Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών

υπογράφεται-σήμερα-η-συμφωνία-ρωσίας-8-1491209
Reuters/Stringer

Συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επετεύχθη για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμένων και την αποδέσμευση των εξαγωγών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε η Τουρκία η οποία φιλοξενεί τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το μεσημέρι της Παρασκευής στην Άγκυρα. Η συμφωνία θα υπογραφεί από εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Θα παραστούν επίσης- σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν- ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η είδηση της επίτευξης συμφωνίας αυξάνει τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή μπορεί να αμβλυνθεί. Προηγήθηκαν μήνες αδιέξοδων και άκαρπων διαπραγματεύσεων για τους τόνους αγροτικών εξαγωγών που παραμένουν στην Ουκρανία, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του αγροτικού εμπορίου από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών λαδιών στον κόσμο, βελτιώνοντας τις παγκόσμιες προμήθειες και βοηθώντας στην άμβλυνση των ανησυχιών μιας επισιτιστικής κρίσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία και αν οι πωλήσεις στην Ουκρανία μπορούν να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας εξακολουθεί να μαίνεται», σημειώνει το Bloomberg.

Η Ουκρανία και η Ρωσία, αμφότερες από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την ανακοίνωση της Πέμπτης από το γραφείο της τουρκικής προεδρίας. Αλλά σε μια ομιλία αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας του θα μπορούσαν σύντομα να ξεμπλοκαριστούν. «Αύριο περιμένουμε νέα για το κράτος μας από την Τουρκία σχετικά με την απεμπλοκή των λιμανιών μας», είπε.

Την είδηση έκανε αρχικά γνωστή ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, θα υπογραφεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη από την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά, »υπό την αιγίδα» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».

 

Είχε προηγηθεί η δήλωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δεσμεύει τις πλευρές (να διασφαλίζουν) την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα». Όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Όλεγκ Νικολένκο, πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα «υποστηρίξει μόνο εκείνες τις αποφάσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια των νότιων περιοχών της Ουκρανίας, την ισχυρή θέση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές».

Μετά την είδηση, τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο υποχώρησαν για να μαζέψουν έπειτα τις απώλειες σε πτώση 1,6%. Το καλαμπόκι υποχώρησε κατά 2,8%.

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook