιθανή μετάβασή μου στο ΚΥΤ» αναφέρει η υπάλληλος του ΕΟΔΥ.

Παρέμβαση

Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά έκτοτε η τύχη του όποιου εσωτερικού ελέγχου αγνοείται! Με επιστολή στις 19 Αυγούστου η γραμματεία προέδρου του ΕΟΔΥ ζήτησε από τον κ. Μήτρου να απαντήσει εγγράφως εντός 15 ημερών αν αληθεύουν οι καταγγελίες της επόπτριας υγείας.

 

 

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη αναφέρει:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν καταγγελίες για φερόμενα συμβάντα ψυχολογικού και ηθικού εκφοβισμού εις βάρος εργαζόμενης του ΕΟΔΥ, τα οποία φέρονται να έχουν τελεστεί έως τον Αύγουστο 2021 από στελέχη του Οργανισμού, ο ΕΟΔΥ δια του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του σημειώνει τα εξής:

Ο νυν Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση αυτή τον περασμένο Οκτώβριο, με την υπ’ αριθμ. Γ4β/οικ.62026 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 857 – 07.10.2021), μόλις προσφάτως έλαβε γνώση περί του εν λόγω θέματος και των σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου.

Αμέσως ο καθ. Ζαούτης ζήτησε επείγουσα και επίσημη ενημέρωση τόσο από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού όσο και από το Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΔΥ.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποδεδειγμένα προκύψει οποιαδήποτε, έστω και ισχνή, υπόνοια πειθαρχικώς ελεγκτέας συμπεριφοράς, η Διοίκηση, με απόλυτη συνέπεια στις αρχές και τις δεσμεύσεις της, θα εφαρμόσει στο ακέραιο όσα ορίζει ο νόμος.

dikastikoreportaz.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook