Υποψήφιοι προσοχή! Δείτε που μπορείτε να εμφανίζεστε και να διαφημίζεστε, σύμφωνα με το ΕΣΡ

“Οδηγό προς… υποψηφίους” δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους αλλά και τους επικεφαλής των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενόψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Το ΕΣΡ έδωσε σαφείς οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες η προβολή υποψηφίων αφορά μόνο ενημερωτικούς τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ -μεταξύ άλλων- δεν επιτρέπεται η παρουσίαση εκπομπών για όσους μετέχουν σε συνδυασμούς περιφερειακών και τοπικών εκλογών.

Επιγραμματικά, μερικές από τις πρωτοκολλημένες αποφάσεις του ΕΣΡ αναφέρουν εκτός των άλλων για τους υποψηφίους στις εκλογές της αυτοδιοίκησης:

  • Η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών αρχίζει την 00.01 της 26.4.2019 (το μεσονύκτιο της 25ης προς την 26η Απριλίου 2019), και λήγει την 24:00 ώρα της Παρασκευής 24 Μαΐου 2019.
  • Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση μία (1) φορά. Σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες επιτρέπεται μία (1) εμφάνιση.
  • Η εμφάνιση υποψηφίου σε διαφημιστικό μήνυμα (δηλ. σε σύντομης διάρκειας μήνυμα, που υπάγεται στους περιορισμούς του νόμου ως προς τα όρια των προεκλογικών δαπανών) δεν θεωρείται εμφάνιση και δεν υπάγεται στους σχετικούς περιορισμούς του νόμου.
  • Οι εμφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασμών, των αντιπεριφερειαρχών, καθώς και των υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, επιτρέπονται ως εξής:

i Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση δύο (2) φορές.
ii. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση μία (1)φορά.
iii. Σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες επιτρέπεται μία (1) εμφάνιση.

“Ψυχαγωγικά κόλπα” προβολής υποψηφίων!
Άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας στην προβολή υποψηφίων.

Πολλές από αυτές αφορούν την προβολή υποψηφίων στην περιφέρεια μέσα από μη ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε μουσικές ή άλλες εκπομπές, σύμφωνα με δημοσίευμα στο typologies.gr!

Το κόλπο, όπως τουλάχιστον καταγγέλλεται, συνίσταται στο ότι εμφανίζονται υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να παρουσιάζουν μουσικές εκπομπές ή καλούνται σε αυτές ως καλεσμένοι.

Το ΕΣΡ έχει ήδη δώσει απάντηση ότι αυτό απαγορεύεται και εμπίπτει στην παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ