Υπογράφεται το μνημόνιο για την ανασυγκρότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου – Τι θα προβλέπει

υπογράφεται-το-μνημόνιο-για-την-ανασυ-1003564

Με την ελπίδα της κυβέρνησης ότι θα ανατείλει μια νέα εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, πέφτουν την Τρίτη στην Αθήνα οι υπογραφές του μνημονίου με τη FIFA και την UEFA, για την ανασυγκρότησή του αθλήματος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, που βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα, θα περάσουν το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μνημόνιο, υπό τη μορφή επιστολών προθέσεων, θα υπογραφεί εκ μέρους της κυβέρνησης από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε αναλάβει εξ αρχής τις επαφές με τις δύο ομοσπονδίες μετά την περίφημη τροπολογία της κυβέρνησης για την αποφυγή του υποβιβασμού για όσες ομάδες εμπλέκονται σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας και με αφορμή την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο θα περιγράφει το πλαίσιο επί του οποίου θα επιχειρηθεί restart στο ελληνικό ποδόσφαιρο και περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: χειραγώγηση αγώνων, βία στα γήπεδα, διαιτησία και οργανωτικά. Έτσι, ο διάλογος και η συνεργασία της κυβέρνησης με τη FIFA και την UEFA θα συνεχιστεί και θα γίνουν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της ΕΠΟ. Σ’ αυτό συνίσταται και η τεχνική βοήθεια που θα προσφέρουν οι δύο διεθνείς ομοσπονδίες στην ΕΠΟ, ενώ η κυβέρνηση θα παρέχει πολιτική κάλυψη κυρίως μέσα από τη νομοθέτηση των αλλαγών που θα εισηγηθούν FIFA και UEFA.

Παραμένει άγνωστο πάντως εάν μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και η επίμαχη τροπολογία για την αφαίρεση βαθμών αντί υποβιβασμού σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στις προκαταρκτικές επαφές της κυβέρνησης με τις ομοσπονδίες.

Θεωρητικά, το ενδεχόμενο του Grexit παραμένει στο τραπέζι και μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι ομάδες δεν δεχθούν να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία. Η απειλή, άλλωστε, του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συνιστά ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα γι’ αυτές, αλλά και πλήγμα για το γόητρό τους, ενώ δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κλαρκ τυγχάνει και πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας. Γεγονός που, όπως λένε από την κυβέρνηση, μπορεί να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του και στην οικονομική αναβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου γενικότερα, προς όφελος και των ομάδων.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook