Υπόθεση φρίκης στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα εξέδιδε 12χρονη

υπόθεση-φρίκης-στη-θεσσαλονίκη-μητέρ-1300803

Βιασμοί, ψυχολογική κακοποίηση και ξυλοδαρμοί. Παραμέληση και απόγνωση. Απόγνωση και προδοσία. Οι λέξεις είναι φτωχές για να αποδώσουν τον εφιάλτη της άγριας σεξουαλικής κακοποίησης που ζούσε επί δυο ολόκληρα χρόνια ένα κορίτσι μόλις 12 ετών στη Θεσσαλονίκη. Μια ιστορία φρίκης, που δεν την χωρά ο ανθρώπινος νους, καθώς το ένα από τα πρόσωπα που ευθύνεται για την τραγωδία που βίωσε η ανήλικη, είναι η ίδια η μητέρα της.

Εκείνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής δικογραφίας που αποκαλύπτει το «Θέμα», την εξέδιδε για μικροποσά σε έναν 23χρονο και όταν το παιδί αντιστέκονταν το χτυπούσε, λέγοντάς του «θα πας θέλεις δε θέλεις, ο πόνος θα περάσει». Εκείνη, οδηγούσε την κόρη της στην πόρτα του βιαστή της και όταν η πόρτα έκλεινε η ίδια μαζί με τη μητέρα του νεαρού και τον σύντροφο της τελευταίας, την περίμεναν να βγει από το υπνοδωμάτιο – κολαστήριο, έχοντας στο μεταξύ καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2018, μετά την κινητοποίηση συγγενών του κοριτσιού, η οποία και οδήγησε στη σύλληψη των δραστών. Στη συνέχεια, πήρε το δρόμο της ανάκρισης και κατόπιν της εκδίκασής της ενώπιον ποινικού δικαστηρίου. Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα, εκδόθηκε και η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης (δεύτερος βαθμός) με την έδρα να καταδικάζει μεν τους τέσσερις κατηγορούμενους για τις αποτρόπαιες πράξεις τους αλλά να τους αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των ποινών που τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.

Η δευτεροβάθμια δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, όπως άλλωστε είχε συμβεί και σε πρώτο βαθμό για λόγους προστασίας της ανήλικης. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, κάθισαν και καταδικάστηκαν, η μητέρα του κοριτσιού, ο νεαρός που την βίαζε ηλικίας σήμερα 27 ετών, η μητέρα του και ο σύντροφος της.

Δικαστές και ένορκοι επέβαλλαν στην μητέρα της 12χρονης κάθειρξη 7 ετών. Αντίθετα, σε πρώτο βαθμό της είχε επιβληθεί κάθειρξη 15 ετών. Μέχρι σήμερα η γυναίκα αυτή, μητέρα ενός ακόμη αγοριού, παραμένει στις φυλακές, εκτίοντας την ποινή της. Στον 27χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος βίαζε επί δυο έτη το παιδί, επιβλήθηκε κάθειρξη 11 ετών, ενώ σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί κάθειρξη 19 ετών, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 60.000 ευρώ.

Στην μητέρα του επιβλήθηκε κάθειρξη έξι ετών, ενώ πρωτοδίκως οκτώ ετών. Ο σύντροφός της τελευταίας καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί φυλάκιση πέντε ετών. Ωστόσο, το ζευγάρι των δυο τελευταίων κατηγορουμένων είχε αποφυλακιστεί με όρους, πριν την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης, έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της πρωτόδικης ποινής του.

Η απόφαση δικαστών και ενόρκων του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τη χορήγηση ελαφρυντικού του σύννομου βίου στους κατηγορουμένους ήταν ομόφωνη, με τον εισαγγελέα ωστόσο της έδρας να ζητεί να μην τους αναγνωριστεί.

«Χάρη στον θείο και τις θείες του 12χρονου θύματος, που, μετά το δημόσιο κάλεσμά μου να αναλάβω χωρίς αμοιβή τα θύματα παιδοβιασμών, μου ζήτησαν να παραστώ για την υποστήριξη της κατηγορίας όχι μόνο έσπασε η σιωπή, αλλά φτάσαμε μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη ενός παιδοβιαστή» αναφέρει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Στέλιος Γκαρίπης και προσθέτει: «Οι παιδοβιαστές είναι οι κένταυροι του ποινικού δικαίου, αφού οι πράξεις τους δεν μπορεί να έχουν γίνει ούτε μόνο από άνθρωπο, ούτε όμως μόνο από ζώο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην οποία υπήρχε και χρηματικό αντάλλαγμα στην ίδια τη μητέρα του ανηλίκου. Ο καταδικασθείς ήταν ένα κοινότοπο άτομο, που τελούσε τους βιασμούς όταν η ανήλικη, εμφανίζονταν στο σπίτι του. Το οικογενειακό περιβάλλον δρούσε για να του εξασφαλίζει ως λεία το παιδί αλλά και τη σιωπή για δύο ολόκληρα χρόνια»!

Το χρονικό της φρίκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο εφιάλτης για το ανήλικο κορίτσι ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν η μητέρα της που, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον 23χρονο τότε άνδρα και την οικογένειά του, αποφάσισε να πυκνώσει τις επισκέψεις της στο σπίτι του. Η ίδια ήταν φίλη με την μητέρα του νεαρού αλλά και τον σύντροφό της τελευταίας. Ωστόσο, μέχρι τότε οι σχέσεις τους ήταν σχεδόν τυπικές.

Όταν όμως η κόρη της έγινε 12 ετών η κατηγορουμένη, η οποία χειροδικούσε συχνά εναντίον του παιδιού της, «άλλαξε τον χαρακτήρα των επισκέψεων της αυτών» και αποφάσισε να υποκύψει στις προτροπές και τις παραινέσεις της μητέρας του νεαρού, η οποία «επιθυμούσε να εξυπηρετήσει την ακολασία του υιού της».

Η τελευταία, όπως είχε χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, έπεισε τον γιο της «να έρθει σε σαρκική επαφή με την ανήλικη, η οποία τύγχανε ήδη γνωστή της και έτσι εκείνος ξεκίνησε να ενεργεί συστηματικά ασελγείς πράξεις σε βάρος της έναντι αμοιβής που θα της έδινε μετά την ολοκλήρωση των ασελγών πράξεων σε βάρος της».

Στη συνέχεια, η μητέρα του νεαρού συνεννοήθηκε την μητέρα της ανήλικης, ώστε εκείνη να «παραχωρεί» την κόρη της στον γιο της, προκειμένου αυτός «να γίνει άνδρας», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει μάρτυρας κατηγορίας στο ακροατήριο!

Το παιδί παρά τη θέλησή του και υπό τις απειλές και τη συνοδεία πάντα της μητέρας του πήγαινε στο σπίτι του βιαστή του, από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 έως και τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, την πρώτη φορά που η ανήλικη θα πήγαινε στο σπίτι – κολαστήριο, η μητέρα της, η οποία μέχρι τότε την είχε συνεχώς παραμελημένη, την έκανε μπάνιο, της έβαλε άρωμα, της ξύρισε τα πόδια και της φόρεσε τακούνια.

Αφού την πήγε στο διαμέρισμα, στην συνέχεια την οδήγησε στο δωμάτιο του νεαρού. Έπειτα κάθισε μαζί με τους υπολοίπους συγκατηγορουμένους της σε άλλο χώρο του σπιτιού και όλοι μαζί άρχισαν να πίνουν. Μέσα στο δωμάτιο το παιδί προσπαθούσε να σωθεί. Ο βιαστής της, όμως, εκμεταλλευόμενος την υπέρτερη σωματική του δύναμη, αφού την εξανάγκασε σε ασελγείς πράξεις, στην συνέχεια την βίασε. Όταν πια το παιδί είχε ανοίξει την πόρτα κρατούσε στα χέρια του 50 ευρώ, χρήματα, που έσπευσε να δώσει στη μητέρα της!

Έκτοτε, οι επισκέψεις στο σπίτι του νεαρού άρχισαν να γίνονται σε τακτική βάση, «σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, άλλοτε δυο άλλοτε τρεις φορές την κάθε ημέρα» και πάντα η 12χρονη μετέβαινε σε αυτό μαζί με την μητέρα της! Κάθε φορά που το παιδί, βρίσκονταν πίσω από τη κλειδωμένη πόρτα, βίωνε το ίδιο μαρτύριο.

Και όταν διαμαρτύρονταν η μητέρα του, είτε με τη βία είτε με προτροπές και παραινέσεις την έσπρωχνε στο δωμάτιο – κολαστήριο με μεγαλύτερη ακόμη δύναμη. Αμέσως μετά σφάλιζε την πόρτα και κάθιζε στο σαλόνι του σπιτιού μαζί με τους άλλους συγκατηγορούμενούς τους, καταναλώνοντας όλοι μαζί αλκοόλ και προβαίνοντας σε «επαινετικά σχόλια» σχετικά με αυτό που συνέβαινε με τα παιδιά τους!

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, το κορίτσι, ημέρα με την ημέρα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Έκανε απουσίες από το σχολείο της και η απόδοσή της έπεσε κατακόρυφα. Η ζωή της είχε καταστραφεί. Ευτυχώς δεν ήταν, όμως, τόσο μόνη όσο νόμιζε. Οι θείες της από την πλευρά του πατέρα της, όταν είδαν τους βαθμούς της στα μαθήματα να πέφτουν, προσφέρθηκαν να τη βοηθήσουν στο διάβασμα. Την κάλεσαν σπίτι τους για να την φιλοξενήσουν.

Τότε, ήταν που η μικρή άρχισε να νιώθει, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή της, ασφάλεια. Εκμυστηρεύτηκε στο σύντροφο της θείας της, όσα όλα ζούσε. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της απίστευτης αυτής υπόθεσης. Η αντιληπτική ικανότητα της ανήλικης και η βασιμότητα των όσων περιέγραψε για την άγρια σεξουαλική κακοποίησή της, εξετάστηκαν από ειδικούς.

Δυστυχώς, όπως προέκυψε, όλα όσα είχε καταγγείλει στις θείες της ήταν αλήθεια. Οι σχετικές γνωματεύσεις όπως και η έκθεση του ιατροδικαστή που βεβαίωνε ότι το παιδί βιάζονταν συστηματικά, παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο και κατέρριψαν κάθε ισχυρισμό των κατηγορουμένων περί συνωμοσίας σε βάρος τους από το συγγενικό περιβάλλον της ανήλικης.

«Είναι όλα συνωμοσία»

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της ασέλγειας έναντι αμοιβής με ανήλικο που συμπλήρωσε το 10ο όχι όμως το 15ο έτος της ηλικίας του κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία από κοινού σε ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής και μαστροπεία κατ’ εξακολούθηση με τη μορφή της εξώθησης σε πορνεία. Ενώπιον δικαστών και ενόρκων του Εφετείου αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι όλα ήταν μια συνωμοσία των συγγενών του πατέρα της ανήλικης.

«Το κοριτσάκι που με κατηγορεί προφανώς είχε κάποια σχέση ένιωσε άσχημα και μετέφερε όλα αυτά σε άλλο πρόσωπο, κάποιος την ντρόπιασε αλλά δεν ήμουν εγώ αυτός. Ήταν παιδάκι δεν θα μπορούσα να τη δω αλλιώς» είχε υποστηρίξει στην απολογία του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο κατηγορούμενος για τον βιασμό του παιδιού, ο οποίος σήμερα είναι 27 ετών, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσε να έχει διαρπάξει τα εγκλήματα που του καταλογίζονται, καθώς διατηρούσε μακροχρόνιο ερωτικό δεσμό.

«Είναι στημένο το παιχνίδι, εγώ δεν το ήθελα καν στο σπίτι μου αυτό το παιδί» υποστήριξε από την πλευρά της η μητέρα του νεαρού, ισχυριζόμενη ότι η 12χρονη έκλεβε αντικείμενα! «Είναι όλα συκοφαντίες από τις κουνιάδες μου και τον άνδρα μου. Με μισούν, δεν χτύπαγα τα παιδιά μου», είπε κατά τη δική της απολογία στο δικαστήριο η μητέρα της 12χρονης, φτάνοντας ακόμη στο σημείο να αμφισβητήσει την εξέταση του ιατροδικαστή που βεβαίωνε τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού της. Για να την αντικρούσει ισχυρίστηκε ότι είχε μάθει πως η κόρη της είχε σεξουαλικές σχέσεις με ενήλικες άνδρες.

Συγκλονιστικές είναι, όμως, και οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν το παιδί. Πήγαινε μόνο του σχολείο, ήταν συνεχώς ατημέλητο και δεν είχε ποτέ κανένα φίλο. Όπως κατέθεσαν καθηγητές της, η 12χρονη ήταν συνεχώς φοβισμένη με «λιγοστή προσοχή» και «αφηρημένη».

Από την πλευρά τους οι θείοι του παιδιού, περιέγραψαν στο δικαστήριο πως το κοριτσάκι έσπασε τη σιωπή του και τους αποκάλυψε τη φρίκη που βίωνε. «Φώναζα βοήθεια και μου έκλεινε το στόμα, κάθονταν απέξω και κανείς δεν με βοηθούσε» τους είπε το παιδί, όταν άρχισε να τους μιλάει για την κόλαση που βίωσε. Στους συγγενείς αυτούς είχε, άλλωστε, ανατεθεί και η γονική μέριμνα της ανήλικης με εισαγγελική εντολή, καθώς ο πατέρας της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook