Υποκλοπές: Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ανδρουλάκη

υποκλοπές-την-τετάρτη-η-πρώτη-συνεδρί-986971

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί ξεκινά τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή θα εξετάσει την υπόθεση παραβίασης του απορρήττου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αλλά και την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του κ.Ανδρουλάκη με το Predator και την παράνομη χρήση αυτού του κακόβουλου λογισμικού στην ελληνική επικράτεια.

Αντικείμενο της εξεταστικής είναι επίσης, σύμφωνα με την πρόταση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ειχαν υπερψηφίσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει την Τετάρτη με θέματα ημερήσιας διάταξης: Α) Εκλογή Προεδρείου Β) Συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων. Εκεί αναμένεται να ξεκινήσει και η αντιπαράθεση, καθώς η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να υπερασπίζεται το δικαίωμα των εμπλεκόμενων με την ΕΥΠ να επικαλεστούν το απόρρητο για να μην απαντήσουν σε “καυτά” ερωτήματα, όπως είχε γίνει και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τακτική που καταγγέλει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η ΝΔ αναμένεται επίσης να επιχειρήσει να κάνει ρελάνς στο ΣΥΡΙΖΑ και να διευρύνει εκ των πραγμάτων το αντικείμενο της εξεταστικής, εντάσσοντας στην έρευνα και την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα όταν ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την επίκληση του απορρήτου από την κυβέρνηση και ετοιμάζεται για σκληρό ροκ.

“Νομικό θέμα απορρήτου δεν υπάρχει. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήταν υπηρεσιακό το ζήτημα, ήταν πολιτικό”, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ΣΚΑΙ, καταγγέλοντας ότι: “Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επικαλεστεί το απόρρητο για να μη δοθεί στη δημοσιότητα διότι οι λόγοι παρακολούθησης δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Σχετίζονται με την εξουσιομανία του κυρίου Μητσοτάκη”.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει καλέσει τον πρωθυπουργό ως πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, να άρει το απόρρητο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, όπως έχει το δικαίωμα από το νόμο.

Στο ερώτημα πως θα επέλθει η κάθαρση εφόσον οι εμπλεκόμενοι στις υποκλοπές επικαλέστηκαν το απόρρητο για να μην απαντήσουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και προφανώς θα πράξουν το ίδιο και στην εξεταστική επιτροπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε ειδικότερα χαρακτηριστικά:

“Η κυβέρνηση έχει πει από την πρώτη στιγμή καμία σκιά και όλη η διαδικασία θα γίνει μέσα από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να πάρουμε απαντήσεις με τρόπο θεσμικά επιτρεπτό”.

Ερωτηθείς ειδικότερα εάν θα υπάρξει τελικά δημόσια ενημέρωση για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως “Εάν ο κ.Ανδρουλάκης επιθυμεί να ενημερωθεί, η ΕΥΠ θα μπορέσει να τον ενημερώσει με θεσμικά συμβατό τρόπο”. Επικαλέστηκε επίσης ότι έξι υπογράφοντες της Υπηρεσίας οδήγησαν την εισαγγελέα να δώσει θετική γνωμάτευση για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη. Σημείωσε μάλιστα ότι η εν λόγω εισαγγελέας έχει απορρίψει πάνω από 140 άλλα αιτήματα, λέγοντας πως “αν χρειαστεί να γίνει νομική παρέμβαση και να θωρακιστεί η Υπηρεσία θα το δουμε”.

Ο κ. Οικονόμου όμως υποστήριξε ότι: “Ευαίσθητα ζητήματα δεν μπορεί να γίνονται φειγ βολάν” και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θέλει να μείνει καμία σκιά.

Όσον αφορά στην παρακολούθηση Πιτσιόρλα, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι: “Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση από την οποία αναδεικνύονται σημαντικά ζητηματα. Πρώτον ότι ο κ.Τσίπρας είπε ψέματα ότι δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα επί των ημερών του γιατί ο ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και ο ΓΓ του υπουργικού συμβουλίου είναι κατεξοχήν πολιτικά πρόσωπα. Δεύτερον, έγινε μία προσπάθεια να πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπόθεση αυτή έρχεται από το παρελθόν, από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τρίτον, τίθεται ένα ζήτημα κατα πόσον ήταν νόμιμη η συγκεκριμένη επισύνδεση”.

Ποιοι βουλευτές μετέχουν στην εξεταστική για τις υποκλοπές

Η συγκρότηση της Επιτροπής έχει ως ακολούθως:

1. Θεοχάρης Θεοχάρης (Χάρης) – Ν.Δ.

2. Καραγκούνης Κωνσταντίνος – Ν.Δ.

3. Κελέτσης Σταύρος – Ν.Δ.

4. Κεφάλα Μαρία – Αλεξάνδρα – Ν. Δ.

5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης – Ν.Δ.

6. Κυρανάκης Κωνσταντίνος – Ν.Δ.

7. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος – Ν.Δ.

8. Μάνη – Παπαδημητρίου ‘Αννα – Ν.Δ.

9. Μαρκόπουλος Δημήτριος – Ν.Δ.

10. Μπουτσικάκης Χριστόφορος – Εμμανουήλ – Ν.Δ.

11. Ράπτη Ελένη – Ν.Δ.

12. Σπανάκης Βασίλειος – Πέτρος – Ν.Δ.

13. Τσαβδαρίδης Λάζαρος – Ν.Δ.

14. Φωτήλας Ιάσων – Ν.Δ.

15. Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος) – Ν.Δ.

16. Βούτσης Νικόλαος – ΣΥΡΙΖΑ

17. Ελευθεριάδου Σουλτάνα – ΣΥΡΙΖΑ

18. Κατρούγκαλος Γεώργιος – ΣΥΡΙΖΑ

19. Ραγκούσης Ιωάννης – ΣΥΡΙΖΑ

20. Τζάκρη Θεοδώρα – ΣΥΡΙΖΑ

21. Τζανακόπουλος Δημήτριος – ΣΥΡΙΖΑ

22. Τόλκας Άγγελος – ΣΥΡΙΖΑ

23. Φίλης Νικόλαος – ΣΥΡΙΖΑ

24. Λιακούλη Ευαγγελία – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

25. Μπιάγκης Δημήτριος – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

26. Καραθανασόπουλος Νικόλαος – ΚΚΕ

27. Ασημακοπούλου Σοφία-Χάϊδω – Ελληνική Λύση

28. Σακοράφα Σοφία – ΜέΡΑ25

29. Μπογδάνος Κωνσταντίνος – Ανεξάρτητος

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της ορίζεται σε ένα μήνα από τη συγκρότησή της. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια όμως ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, είχε δηλώσει ότι αν κριθεί αναγκαίο θα δοθεί παράταση.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook