Υπόμνημα του ΚΙΝΑΛ Χανίων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Τι του ζητούν

υπόμνημα-του-κιναλ-χανίων-προς-τον-κυρ-885516

Η Νoμαρχιακή Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Χανίων με αφορμή την επίσκεψη στα Χανιά, σε συνεδρίαση της την 6-2-2020 καταθέτει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπόμνημα σοβαρών ζητημάτων του Ν. Χανίων και του ζητά να μεριμνήσει για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Αναλυτικά:

«Ο Νομός Χανίων είναι ένας τόπος  με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον πρωτογενή τομέα με προβλήματα οξυμένα όσο ποτέ, ιδιαίτερα μετά τις θεομηνίες του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019 και τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και  ανεμοθύελλες  που πρόσφατα έπληξαν ξανά τον τόπο μας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες

οικογένειες τόσο σε παραγωγούς κηπευτικών υπό κάλυψη(θερμοκήπια) όσο και τους ελαιοπαραγωγούς μας.Σήμερα, ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί κηπευτικών υπό κάλυψη  των Χανίων είναι σε αδιέξοδο και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά.

Το Κίνημα Αλλαγής με τρεις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανέφερε το θέμα της δυσχερούς θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί αφού βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημά τους από τη φετινή παραγωγή να χάνεται, καθώς η ποσότητα του ελαιολάδου που παράχθηκε είναι

μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές του προϊόντος «κατρακυλούν» στην αγορά. Το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο εάν υπολογισθεί ότι για αρκετούς παραγωγούς αυτό τους συμβαίνει για 2η ή ακόμη και 3η συνεχόμενη χρονιά, οπότε βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή.

Η οικονομία του Ν. Χανιών, όπως και άλλων ελαιοκομικών περιοχών της χώρας, δέχεται σοβαρό πλήγμα, αφού δεν είναι μόνο οι αγρότες που διαβιώνουν από την πώληση του ελαιολάδου, αλλά και σημαντικός αριθμός πολιτών, οι οποίοι έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από το ελαιόλαδο και οι οποίοι καλύπτουν διάφορες υποχρεώσεις τους.

Σας ζητάμε να συνταχτεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωση της τιμής του ελαιολάδου και του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργειών με:

-Την κάλυψη της ζημιάς που προκλήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και

την κλιματική αλλαγή.

– Την υποβολή αιτήματος στις υπηρεσίες της ΕΕ για την έγκριση εισοδηματικής αποζημίωσης, καθώς και την ενεργοποίηση της αποθεματοποίησης για την εκτόνωση της κρίσης.

-Την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτροπή «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων ποσοτήτων και την επανεξαγωγή τους εκμεταλλευόμενοι την εξαίρεση από τους δασμούς για εισαγωγές στις ΗΠΑ.

– Την αναμόρφωση του συστήματος ποσόστωσης εισαγωγών ελαιολάδου στην ΕΕ από τρίτες χώρες, ώστε αυτές να μην συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο παραγωγής στην ΕΕ.

Σε ότι αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών θα πρέπει άμεσα να

δοθεί αποζημίωση τόσο για τις κατεστραμμένες  κατασκευές  όσο και για την

ηρτημενη παραγωγή που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ολοκληρωτική αφήνοντας

σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Ακόμη:

-Για το φρούριο Ιτζεδίν: Χρηματοδότηση για αποκατάσταση και απόδοση στον

Δήμο Χανίων

-Για τους Ιταλικούς στρατώνες: Ερείπιο από την πυρκαγιά του 2018. Αποκατάσταση και απόδοση στον Δήμο Χανίων που έχει διατυπώσει την πρόθεση να τους αξιοποιήσει ως Δημαρχείο

-Ζητάμε την στήριξη δομών πολιτισμού όπως το Δημοτικό ΠεριφερειακόΘέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ)

-Ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αξιοποίησή του τον Δήμο Χανίων.

-Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτείνεται σαν κυβέρνηση ώστε να παύσουν οι κατασχέσεις αγροτικών ακίνητων και αγροτικών ενισχύσεων που συχνότατα διενεργούνται στις μέρες μας χωρίς να έχουν καταστεί αμετάκλητες οι δικαστικές αποφάσεις περί της ύπαρξης και του ύψους των τραπεζικών απαιτήσεων;

-Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να λάβετε για την ενίσχυση και την ενθάρρυνση του πληθυσμού αλλά και των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ ώστε να επιτευχτεί ευρύτερη συμμετοχή τους στον ενεργειακό συμψηφισμό ΑΠΕ metering;

-Και αφήνουμε κε Πρωθυπουργέ τελευταίο το σοβαρότερο πρόβλημα. Η κατασκευή του ΒΟΑΚ είναι το έργο που οφείλουμε στους Κρητικούς»

zarpanews.rg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook