ΥΠΟΙΚ: Εξαίρεση δαπανών και αναπροσαρμογή του πρωτογενούς πλεονάσματος στο Eurogroup

υποικ-εξαίρεση-δαπανών-και-αναπροσαρ-853979

Με την ευρωζώνη στα πρόθυρα της ύφεσης το Eurogroup αύριο, Δευτέρα, σκοπεύει να συζητήσει την «ελαστικοποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα προσέλθει στη συνεδρίαση ζητώντας την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα και παράλληλα σκοπεύει να ζητήσει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που για εφέτος και το 2021 ανέρχεται στο 3,5%.

Το περιβάλλον στην παγκόσμια οικονομία, αλλά κι την ευρωπαϊκή, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Τα διεθνή χρηματιστήρια στα όρια του πανικού, μόλις την Παρασκευή φάνηκε να περιορίζουν την ζημιά της εβδομάδας που πέρασε, αλλά μόνο κατ΄ελάχιστο και είναι άγνωστο τι θα συμβεί την εβδομάδα που έρχεται. Γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι εξαιρετικά σημαντική – τουλάχιστον για την ευρωζώνη.

Τα όσα συμβαίνουν σε γειτονικές χώρες σχετικά με τις άμεσες συνέπειες του κοροναϊού στον πληθυσμό (πχ στην Ιταλία) ή προληπτικά (πχ στην Βουλγαρία) έχουν άμεσες επιπτώσεις σε βασικούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητα. Κορυφαίοι παράγοντες προεξοφλούν ήδη ισχυρές επιπτώσεις στον τομέα των εξαγωγών από την μεφγάλη συρρίκνωση της ζήτησης σε χώρες – πελάτες των ελληνικών προιόντων. Βιομηχανικοί παράγοντες πιθανολογούν για την αύξηση της τιμής συγκεκριμένων πρώτων υλών, αλλά και από την μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και την κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Σε έρευνα του ΑΠΕ – ΜΠΕ καταγράφονται οι επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία το φαινόμενο του κορονοϊου, σε βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook