Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Αγωνία για το γενετικό υλικό της κλινικής- Ξεκίνησε η μεταφορά της τράπεζας στο Νοσοκομείο Χανίων | Video + Photos

υπόθεση-εμπορίας-βρεφών-στα-χανιά-αγω-1766510

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης η μεταφορά της τράπεζας γενετικού υλικού από την κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων που αποφασίστηκε μετά την επιβολή εξάμηνου «λουκέτου» στην κλινική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για υπόθεση εμπορίας βρεφών και παράνομων υϊοθεσιών.

Άλλωστε για την υπόθεση έχει προφυλακιστεί ο 73χρονος γυναικολόγος, ιδιοκτήτης της κλινικής και φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος και ο 44χρονος εμβρυολόγος, φερόμενος ως υπαρχηγός όπως και έτερη εργαζόμενη με ρόλο «κλειδί» στα καταγγελόμενα.

Υπό το βάρος των κατηγοριών, η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποφάσισε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της κλινικής, απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της ελληνικής δημοκρατίας στις 14 Σεπτεμβρίου, με αριθμό φύλλου 5466 και στην οποία ορίζεται ακόμα η άμεση μεταφορά του γενετικού υλικού της κλινικής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Παράλληλα, προχωρά και η μεταφορά  των αρχείων της κλινικής και όσων συνδέονται με το εργαστήριο αλλά και όσων είχαν προσφύγει στις υπηρεσίες της κλινικής είτε για κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού είτε για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στο νοσοκομείο Χανίων και η φύλαξή τους σε ασφαλή χώρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς.

Στο μεταξύ, μετά την δημοσιοποίηση του ΦΕΚ από το zarpanews.gr την Κυριακή (ΕΔΩ)   πολλά ζευγάρια επικοινώνησαν με το zarpanews.gr εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον του γενετικού υλικού, είτε αφορά έμβρυα, είτε ωάρια που έχουν ληφθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση, είτε ωάρια που έχουν αποθηκευτεί για κατάψυξη.

Εξάλλου στη συγκεκριμένη κλινική φυλάσσονταν ακόμα και γενετικό υλικό από την Ουκρανία, το οποίο είχε μεταφερθεί εκεί για λόγους ασφαλείας, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο Χανίων, γίνεται «αγώνας δρόμου» για την διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων για την φύλαξη τόσο του γενετικού υλικού όσο και των αρχείων της κλινικής, ενώ προχώρησε και η πρόσληψη μίας εξειδικευμένης και έμπειρης βιολόγου – εμβρυολόγου με διαδιασίες εξπρές για να υποστηριχθεί η διαδικασία.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook